BIDENOV GOVOR U UN-u

‘Ovaj brutalni, bespotrebni rat pokrenuo je jedan čovjek. Želja Rusije je da Ukrajina nestane‘

Svijet bi trebao prepoznati što ova nečuvena djela doista jesu, rekao je Biden

Joe Biden

 Mandel Ngan/Afp

Američki predsjednik Joe Biden se u govoru u Ujedinjenim narodima osvrnuo na najavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da će mobilizirati 300.000 vojnika rekavši da je "ove godine naš svijet doživio veliki preokret" i "brutalni bespotrebni rat koji je izabrao jedan čovjek".

Kazao je da je istaknuta članica Vijeća sigurnosti UN-a, Rusija, izvršila invaziju na svog susjeda, dodajući da je Moskva time "besramno prekršila" temeljna načela povelje Ujedinjenih naroda.

Američki je predsjednik naglasio da je Putin svijetu zaprijetio nuklearnim oružjem i pozvao još vojnika da krenu u rat u Ukrajini čije dijelove želi prisvojiti.

"Svijet bi trebao prepoznati što ova nečuvena djela doista jesu", rekao je Biden i dodao kako je želja Rusije da Ukrajina prestane postojati.

Osvrnuo se i na nedavno otkrivene masovne grobnice te svima poručio kako bi im zbog tog otkrića "krv trebala uzavrijeti".

Kazao je i kako želi da se ovaj rat što prije okonča, no i da želi da to bude "na pravedan način".

"Jedina zemlja koja stoji Rusiji na putu je Rusija sama", kazao je Biden. "Ukrajina ima ista prava kao i bilo koja druga suverena zemlja. Ostat ćemo solidarni s Ukrajinom."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:21