NOVA META

Ova žena novi je Putinov neprijatelj broj 1: Godinama je izbjegavala svjetla pozornice, a sad je krenula...

Godinama je izbjegavala svjetla pozornice, no sada udovica Alekseja Navaljnog nastavlja borbu protiv okrutnog ruskog autokrata

Vladimir Putin

 Alexey Nikolsky/Afp

Dok su mnogi Rusi u ponedjeljak još uvijek sređivali dojmove nakon smrti ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, stigle su vijesti koje bi za mnoge od njih možda mogle predstavljati utjehu.

Naime, tri dana nakon što su ruske vlasti objavile da je najveći oponent i protivnik režima Vladimira Putina umro u zatvoru, u dalekoj kažnjeničkoj koloniji u arktičkom okrugu na sjeveru, njegova supruga Julija Navaljna u ponedjeljak je poručila da će ona preuzeti misiju svog supruga da sruši režim ruskog autokrata.

"Ubivši Alekseja, Putin je ubio pola mene, pola mog srca i pola moje duše. No, još uvijek imam drugu polovicu i ona mi govori da nemam pravo odustati", objavila je ona u video snimci na YouTubeu. "Nastavit ću borbu Alekseja Navaljnog", dodala je. Bila je to strastvena izjava - i posve jasno politička, piše Politico.

Čini se da Navaljna time ide stopama Bjeloruskinje Svjatlane Tihanovskaje, liderice demokratske oporbe u Bjelorusiji koja je, nakon zatočenja svojeg supruga, preuzela njegovu ulogu oporbene političarke unatoč manjku prethodnog iskustva, postavši tajko ‘gromobran‘ za prosvjede protiv tamošnjeg diktatora Aleksandra Lukašenka.

Istog dana kada je objavljena vijest o smrti Alekseja Navaljnog, Navaljna je snimljena zadubljena u razgovor s Tihanovskajom na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, što je potaknulo nagađanja o njezinim planovima. Ipak, njezina izjava u ponedjeljak mnoge je iznenadila, uglavnom zato što je ona godinama odbacivala ideju o vlastitoj političkoj karijeri.

Ekonomistica zanimanju, supruga je upoznala na odmoru u Turskoj 1998. godine. Svoje prvo dijete, kćer Dašu, dobili su nekoliko godina kasnije, nakon čega je Navaljna postala kućanica.

U rijetkim intervjuima ostavljala je dojam da iznad svega teži normalnosti, dok je istovremeno zvijezda njezina supruga sve jače sjala, a napadi Kremlja na njega se intenzivirali. "Moj glavni zadatak je da naša obitelj ostane ista, unatoč svemu", rekla je jednom za Harper‘s Bazaar. Ipak, iza kulisa, oni koji su dobro poznavali ovaj par tvrdili su da Navaljna ne samo da dijeli stavove svog supruga, već da ih je pomogla i oblikovati.

Telepatska veza: ‘Ovi gadovi neće vidjeti naše suze‘

"U svakoj fazi Aleksejeve karijere, Julija je uvijek bila uz njega", otkriva za Politico Ana Veduta, zaposlenica američkog ogranka Navaljnijeve Zaklade za borbu protiv korupcije. "Postojala je neka vrsta telepatske veze između njih, ponekad nisu trebali ni govoriti - isto su mislili", dodala je.

Na prosvjedima i sudskim ročištima Navaljna je uvijek bila uz svog supruga, privlačeći pažnju medija svojom markantnom tjelesnom građom i staloženošću, unatoč želji da izbjegava svjetla pozornice. "Ovi gadovi nikada neće vidjeti naše suze", bila je njezina reakcija kada je Navaljnom izrečena njegova prva zatvorska kaznu 2013. godine, u slučaju pronevjere koji su njegovi pristaše proglasili kao politički motiviranu presudu.

