ŠOKANTAN SLUČAJ

Ova gospođa nevina je provela 43 godine u zatvoru: ‘Vezali su je, jedva je držala glavu uspravno...‘

Sandra "Sandy" Hemme priznala je krivnju za ubojstvo knjižničarke Patricije Jeschke dok je bila psihijatrijska bolesnica i primala terapiju

Sandra ‘‘Sandy‘‘ Hemme

 Neil Nakahodo/Zuma Press/Profimedia

Žena koja je zbog ubojstva u zatvoru provela 43 godine oslobođena je krivnje jer je sud vidio dokaze koji pokazuju da ga nije počinila, piše The Guardian.

Sandra "Sandy" Hemme (63) proglašena je krivom za ubojstvo za knjižničarke Patricije Jeschke koje se 1980. godine dogodilo u gradu St. Josephu u američkoj saveznoj državi Missouri.

Krivom je proglašena zbog izjava koje je policiji dala dok je bila psihijatrijska bolesnica, a potom je osuđena na doživotnu kaznu zatvora.

Sudac Ryan Horsman prošlog je petka presudio da postoje dokazi koji ubojstvo knjižničarke Jeschke povezuju s djelatnikom policijske uprave okruga Livingston u Missouriju koji je u međuvremenu umro.

Sudac Horsman rekao je da tužitelji mogu pokušati ponovno dokazati da je Hemme ubila Jeschke. Ako odluče da je neće ponovno optužiti za isti zločin, ona u roku od 30 dana mora biti puštena iz zatvora.

Odvjetnici iz neprofitne organizacije Innocence Project (hrv. projekt nevinosti) koji su zastupali Hemme rekli su da 43 godine koje je ona provela u zatvoru predstavljaju najdužu zatvorsku kaznu koju je neka Amerikanka nepravedno odslužila.

Hemme je krivnju za teško ubojstvo Jeschke priznala kako joj ne bi bila izrečena smrtna kazna. Međutim, ta je presuda odbačena nakon žalbe. Za isti je zločin osuđena 1985. godine. Tada je suđenje trajalo jedan dan, a jedini dokaz protiv nje bilo je njezino priznanje.

Njezini su odvjetnici ustvrdili da su izjave koje je dala policiji dok je bila psihijatrijska bolesnica bile kontradiktorne i neutemeljene.

Naime, ona je tada imala 20 godina i primala je terapiju za slušne halucinacije, derealizaciju te konzumaciju narkotika.

The Guardian navodi da se u psihijatrijskim ustanovama počela liječiti kada je imala 12 godina.

Hemmejini su odvjetnici rekli da je tijekom jednog razgovora u policiji bila pod utjecajem toliko jakih lijekova da glavu nije mogla držati uspravno te da je bila vezana za stolicu u kojoj je sjedila.

Detektivi su notirali da je Hemme tada djelovala zbunjeno, a jedan je razgovor prekinut jer njezine izjave nisu bile suvisle.

Njezini su odvjetnici ustvrdili da je policija iskoristila njezino zdravstveno stanje te da ju je prisilila da dade laže izjave. Dodali su da je policija ignorirala dokaze koji su sugerirali da je s ubojstvom Jeschke povezan 22-godišnji policajac Michael Holman. Mnogi dokazi koji su otkriveni tijekom istraživanja povezanosti Holmana s ubojstvom Jeschke Hemmejinim odvjetnicima nikada nisu uručeni.

Holmana se nakon toga teretilo za provale i muljaže s osiguranjem. Proveo je nešto vremena u zatvoru, a umro je 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 11:05