‘POGRIJEŠILI SMO!‘

Ovaj čovjek je potajno kupio ogromno zemljište u Americi, sve je skrivano cijelo desetljeće: ‘Kako su mu to dopustili?!‘

- Komunistička Kina kupuje američku poljoprivrednu zemlju kako bi potkopala naš suverenitet, tvrde političari

Chen Tianqiao

 Yi Aidi/Imaginechina Via Afp

Ovotjedno otkriće da je kineski milijarder i član Komunističke partije drugi najveći strani vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD-u izazvalo je bijes među političarima koji žele znati zašto je kupnja Chena Tianqiaoa u vrijednosti od 85 milijuna dolara bila tajna gotovo cijelo desetljeće.

Chen, suosnivač Shanda Interactive Entertainmenta, kupio je gotovo 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Oregonu 2015. godine po cijeni od oko 430 dolara po hektaru, prema Land Reportu, časopisu koji se fokusira na privatno vlasništvo nad zemljom u SAD-u, prenosi NY Post.

Međutim, njegova kupnja zemljišta ne pojavljuje se u vladinim evidencijama o vlasništvu nad zemljom koju su kupili strani ulagači, izvještava Daily Mail.

image

Chen Tianqiao

Yi Aidi/Imaginechina Via Afp

Republikanska kongresnica iz New Yorka Elise Stefanik izjavila je za The Post da je Bidenova administracija "napravila grešku" kada je u pitanju zaštita američkog poljoprivrednog zemljišta od "stranih protivnika".

“Komunistička Kina kupuje američku poljoprivrednu zemlju kako bi potkopala naš suverenitet, potkopala našu poljoprivrednu industriju, zadirala u naše vojne objekte i srušila američke ruralne zajednice”, rekla je Stefanik.

Chenovo vlasništvo nad zemljom izašlo je na vidjelo tek ovaj tjedan nakon što je država javno imenovala jednu od njegovih kompanija kao stvarnog vlasnika imovine.

50-godišnji Chen također posjeduje kuću na Manhattanu vrijednu 39 milijuna dolara, kao i imanje u Los Angelesu, gdje živi, ​​a koje je vrijedno 26 milijuna dolara. Pridružio se KPK-u kada je imao samo 18 godina, a prema izvješćima napredovao je do izvršnih redova stranke.

image

Chen Tianqiao

Stringer/Imaginechina Via Afp

Prošle su godine Stefanik i drugi članovi Kongresa uputili pismo američkom Ministarstvu poljoprivrede, pozivajući na veći oprez kad je u pitanju strano vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem.

“Sigurnost hrane je nacionalna sigurnost”, napisala je.

Farmer iz Montane i senator Jon Tester ponovio je u petak zahtjeve Kongresu da zaštiti kopnenu sigurnost SAD-a.

"Iako sve više informacija saznajemo o pojedinostima ove situacije, to naglašava potrebu da Kongres učini više kako bi zaštitio američku poljoprivrednu sigurnost", rekao je demokrat.

Stefanik je bila dio skupine koja je pisala ministru poljoprivrede Thomasu Vilsacku kako bi prosvjedovali zbog, kako kažu, slabog nadzora vlade nad stranom kupnjom zemljišta.

Nije jasno zašto se Chenova kupnja ne pojavljuje u vladinim evidencijama s obzirom na to da Zakon o otkrivanju stranih ulaganja u poljoprivredu zahtijeva od stranih ulagača da prijave svako američko poljoprivredno zemljište Ministarstvu poljoprivrede u roku od 90 dana od transakcije.

Inače, kanadska obitelj Irving najveći je strani zemljoposjednik u toj zemlji, a posjeduje više od 1,2 milijuna hektara zemlje u Maineu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:02