IPAK SE MOŽE

Ovaj ugostitelj nema problema s radnom snagom: ‘Konobari mi imaju plaću veću od 17.000 eura. Evo kako...‘

Otkako je uveo ovu vrstu nagrađivanja, kvaliteta usluge u njegovim restoranima znatno je porasla

Michel Péclard

 Screenshot Youtube/

Trenutno se ugostitelji širom Europe, a ne samo Hrvatske, suočavaju s nedostatkom osoblja pa su neki odlučili reducirati jelovnik ili radno vrijeme kako bi mogli opstati, ostati otvoreni i služiti klijente u najboljim uvjetima.

No, ima i onih koji su odlučili ulagati u osoblje kako bi imali dovoljno zaposlenika.

Jedan od njih je i Michel Péclard (56), a NZZ am Sonntag piše da su njegovi ciriški konobari u lipnju zaradili plaću od 16.500 franaka (oko 17.200 eura), zahvaljujući novom načinu nagrađivanja koji je slavni ugostitelj uveo u svoje restorane.

Vlasnik lanca restorana u Švicarskoj omogućio je svojim zaposlenicima da s njim dijele ukupni prihod. Ugostitelj je pojasnio da ljeti, kada su čak i terase pune gostiju, mora imati na raspolaganju što veći broj konobara, a kako bi ih zadržao dogovorio se s njima. Tako njegovi konobari na plaću dobivaju i iznos koji varira između 7 i 8% ukupnog prihoda restorana, piše Mattinonline.

- Rezultat je taj da su u prosjeku naši zaposlenici plaćeni između 8.000 i 12.000 franaka mjesečno. Najveća do sada primljena plaća iznosi 16.500 franaka i isplaćena je u lipnju. Međutim, to je iznos bez napojnica - objašnjava Péclard.

Prema Pèclardovim riječima, zaposlenici rade s većom motivacijom kada dijele promet, a otkako je uveo ovu vrstu nagrađivanja, kvaliteta usluge u njegovim restoranima znatno je porasla.

- Zaposlenici rade kao da je restoran njihov - objašnjava ugostitelj.

Ipak, model Michela Péclarda nije naišao na jednoglasnu podršku, primjerice u sindikatu Unia. Iako sindikat pozdravlja veće plaće za konobare, sindikat se pita jesu li zaposlenici restorana time jednostavno postali prodavači umjesto konobara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:07