FORBES OBJAVIO

Ovako izgleda lista najmoćnijih žena svijeta u 2023. godini: Pogledajte tko predvodi spisak

Druga je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, a treća potpredsjednica SAD-a Kamala Harris

Ursula von der Leyen, Taylor Swift, Giorgia Meloni

 AFP

Predsjednica Europske komisije, 65-godišnja Ursula von der Leyen, drugu godinu zaredom proglašena je najmoćnijom ženom svijeta. Njemačku političarku slijede predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, potpredsjednica SAD-a Kamala Harris i talijanska premijerka Giorgia Meloni.

- Von der Leyen je prva žena koja obnaša funkciju predsjednice EK i odgovorna je za zakonodavstvo koje utječe na više od 450 milijuna Europljana - objavio je časopis Forbes, koji je i radio listu najmoćnijih žena.

Na petom mjestu smjestila se pop zvijezda Taylor Swift, koja je samo od rekordne svjetske turneje "Eras" zaradila 850 milijuna dolara i postala milijarderka. Podsjetimo, vlasnica hitova "Anti-Hero" i "Look What You Made Me Do" lani je bila 79. na listi.

Sljedeća pjevačica na popisu najmoćnijih žena je Beyoncé na 36. mjestu, a Rihanna je "tek" 76.

Bivša voditeljica talk showa, koja je u međuvremenu postala vlasnica medija, Oprah Winfrey, zauzela je 31. mjesto.

Filantropkinja Melinda Gates je 10., dok je najbolje plasirana britanska izvršna direktorica velike farmaceutske tvrtke GlaxoSmithKleina, Emma Walmsley, na poziciji broj 15.

Forbes kaže kako njihov ovogodišnji popis odražava "složenu sliku utjecaja žena u nestabilnom svijetu".

- Političarke Sanna Marin (Finska), Jacinda Ardern (Novi Zeland) i Nicola Sturgeon (Škotska) ranije ove godine ili su izgubile ili napustile svoje poslove. Susan Wojcicki odstupila je s mjesta izvršne direktorice YouTubea nakon devet godina na toj funkciji. Otišla je i Martina Merz, izvršna direktorica njemačkog konglomerata Thyssenkrupp. Svaku od navedenih žena zamijenio je muškarac - objavio je Forbes.

Popis možete pogledati OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:24