TESTIRA GRANICE

Ovako izgleda čovjek koji je nadomak toga da u Njemačkoj izazove potres kakav je do prije nekoliko godina bio u sferi SF-a!

Sude mu drugi put u mjesec dana. On kaže da nije znao...

Björn Höcke

 Sammy Minkoff/imago Stock&people/profimedia/Sammy Minkoff/imago Stock&people/profimedia

Istaknutom političaru Alternative za Njemačku (AfD) Björnu Höckeu (52) ponovo se, u dva mjeseca, sudi zbog iste stvari, jer se u javnosti koristio zabranjenim nacističkim sloganom. I opet tvrdi da nije imao pojma da je poklik "Sve za Njemačku" zabranjen, prenosi njemački Der Spiegel.

Björn Höcke profesor je povijesti, a "Sve za Njemačku" zabranjeni je slogan nacističkih jedinica SA. Ustraje u svojoj poziciji žrtve: da nije vodeći političar u Tiringiji, ističe, to mu se vjerojatno ne bi događalo. U Tiringiji su u rujnu pokrajinski izbori, a AfD bi po anketama u toj istočnoj njemačkoj pokrajini mogao osvojiti i više od 30 posto glasova - pa nije isključeno da dođe u poziciju da imenuje svoga premijera, što bi značilo veliki politički potres. Na nedavnim europskim izborima AfD je u Njemačkoj bio druga stranka s 15,9 posto osvojenih glasova, iza oporbenih demokršćana CDU-CSU (30 posto). U Höckeovoj Tiringiji bili su prvi s 30,7 glasova. Ankete im sada na nacionalnoj razini daju od 15 do 18 posto - no problem je što usprkos masovnim prosvjedima protiv AfD-a, koji su trajali tjednima, i dalje raste broj građana koji više ne isključuju mogućnost da glasaju za njih. Bez obzira na sve skandale i optužbe za financiranje iz Kine i Rusije, AfD klizi prema mainstreamu.

image

Björn Höcke, šef AfD-a u Tiringiji

Xcitepress/Imago Stock&people/Profimedia/Xcitepress/imago Stock&people/profimedia

Björn Höcke osuđen je na regionalnom sudu u Halleu 14. svibnja na novčanu kaznu od 100 dnevnih zarada od 130 eura, jer je u svibnju 2021. govor u Merseburgu u pokrajini Saska-Anhalt završio zabranjenim poklikom nacističkog Sturmabteilunga (SA) "Sve za Njemačku". Presuda još nije pravomoćna, a ovog mu se tjedna pred istim sucem i istim tužiteljem sudilo za to što je ponovio taj poklik na skupu AfD-a u Geri u Tiringiji u prosincu 2023. Oko 350 okupljenih za njim je skandiralo: "Njemačka, Njemačka!"

Prvom presudom bio je "šokiran", prenosi Spiegel. Suđenje je nazvao farsom. "Znam da ću biti osuđen, ali za mene ovo više nije ustavna država, to moram vrlo jasno reći", izjavio je Björn Höcke.

Höcke je šef zastupničkog kluba AfD-a u Tiringiji. Ogranak stranke u toj istočnoj pokrajini njemačka unutrašnja tajna služba, Služba za zaštitu ustava, klasificirala je još 2021. kao desničarski ekstremistički. Sud mu ni prvi put nije povjerovao da nije znao da je "Sve za Njemačku" zabranjeni slogan Hitlerovih jurišnih trupa. Teško da nije znao: skandal je izbio još 2017., kad je jedan političar AfD-a dao ispisati taj slogan na plakatima u kampanji za savezne izbore. Tri godine poslije zastupnik u Saskoj-Anhaltu koristio se njime tijekom nastupa.

Hitlerov SA dao je ugravirati tu krilaticu na noževe svojih članova. Na prvom suđenju pokazali su mu fotografije takvog noža. Höcke ustraje da to "nije slogan SA", nego da su to "svakodnevne riječi" kojima se "ponekad koristio SA". I da je u Geri samo izrazio svoj bijes zbog kaznenog postupka zbog govora u Merseburgu. I ja sam potpuno nevin u vezi s time, ističe Höcke. Na YouTubeu postoji snimka govora u Geri, u kojem Höcke govori o "remigraciji" i o konkretnim planovima za protjerivanje ljudi iz Njemačke. Zatim spomene suđenje protiv sebe, i kaže: "Sve za..." pa šuti dok neki iz publike ne uzviknu: "Njemačku!" A on se nasmiješi. Nakon desetljeća testiranja granice dopuštenog, Höcke više nije sam pomicao tu granicu. Publika je to učinila umjesto njega, piše The New York Times. List ga je nazvao čovjekom koji priprema teren za ekstremističku Njemačku, gurajući mainstream prema krajnjoj desnici. Kritičari ga smatraju ne samo izazovom za politički poredak nego prijetnjom samoj njemačkoj demokraciji.

