‘VOJNI SCHENGEN‘

Ovim sporazumom tri EU države žele ojačati istočno krilo NATO-a; Rusija: ‘Samo pojačavate napetosti...‘

Radi se o stvaranju vojnog prometnog koridora koji bi omogućio lakše premještanje snaga i opreme preko teritorija

Ilustracija

 Attila Kisbenedek/Afp

Poljska, Njemačka i Nizozemska potpisale su sporazum o planovima za stvaranje "vojnog prometnog koridora" koji bi omogućio lakše premještanje vojnih snaga i opreme preko svojih teritorija, kako bi ojačali istočno krilo NATO-a.

Tri zemlje se nadaju da će ova odluka biti korak prema stvaranju šire ‘vojne schengenske‘ zone unutar Europe, koja bi omogućila slobodno kretanje vojnog osoblja i opreme, baš kao što postojeća zona Schengena omogućuje slobodno kretanje ljudi.

Memorandum o razumijevanju tri su zemlje potpisale jučer u Bruxellesu na marginama sastanka europskih ministara obrane, prenosi Notes from Poland.

"Potreban nam je vojni Schengen za brže i učinkovitije premještanje vojnog osoblja i opreme", napisala je na X-u, bivšem Twitteru, nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren. "Ovo će Europu učiniti jačom. Poduzeli smo važan korak: Poljska, Njemačka i Nizozemska potpisale su deklaraciju za postizanje vojnog koridora".

Iza svega je ruska agresija na Ukrajinu

"Trenutačno je učinkovitost vojne mobilnosti ometena različitim administrativnim zahtjevima zemalja", istaknuo je njezin poljski kolega Władysław Kosiniak-Kamysz. "U svjetlu tekućeg sukoba u Ukrajini, znamo koliko je važno učinkovito se kretati unutar EU-a".

"Podižemo vojnu mobilnost na novu razinu na putu prema pravom vojnom Schengenu", izjavio je njemački parlamentarni državni tajnik za obranu, Siemtje Möller, kako je prenio Polskie Radio.

Sporazum je dio napora da se stvore "pojednostavljeni, standardizirani i ubrzani europski postupci", priopćilo je njemačko ministarstvo obrane. "Fokus je prvenstveno na prijevozu snaga, opreme i zaliha iz dubokomorskih luka na Sjevernom moru do posebno izloženog istočnog krila NATO-a", dodaje se.

Sustav bi "mogao stvoriti neku vrstu ‘vojnog Schengena‘ analognog schengenskom području, koji građanima u Europi omogućuje slobodno putovanje bez kontrole", dodalo je njemačko ministarstvo, koje je jasno stavilo do znanja da iza potrebe za pojačanom vojnom integracijom stoji ruska agresija na Ukrajinu spremnost.

Rusija: To bi pojačalo napetosti

"Želimo da naša inicijativa bude dobar primjer za druge zemlje NATO-a, ali i za EU, da provedu rješenja koja smo razvili", rekao je Kosiniak-Kamysz, kako je prenijela Poljska tiskovna agencija (PAP). "Nadam se da će to u budućnosti omogućiti ujednačavanje postupaka u cijeloj EU i NATO-u", dodao je.

Prošle godine u studenom, načelnik logističkog zapovjedništva NATO-a, general-pukovnik Alexander Sollfrank, upozorio je da birokracija ometa prekogranična kretanja snaga u Europi. "Ponestaje nam vremena", rekao je on za agenciju Reuters. "Ono što ne učinimo u mirnodopsko vrijeme neće biti spremno u slučaju krize ili rata", zaključio je.

Kremlj je nakon njegove izjave priopćio da je želja NATO-a da stvori vojnu inačicu Schengenske zone u Europi, koja bi oružanim snagama tog zapadnog vojnog saveza omogućila da se slobodno kreću u cilju snažnijeg suprotstavljanja Rusiji, pojačala napetosti i izazvala zabrinutost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:15