BORBA S PANDEMIJOM

OTVORENA GRANICA NJEMAČKE I LUKSEMBURGA 'To je važan znak da se vraćamo u normalu, cilj je da Europa postane ono što je bila'

 dpa Picture-Alliance via AFP

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozdravio je otvaranje njemačko-luksemburške granice kao "važan znak" da se putovanja u Europi vraćaju u normalu.

Maas je to rekao dok je stajao uz luksemburškog ministra vanjskih poslova Jeana Asselborna na mostu preko rijeke Moselle koji povezuje Njemačku i Luksemburg. Oba su političara nosila maske za lice.

Otvaranje granice označava početak postupnog ukidanja graničnih kontrola koje je u ožujku uvela Njemačka kako bi suzbila pandemiju koronavirusa.

Cilj je "da na kraju Europa postane ono što je bila", Maas je rekao o slobodnom prelasku granica.

Ovaj postupak ovisit će o napretku u borbi s pandemijom.

"Ako se stvari pogoršaju, morat ćemo se vratiti na staro", Maas je upozorio.

Njemačka od subote postupno smanjuje kontrole na granicama koje bi trebale u potpunosti biti ukinute do 15. lipnja.

Kako je najavio u srijedu njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, Njemačka će otvoriti prvo granicu s Luksemburgom, a potom uskoro i s Danskom o čemu se pregovara.

Maas je ranije najavio da će preporuka građanima Njemačke da ne putuju u inozemstvo biti isprva ukinuta samo za europske zemlje.

„Prvo će biti moguće ukinuti upozorenja za Europu, a tek nakon toga i za ostale zemlje. Uvjet je da se pozitivni trend glede širenja epidemije održi“, rekao je u srijedu Maas.

Za sada opće upozorenje njemačkim građanima traje do 15. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 17:16