Navaljni je istovremeno bio daleko manje samozatajan kad je njegova obitelj u pitanju. Često je objavljivao fotografije i video snimke obiteljskog života i hvalio svoju suprugu, čak joj je pripisivao zasluge što ga je vratila u život nakon što je bio otrovan novičokom. "Julija, spasila si me", napisao je na Instagramu.

image

Julija Navaljna

Yves Herman/Afp

Njegova posljednja objava na Instagramu prije smrti bila je poruka supruzi za Valentinovo, jedan od mnogih njegovih brižljivih izraza ljubavi. Javna romansa para Navaljni dodatno je naglasila razlike između Navaljnog i Putina, koji je razveden i navodno je imao nekoliko ljubavnica i izvanbračnu djecu, ali je izuzetno tajnovit kada je u pitanju njegov privatni život.

Svaka šansa da se Navaljnog drži podalje od očiju javnosti propala je nakon što je otrovan nervnim agensom novičokom u ljeto 2020. godine. Stoički je predvodila kampanju za puštanje Navaljnog iz bolnice u Omsku kako bi ga prevezli na liječenje u inozemstvo, boreći se s medijima i nagovarajući lokalne medicinske djelatnike i suočavati se s tajanstvenim osobama u civilu, koje je vjerojatno poslao Kremlj da prikriju kako se radilo o trovanju.

"Glavni osjećaj koji sam imala bio je taj da se nikako ne bih trebala opustiti, pokazati slabost", rekla je Navaljna poslije ruskom novinaru Juriju Dudu u YouTube intervjuu iz Njemačke. "Ako se ja slomim, svi će se slomiti", dodala je.

Kremaljska podmetanja

Potom je opisala utjecaj političke karijere svog supruga na njihovu obitelj, uključujući tu praćenje, pretrese u njihovu domu i zamrzavanje bankovnih računa.

Prema istrazi o trovanju Navaljnog, koju je provela istraživačka stranica Bellingcat, sama Julija je čak pretrpjela učinke trovanja dva mjeseca prije nego što se Navaljni razbolio, za što su istraživački novinari sumnjali da je bio raniji, neuspjeli pokušaj da se dođe do oporbenog čelnika. No, Navaljna je rekla Dudu da je nastavila podržavati svog supruga te da je mislila kako "ne bi bilo cool da odustane na pola puta". Stojeći uz nju, Aleksej se našalio da je Navaljna "radikalnija" od njega.

Ipak, kad se Aleksej oporavio, Navaljna se vratila svojoj ulozi kućanice. U Oscarom nagrađenom dokumentarcu "Navaljni" moglo je se vidjeti kako ide u šetnju i hrani magarce sa svojim suprugom, dok je njihova kći Daša pomogla Navaljnom da snimi Tik-Tok video za svoje pratitelje.

Ipak, Julijina potraga za normalnošću ponovno je prekinuta kada je Aleksej uhićen u zračnoj luci Šeremetjevo po povratku u Rusiju početkom 2021. Pristaše političara hvalile su tada njezinu samokontrolu dok je ljubila svog supruga na rastanku na kontroli putovnica prije nego što su ga odveli.

image

Aleksej Navaljni i supruga Julija Navaljna

Alexei Navalny‘s Instagram Accou/Anadolu Via Afp

Kako je Navaljni bio izložen sve težim uvjetima u zatvoru, njegova supruga je u posljednjih godinu dana postala sve vidljivija na međunarodnoj sceni. Održala je govor u ožujku prošle godine na dodjeli Oscara i posljednji put u Münchenu, samo nekoliko sati nakon što je doznala za suprugovu smrt.

Vjerojatno osjećajući potencijale Julije Navaljne, ruski državni mediji i kanali na društvenim mrežama povezani s Kremljom, dugo su joj vremena pokušavali podmetati. Među pričama koje su kružile o njoj su izvješća o romantičnim aferama, o tome da je njezin otac bio agent KGB-a i njezinom navodnom njemačkom državljanstvu (što je sve na kraju raskrinkano).

Putinova iduća meta: ‘Bit će joj teško‘

Svaki njezin javni nastup bio je pod intenzivnim nadzorom ruskih državnih medija, a komentatori su je optuživali da je previše vesela ili da djeluje po naredbama CIA-e. "Pokazala je veliku hrabrost jer je jasno da će ona biti iduća meta klevetničkih kampanja Kremlja", kaže iz egzila u Berlinu za Politico Ljubov Sobol, odvjetnica i dugogodišnja zaposlenica Navaljnog. "Pokušat će je slomiti", dodaje.