image

Slogan Alternative za Njemačku (AfD)

Martin Schutt/Dpa Picture-alliance Via Afp

Björn Höcke vjerojatno je najpoznatiji političar AfD-a, Spiegel ga je 2022. nazvao pravim šefom te stranke. Vode je supredsjedatelji Tino Chrupalla i Alice Weidel, vodstvo stranke trudi se u javnosti prikazati umivenije lice. Björn Höcke bio je šef Flügela, sada rasformiranog krajnje desnog krila AfD-a od kojeg se vodstvo javno trudilo distancirati. Za njega je Njemačka u biti diktatura, "kazališna predstava vlasti i lažne oporbe u paraliziranoj stranačkoj državi", bez demokracije i pravne države. Samo on i AfD, po njemu, govore u ime naroda.

U Njemačkoj su nacistički izrazi i slogani zabranjeni. Njihovim oživljavanjem, kažu Höckeovi kritičari, on je nastojao fašističke ideje učiniti prihvatljivijima. Za njih Björn Höcke personificira napor krajnje desnice da destigmatizira nacističku prošlost Njemačke. Za svoje pristaše on je, naravno, borac za više slobode. "Želimo li zabraniti njemački jezik zato što su nacisti govorili njemački?" pitao je na sudu. Metoda pali: prije suđenja mnogi Nijemci nikada nisu bili čuli za nacistički poklik "Alles für Deutschland". Sada se o njemu raspravlja i rutinski se ponavlja u TV emisijama i novinskim člancima.

Höcke je rođen u obitelji istočnih Prusa koji su bili među milijunima Nijemaca što su pobjegli pred Crvenom armijom i pronašli utočište u zapadnoj Njemačkoj. Kao nastavnik povijesti i tjelesnoga, 2003. godine počeo je objavljivati u novinskim rubrikama za pisma čitatelja tekstove u kojima bi naprimjer relativizirao Holokaust. Zabilježeno je da je 2010. sudjelovao na neonacističkom skupu.

image

Björn Höcke, šef AfD-a u Tiringiji

Xcitepress/Imago Stock&people/Profimedia/Xcitepress/imago Stock&people/profimedia

U Tiringiju se preselio 2013. i pomogao u osnivanju ogranka AfD-a. Među ostalim, kritizira njemačku politiku sjećanja, po njemu je suočavanje s nacističkim ratnim zločinima i Holokaustom iskrivilo povijest jer je zasjenilo druga njemačka iskustva. "Više nema njemačkih žrtava, ostali su samo njemački počinitelji", rekao je 2017. Suradnike bivše kancelarke Angele Merkel nazvao je "Tat-elitom", kako su se nazivali časnici SS-a. Više je puta postavljao pitanje zašto Nijemci još uvijek izbjegavaju pojam "Lebensraum", izraz za "životni prostor", riječ koju su nacisti upotrebljavali za ekspanziju u istočnoj Europi. Spomenik Holokaustu u Berlinu nazvao je "spomenikom srama", jednom je ispalio da je problematično "što se Hitler prikazuje kao personifikacija apsolutnog zla".

Godinama su ga i u AfD-u nastojali držati po strani. Sada njegovi saveznici drže dvije trećine čelnih pozicija u stranci, piše NYT. AfD je evoluirao od male, euroskeptične konzervativne stranke do daleko radikalnije stranke koja zagovara "remigraciju", masovnu deportaciju imigranata, pa čak i onih s njemačkim državljanstvom, ako po njihovu mišljenju nisu dovoljno dobro asimilirali. Jezu izaziva povijesno podsjećanje: Tiringija je bila prva njemačka pokrajina u kojoj su nacisti preuzeli vlast.

Prije suđenja u svibnju Höcke je u televizijskoj emisiji ustvrdio da ga namjerno lažno predstavljaju. On osuđuje naciste, ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 01:21