Nasljednici Zalužnog

Ovo je 10 najbližih suradnika novog šefa ukrajinske vojske: Jedno ime je posebno kontroverzno, sjetite se Majdana

Novi ukrajinski zapovjednik Sirski uzda se u poznatog komandosa i pobornika masovne upotrebe dronova, ali i kadrove iz SSSR-a

Volodimir Zelenski i Oleksandr Sirski

 Handout/Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je 8. veljače glavnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga, izrazito popularnog generala Valerija Zalužnog, a ubrzo potom i gotovo sve njegove suradnike. Novi vrhovni zapovjednik postao je Oleksandar Sirski, a ukrajinski glavni stožer preuzeo je general Anatolij Bargilevič. O Sirskom se zna sve, ali puno manje je podataka o njegovim suradnicima - ima ih desetero, koji sada čine vrh ukrajinskih oružanih snaga i predvoditi će borbu protiv Rusije.

Među njima najvažniji je Anatolij Bargilevič koji ima 54 godine, a završio je Taškentsku višu tenkovsku zapovjednu školu, kao i Sveučilište nacionalne obrane Ukrajine. Poput Sirskog, i on je kadar školovan u SSSR-u, a prije imenovanja načelnikom glavnog stožera bio je zapovjednik teritorijalnih obrambenih snaga ukrajinskih oružanih snaga. Kada je 2014. počeo rat u istočnoj Ukrajini, služio je kao načelnik odjela za operativnu obuku glavne operativne uprave glavnog stožera, da bi 2022. postao načelnik stožera operativno-strateške skupine trupa Hortica, čija je zona odgovornosti bila istočni sektor fronta, a zapovjednik skupine bio je Oleksandar Sirski. Bargilevič je tu dužnost obnašao gotovo godinu i pol, nakon čega je imenovan zapovjednikom teritorijalne obrane.

Portal Ukrajinska Pravda objavio je da je najuspješniji projekt obrambenih snaga - program obuke za vojno osoblje razvijen prema NATO-standardima - nakon dolaska Bargileviča, prebačen pod vodstvo Vojnog instituta Nacionalnog sveučilišta Ševčenko u Kijevu. Osim toga, on navodno želi postrojbe teritorijalne obrane uključiti u ukrajinsku vojsku, iako njihovi pripadnici nisu adekvatno osposobljeni za rat na fronti.

Na strahovito važan položaj zapovjednika kopnenih snaga, u kojima služi 600.000 vojnika i časnika, imenovan je Oleksandr Pavljuk, koji je na tom položaju naslijedio generala Sirskog. Pavljuk je vojnu karijeru počeo 1991. nakon što je završio Harkovsku gardijsku višu tenkovsku zapovjednu školu. Od 2006. do 2007. zapovijedao je ukrajinskim mirovnim snagama na Kosovu, a od 2014. sudjelovao u borbama za Slavjansk, Liman, Kramatorsk, Lisičansk i druge gradove Donbasa, da bi potom bio na nekoliko zapovjednih dužnosti.

Upravo je Pavljuk mjesec dana prije početka invazije 2022. u intervjuu za The Times izjavio da bi ruske trupe mogle krenuti u napad ne samo u Donbasu nego pokušati osvojiti cijelu Ukrajinu. U ožujku je imenovan načelnikom Kijevske regionalne vojne uprave. Bio je odgovoran za organizaciju obrane i opskrbu glavnog grada Ukrajine, a sugovornici Ukrajinske Pravde ustvrdili su da je dobro odradio posao.

Ihor Skibjuk, 48-godišnji zapovjednik elitnih zračno-jurišnih snaga, jedan je od najmanje poznatih ljudi imenovanih u vodstvo ukrajinskih oružanih snaga. Zna se da je služio u 80. galicijskoj brigadi zračno-jurišnih snaga, koja je prošla gotovo sve točke rusko-ukrajinskog rata - od bitaka kod Slovjanska u travnju 2014. do bitaka za zračnu luku Luhansk i Avdivku 2017. godine. Pod njegovim zapovjedništvom, u proljeće 2022., brigada je pokušala zadržati ruske trupe u pravcu Hersona, ali bili su preslabi. Nakon toga, njegova brigada je sudjelovala u oslobađanju harkivske regije, za što je Skibjuk dobio titulu heroja Ukrajine. Padobranci s kojima se borio opisuju ga kao "uravnoteženog, mirnog vođu koji nikada ne viče na svoje osoblje".