Najbliži saveznici Navaljnog u ponedjeljak su izrazili svoju potporu Navaljnoj, a Ivan Ždanov, voditelj Navaljnijeve antikorupcijske kampanje, napisao da je ona "ona preuzela njegovo (Aleksejevo) mjesto". "Uvijek joj je bilo važno da djeca budu djeca, da dom bude dom, a obitelj obitelj”, rekla je Veduta. "Sada ona nema izbora. Oni su jedno, ona se nikada neće povući niti izdati njegove ideale".

Ipak, poznata ruska politologinja Tatjana Stanovaja iz moskovskog Carnegie centra, procjenjuje da bi obični Rusi mogli biti skeptičniji prema Navaljnoj. "Bit će joj teško probiti se do ruske javnosti zbog njezina imidža nekoga tko nije samo zagovornik liberalnih zapadnih vrijednosti, već figura koju Zapad koristi da svrgne Putina", smatra Stanovaja. "Kod kuće u Rusiji, to je njezino prokletstvo", dodaje.

Također upozorava da usporedbe s Tihanovskajom možda neće ići Navaljnoj u korist jer se bjeloruska političarka u egzilu smatra u biti nemoćnom. A tu je i golema praznina koju Navaljna želi ispuniti.

Ipak, za razliku od svog supruga, Navaljna je trenutačno izvan Rusije, odnosno izvan domašaja Kremlja. "U određenom smislu, Navaljni se sada reinkarnirao u svoju ženu, ali za razliku od Navaljnog ona nije u Rusiji", kaže Stanovaja. "Za ruski režim, naravno, ovo su prilično loše vijesti", zaključuje ruska politologinja.

‘Nastavljam suprugovo djelo i borbu za slobodnu Rusiju‘

Julija Navaljna u ponedjeljak je u video poruci poručila da će nastaviti djelo svog supruga i boriti se za slobodnu Rusiju.

"Želim živjeti u slobodnoj Rusiji, želim izgraditi slobodnu Rusiju", rekla je Navaljna u video poruci pod nazivom "Nastavit ću rad Alekseja Navaljnog".

"Vladimir Putin ubio je mog supruga", dodala je Navaljna, ističući da će surađivati s ruskim narodom kako bi se borila protiv Kremlja i stvorila novu Rusiju.

Kremlj je porekao umiješanost u njegovu smrt.

Navaljna optužuje ruske vlasti da skrivaju Navaljnijevo tijelo i čekaju da tragovi nervnog otrova novičoka nestanu iz njegovog tijela. Saveznici Navaljnog znaju zašto je njen suprug ubijen i uskoro će otkriti detalje, uključujući imena osoba uključenih u njegovo ubojstvo, rekla je.

Ruski istražitelji još nisu utvrdili uzrok smrti Alekseja Navaljnog niti je jasno koliko će vremena trebati da se donesu službeni zaključci, rečeno je prema Navaljnijevoj glasnogovornici u ponedjeljak njegovoj majci.

Navaljni, 47-godišnji bivši odvjetnik, pao je u nesvijest i umro u petak nakon šetnje u kaznenoj koloniji Polarni vuk u Harpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, gdje je služio tridesetogodišnju zatvorsku kaznu, priopćeno je iz zatvorske službe.

Navaljnijevoj majci Ljudmili rečeno je u subotu u zatvoru da je umro od "sindroma iznenadne smrti", nedefiniranog izraza za razne smrtonosne srčane bolesti, izjavili su iz Navaljnijeva tima.

Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš rekla je da je njegovoj 69-godišnjoj majci i odvjetnicima rečeno da je službena provjera uzroka smrti produžena i da se ne zna koliko će trajati. Uzrok smrti je ‘neutvrđen‘, rekla je Jarmiš, dodajući da ruske vlasti lažu i odugovlače.

Njegovoj majci i odvjetnicima u ponedjeljak nije bilo dopušteno ući u mrtvačnicu u tom arktičkom gradu u blizini zatvorske kolonije, gdje se, tvrde vlasti, Navaljni srušio i na mjestu umro, rekla je glasnogovornica. "Na pitanje nalazi li se unutra Aleksejevo tijelo, osoblje mrtvačnice nije dalo odgovor", tvrdi Jarmiš. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:42