KAO U ‘KUMU‘

Ovako funkcionira Putinova mašinerija za bogaćenje njegove ljubavnice: Stanovi, vile, jahte...

Alina Kabaeva godinama je primala obilne darove i sve vrste skupe potpore od najužeg kruga ljudi Vladimira Putina

Alina Kabaeva

 Profimedia/

Bivša olimpijskim zlatom okićena gimnastičarka Alina Kabaeva nikada nije javno izjavila da je u vezi s Vladimirom Putinom. Pa ipak, 2008. godine njihovo nadolazeće "vjenčanje stoljeća" najavio je Moscow Correspondent, tabloid koji je Putin osobno odmah prekorio i zatvorio svega 10 dana nakon te za njega uvredljive objave.

No, bez obzira na sve to, idućih 15 godina Kabaeva je primala obilne darove i sve vrste skupe potpore od predsjedničkog najužeg kruga ljudi. Općenito je u Rusiji rašireno uvjerenje da je ta veza stvarna, prenosi neovisni ruski portal Meduza, koji djeluje iz inozemstva.

Još je ranije Wall Street Journal, kako se navodi, citirao izvore koji tvrde da Kabaeva ima "najmanje troje" djece s Putinom. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Kabaeva je dospjela pod sankcije Zapada, iz razloga jer se općenito vjeruje da je Putinova ‘supruga‘. A sada istraživački projekt Dossier, bivšeg oligarha Mihaila Hodorkovskog, koji je pao u Putinovu nemilost, ima puno više za reći o zanimljivoj biografiji Kabaeve, njezinom nevjerojatnom usponu te ‘velikodušnošću‘ kojom su Putinovi najbliži suradnici - ili bolje rečeno, preko posrednika, sam Putin - obasuli Kabaevu.

image

Vladimir Putin i Alina Kabaeva

Kremlin.ru/Willwest News/Profimedia/Kremlin.ru/Willwest News/Profimedia

Mediji su uobičajeno iznova izvještavali o tome da su Kabaeva i njezina obitelj dobile nekretnine od Putinovih prijatelja. Putinov prijatelj iz djetinjstva Peter Kolbin darovao je njezinoj baki Ani Zacepilinoj ne jedan, već dva stana u prestižnoj moskovskoj ulici Arbat. Genadij Timčenko, koji Putina poznaje od 90-ih i smatra se jednim od njegovih ‘novčanika‘, poklonio joj je stan u Sankt Peterburgu.

Sve na dar

Grigorij Bajevski - ‘posrednik za nekretnine Putinovih prijatelja‘ i partner moćnog oligarha Arkadija Rotenberga, priskrbio joj je parcelu na vrlo traženom području Rubljovke i stan u Moskvi. Dossier navodi da su svi ovi poslovi s nekretninama bili zapravo darovi samog Putina, isporučeni od strane različitih posrednika.

Pozivajući se na službene podatke Rosreestra, federalne ruske agencije zadužene za organizaciju jedinstvenog državnog registra prava na nekretnine i transakcije, Dossier ukazuje da Kabaeva, njezine baka, majka i sestra, posjeduju ukupno deset stanova u Moskvi i Sankt Peterburgu, kao i zemljište i vikendice u moskovskoj regiji i Sočiju. Procjena Dossiera je da ukupna tržišna vrijednost ovih nekretnine doseže 2,5 milijardi rubalja, odnosno više od 39 milijuna dolara.

image

Alina Kabaeva

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/Willwest News/Profimedia

Kabaeva k tome ima pristup i imovini koja formalno pripada drugim osobama. U travnju je, primjerice, The Wall Street Journal javio, citirajući dužnosnike iz SAD-a i Europske unije, da je ova bivša sportašica provela dugo vremena u vili s heliodromom u općini Cologny na Ženevskom jezeru. Uobičajena vrijednost vila u tom području kreće se od 70 do 80 milijuna dolara, no heliodrom je jedinstvena pojava u cijeloj općini. Heliodrom se nalazi u blizini velebne kuće u vlasništvu Genadija Timčenka, na povijesnom imanju poznatom pod imenom Villa Hauterive. Dio tog posjeda bio je na prodaju u proljeće 2022. godine za 75,5 milijuna dolara.

image

Alina Kabaeva

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/Willwest News/Profimedia

Kada ga je Dossier kontaktirao, trgovac nekretninama koji je vodio prodaju potvrdio je da je na posjedu i heliodrom. Prema agenciji za praćenje letova ADS-B Exchange, pet privatnih helikoptera sletjelo je na to mjesto ili u njegovu blizinu od 2016. godine. Četiri od njih bila su povezana sa Swift Copters, tvrtkom koja servisira klijente iz Rusije. Izvor koji osobno poznaje Kabaevu, otkrio je publikaciji da bivša gimnastičarka dolazi helikopterom "doslovno do praga Timčenkove kuće".

