UZNEMIRUJUĆE

Ova zima je daleko najtoplija otkad postoje mjerenja u Europi

Ilustracija
 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Znanstvenici su objavili da je ova zima daleko najtoplija otkad postoje mjerenja u Europi. Smatraju da je klimatska kriza znatno povećala temperature, piše The Guardian.

Institucija EU Copernicus Climate Change Service (C3S) posjeduje podatke o klimi od 1855. Iz ove institucije su kazali da je prosječna temperatura za prosinac, siječanj i veljaču bila 1,4 stupnja viša od prijašnjeg zimskog rekorda, koji je postavljen u sezoni 2015./2016. Novi regionalni klimatski rekordi su obično premašeni za manje od stupnja. Zima u Europi je ovaj put bila 3,4 stupnja toplija od prosjeka u periodu od 1981. do 2010.

Toplina netipična za godišnje doba je dovela do propasti ledene berbe u Njemačkoj, a za sportske događaje u Švedskoj i Rusiji se moralo uvoziti snijeg. U Helsinkiju prosječna temperatura za siječanj i veljaču je bila više od 6 stupnjeva viša od prosjeka u periodu od 1981. do 2010. U Ujedinjenom Kraljevstvu ozbiljne poplave su bile pogoršane visokim temperaturama, kao u 2015. godini.

- I dok je ova zima bila ekstremni događaj sama po sebi, vjerojatno je da se ova vrsta događaja pogoršala s trendom globalnog zagrijavanja, kazao je Carlo Buontempo, direktor C3S-a.

Ali je dodao: - Vidjeti tako toplu zimu je uznemirujuće, ali to ne predstavlja klimatski trend kao takav. Sezonske temperature, osobito van tropskih krajeva variraju značajno iz godine u godinu.

Osim toga, znanstvenici očekuju da globalno zatopljavanje poveća broj temperaturnih ekstrema a to se nastavlja širom svijeta. Australija, koja je bila pogođena katastrofalnim požarima je upravo zabilježila svoje drugo najtoplije ljeto u povijesti, samo malo hladnije od rekorda postavljenog godinu ranije.

Na Antarktici temperatura je narasla iznad 20 stupnjeva u veljači prvi put otkad postoje mjerenja. To je skoro puni stupanj više od prijašnjeg rekorda postavljenog 1982.

Širom planeta kao cjeline, 2019. je bila druga najtoplija godina otkad postoje mjerenja za površinu planeta, a zadnjih pet godina i zadnja dekada su bili najtopliji u zadnjih 150 godina. Zadnja najtoplija godina je bila 2016., ali temperature su te godine bile pojačane pojavom El Niña. Toplina u svjetskim oceanima je ostvarila novu rekordnu razinu 2019., što je prema znanstvenicima pokazalo 'nepobitno i ubrzavajuće' zagrijavanje planeta.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, iz Met Officea su kazali da je serija rekordno visokih temperatura nastavljena 2019. kao posljedica klimatske krize. Ovo je uključivalo najtopliju temperaturu ikad zabilježenu u ovoj zemlji: 38.7 stupnjeva u srpnju u Cambridgeu.

2020. je ključna godina u borbi da se zaustavi probleme s klimom i spriječi da se štetni efekti pogoršaju. U Ujedinjenom Kraljevstvu se u studenom održava važan klimatski samit UN-a na kojem će svjetske nacije morati drastično povećati svoja nastojanja da smanje emisije ugljika kako bi se izbjeglo katastrofalno povećanje od 3 do 4 stupnja u globalnim temperaturama, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:55