PARLAMENTARNI IZBORI

OTVORENA BIRALIŠTA U ITALIJI Tko će biti novi premijer? Berlusconi za vratom Bersaniju

 AFP

RIM - Talijani su u nedjelju u 8 sati počeli izlaziti na birališta na dvodnevnim parlamentarnim izborima, uoči kojih analitičari ističu da je zbog složena izbornog sustava i male razlike među dvama glavnim političkim blokovima nemoguće prognozirati pobjednika, iako posljednje ankete prednost daju koaliciji lijevog centra.

Više od 47 milijuna birača pozvano je na parlamentarne, a među njima 13 milijuna na usporedne pokrajinske izbore.

Zadnje ankete ukazuju na pobjedu lijevog centra Piera Luigija Bersanija s 34 posto glasova. Slijedi ga koalicija desnice na čelu sa Silvijem Berlusconijem s oko 30 posto. Komičar Beppe Grillo i njegov pokret M5S trebali bi prema anketama dobiti oko 17 posto, a koalicija centra okupljena oko tehnokratskog premijera Marija Montija negdje između 10 i 12 posto.

Stranke i međunarodna zajednica zabrinute su uoči ovih talijanskih izbora, koji bi mogli eurozonu opet baciti u nestabilnost ako oba doma parlamenta ne dobiju većinu koja će omogućiti sastavljanje funkcionalne vlade.

Naime, bez obzira što ankete predviđaju razmjerno uvjerljivu pobjedu lijevog centra na nacionalnim izborima i njezinu većinu u Zastupničkom domu, zahvaljujući talijanskom izbornom zakonu po kojem se zastupnici gornjeg doma biraju po regijama postoji mogućnost da Bersanijeva koalicija neće imati većinu i u Senatu.

Ispitivanja javnog mišljenja ukazuju da se ne može predvidjeti ishod glasovanja u regijama koje daju najviše senatora, prije svega Lombardiji, Siciliji i Kampaniji te Venetu gdje su lijevi i desni centar poravnati u anketama. S obzirom da Berlusconijeva koalicija u tim regijama uživa veću popularnost nego na nacionalnoj razini moguće je da, zahvaljujući izbornom zakonu koji ide u korist listi koja osvoji i relativno najveći broj glasova, Bersanijev lijevi centar ostane bez dovoljnog broja glasova za nadzor oba doma parlamenta.

Brojni politolozi drže da će Bersani, ne dobije li većinu u Senatu, morati u poslijeizborni savez s Montijem. No čak ni tada nije sigurno hoće li vlada imati dovoljno mjesta za čvrstu većinu niti hoće li koalicija biti stabilna, kažu analize.

Stručnjaci upozoravaju na još jednu, naoko čudnu varijablu: meteorološke prilike, jer prvi put u poslijeratnoj Italiji bira se zimi. Starije osobe mogle bi u slučaju lošeg vremena ostati kod kuće što bi bilo nepovoljno za Berlusconija. Mladi glasači Bersanijeve Demokratske stranke organizirali su pak u pojedinim gradovima (primjerice u Padovi) pratnju za osobe treće dobi do birališta.

Usporedo bogata i velika Lombardija, strateški važan Lacij u kojemu je Rim, te mala regija Molise biraju predsjednika. Sve tri su imale regionalnog predsjednika iz desnice koji su podnijeli ostavke zbog skandala.

Birališta će u nedjelju biti otvorena od 8 do 20, a u ponedjeljak od 7 do 13 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 20:06