Raspolaganje tuđom imovinom

Uz Timčenkovu vilu u Švicarskoj, Kabaeva je vjerojatno koristila i Šeherezadu - jahtu koju je Putinu poklonila skupina ruskih biznismena, predvođenih također Timčenkom. Prema drugoj istrazi Dossiera, krajem 2020. godine Kabaeva je stigla u Milano u isto vrijeme s pripadnicima Savezne gardijske službe (FSO) koji su, prema istražiteljskom timu zatvorenog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog, bili dio posade Šeherezade. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, luksuznu jahtu zaplijenila je talijanska vlada.

Od 2014. godine Kabaeva predsjedava upravnim odborom holdinga Nacionalna medijska grupa (NMG), koji je na glasu kao prokremaljska propagandna mašina. NMG posjeduje udjele u Kanalu 1, ruskoj verziji Discovery Channela, kao i kanalu REN TV i novinama Izvestja. Godine 2018. NMG je zajedno s VTB bankom kupio TV kanal STS (CTC) za 18 milijardi rubalja, blizu 282 milijuna dolara. Kasnije je banka prodala svoj udio u kanalu medijskom holdingu.

image

Alina Kabaeva

Alina Kabaeva/Willwest News/Profimedia/Alina Kabaeva/Willwest News/Profimedia

Dossier napominje da ni VTB ni NMG nisu trošili vlastiti novac u tom poslu, već su koristili kredite. Jedan od zajmodavaca bio je i sam STS. Drugi je, pak, bila fizička osoba, izvjesni "V. Kolbin". Dan prije potpisivanja kupoprodajnog ugovora taj je Kolbin VTB-u i Nacionalnoj medijskoj grupi dao kredit od 12,3 milijarde rubalja, odnosno blizu 193 milijuna dolara, uz kamatu od 16 posto godišnje.

Zajmodavac je nitko drugi nego Vladimir Petrovič Kolbin, sin Putinova starog prijatelja Petera Kolbina, koji je pak bio nominalni vlasnik niza predsjednikove privatne imovine. Kada je Peter Kolbin umro početkom 2018. godine, njegov je ‘posao‘ naslijedio njegov sin. Kolbin mlađi do tada je radio u policiji i sigurnosnim službama.

‘Što učiniti s Kabaevom‘

Godine 2018. Vladimir Kolbin djelovao je kao posrednik u transakciji s dionicama Sogaza, najvećeg ruskog osiguravajućeg društva. Prvo je kupio vrijednosne papire od tvrtke u vlasništvu Timčenkove kćeri za 23 milijarde rubalja, približno 362 milijuna dolara, a zatim ih je prodao samom Sogazu za 55 milijardi rubalja, odnosno 866 milijuna dolara. Ubrzo nakon toga, Kolbin mlađi dao je NMG-u zajam od 12,3 milijarde rubalja za kupnju STS-a.

image

Alina Kabaeva

Social Media/Willwest News/Profimedia/Social Media/Willwest News/Profimedia

Izvor blizak uredu ruskog ruskog predsjednika rekao je za Dossier da se pitanje "što učiniti s Kabaevom" pojavilo negdje oko 2007. godine. To je dovelo do stvaranja Nacionalne medijske grupe 2008. s Kabaevom koja je odmah imenovana u savjetodavni odbor. Kabaeva je u to vrijeme također bila zastupnica u Državnoj dumi, ali u svojih sedam godina provedenih u ruskom parlamentu imala je udjela u tek pet zakona. Godine 2014. napustila je Dumu i postala šefica upravnog odbora NMG-a. Vlasnička struktura te grupe, ističe Meduza, nije službeno objavljena - neki izvori su tvrdili da su prije rata najveći dioničari NMG-a bili Sogaz, biznismen Aleksej Mordašov i Surgutnjeftegaz.

Kabaeva, pak, rijetko komentira rad holdinga. Kako navodi Meduza, pouzdani izvor za Dossier je rekao da ona zapravo ne sudjeluje u trenutačnim aktivnostima medijskog holdinga. Jasno je, kako navodi Meduza, da je to radno mjesto samo "sinekura koja osigurava solidan prihod i ostavlja joj dovoljno vremena da se posveti dobrotvornim akcijama, sportu i djeci". U 2018. godini službeni prihod bivše zlatne olimpijke u NMG-u iznosio je 785 milijuna rubalja, odnosno 12,3 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:21