Jurij Šodol je novi zapovjednik združenih snaga. Šodol je vojnu karijeru počeo kao topnik, potom kao padobranac, pa onda kao marinac, a u ožujku 2018. postao je zapovjednik Marinskog korpusa. Novinari Šodola opisuju kao zapovjednika koji nastoji što češće biti na fronti, a Marinski korpus je prije nekoliko godina dobio status elitnog ogranka ukrajinske vojske.

Zapovjedništvo ukrajinske teritorijalne obrane preuzeo je Ihor Plahuta, čije se imenovanje naziva "najmisterioznijim i najkontroverznijim". Naime, on je prije jednog desetljeća, tijekom raspršivanja Euromajdana u Kijevu, vodio unutarnje trupe ministarstva unutarnjih poslova Ukrajine. Ukratko, služio je proruskom predsjedniku Janukoviču. Kao tadašnji načelnik odjela južnog teritorijalnog zapovjedništva doveo je 400 vojnika unutarnjih postrojbi i posebnog odreda Berkut, koji su imali zadatak razbiti demonstrante. Na drugoj strani, neki sudionici tih događaja u razgovoru za UP napominju da je Plahuta bio jedan od rijetkih zapovjednika koji je pregovarao s njima, kao i da je od 2022. sudjelovao u obrani od ruske agresije. Pretpostavlja se da će on nastaviti s "čišćenjem" teritorijalaca i njihovom prebacivanju u redove regularne vojske.

Vadim Suharevski postao je zapovjednik za bespilotne letjelice. Ovog 39-godišnjaka smatra se prvim časnikom ukrajinskih oružanih snaga koji je izdao zapovijed za otvaranje vatre na separatiste u Donbasu. To se dogodilo u travnju 2014., u blizini Slavjanska, kada je Suharevski, koji je tada bio stariji poručnik 80. odvojene zračno-jurišne brigade, otvorio vatru na odred Игорь Стрелков — один из наиболее известных участников вооруженного конфликта в Донбассе 2014 года. Он сам называл себя человеком, нажавшим «спусковой крючок войны» в Украине. В 2022 году суд в Нидерландах заочно приговорил Стрелкова к пожизненному заключению, признав его виновным по делу о крушении самолета Malaysia Airlines в Донецкой области в июле 2014 года. В январе 2024 года Мосгорсуд приговорил Стрелкова к четырем годам лишения свободы по обвинениям в «призывах к экстремизму». Стрелков поддерживал полномасштабное вторжение в Украину, однако при этом критиковал российскую армию и президента РФ Владимира Путина — за недостаточно активные, по мнению Стрелкова, действия.

‘ data-id="1536675" data-title="Игорь Стрелков (Гиркин)">Igora Strelkova (Girkina) koji je krenuo u napad na Ukrajince. Suharevski je od veljače 2022. zapovijedao 59. zasebnom motoriziranom pješačkom brigadom koja je sudjelovala u obrani Nikolajeva i protuofenzivi u regiji Herson, a gorljivi je pobornik masovne upotrebe dronova, koji po njemu "imaju kolosalnu" ulogu u sadašnjem ratu.

Andrij Lebedenko zadužen je za inovacije, tehnološke komponente i borbene sustave. Lebedenko je misterij i za ukrajinske medije jer o vojnom iskustvu ovog po činu pukovnika nigdje nema javno dostupnih podataka, osim da je u rujnu 2022. postao vitez Reda Daniila Galickog - "za osobnu hrabrost i nesebične akcije iskazane u zaštiti državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine."

Napokon, tu su još trojica Bargilovičevih zamjenika, a to su Vladimir Gorbatjuk, Oleksij Ševčenko i Mihail Drapatij, koji je do siječnja bio zapovjednik operativne grupe trupa Herson. Bivši suborci su ga opisali kao iskusnog časnika koji uvijek nastoji sačuvati vojnike i čini sve kako bi smanjio gubitke, a u glavnom stožeru bit će zadužen za obuku vojske. Gorbatjukov zadatak bit će operativni rad, rad stožera, planiranje i upravljanje, dok je brigadni general Ševčenko zadužen za logistiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:17