MONSTRUM U KUTI

Otok strahuje da će se broj žrtava povećati: ‘U njezinim su rukama zrak i mlijeko bili oružje‘

Lucy Letby (33) kriva je za smrt sedam novorođenčadi, kao i za pokušaj ubojstva njih još šestero

Lucy Letby

 -/Afp

Britanska medicinska sestra Lucy Letby (33) kriva je za smrt sedam novorođenčadi, kao i za pokušaj ubojstva njih još šestero, te će joj kazna biti izrečena 21. kolovoza ove godine. Epilog je to jednog od najmonstruoznijih zločina u novijoj povijesti Ujedinjene Kraljevine.

Istragom je, naime, utvrđeno kako su bebe umirale pod nerazjašnjenim okolnostima i u Liverpoolu, u kojem je Letby započela svoju karijeru, no tada su smrti bile pripisane "prirodnim uzrocima" te nije učinjena obdukcija. No, ovaj slučaj je istražitelje motivirao da prošire istragu, zbog čega bi Letby mogla kasnije odgovarati i za smrt još desetak beba.

Monstruozna je sestra novorođenčad trovala inzulinom, na njih je fizički nasrtala ili im je injekcijom ubrizgavala zrak u krvotok. U jednom je slučaju bebu usmrtila tako da ju je prehranila mlijekom.

- U njezinim su rukama zrak, mlijeko ili najobičnija tekućina postajali smrtonosno oružje. Svoju je struku, umjesto da liječi, iskoristila tako da nanosi bol i sije smrt – istaknuo je tužitelj Pascale Jones koji je vodio ovaj slučaj.

- Izgubiti dijete toliko je beskrajno bolno iskustvo da niti jedan roditelj nikada ne bi trebao prolaziti kroz taj užas, ali izgubiti dijete na ovakav način je zaseban nezamislivi horor – stoji u zajedničkom priopćenju roditelja žrtava, čije je identitete sud dobro sakrio od javnosti tijekom održavanja ovog procesa.

image

Lucy Letby

-/Afp

Majka blizanaca koji su se tijekom sudskog slučaja vodili kao Djeca E i F, tijekom svjedočenja je kazala da je vjerovala "simpatičnoj sestri Lucy" do onoga trenutka kada je jedan od njezinih sinova počeo nezaustavljivo vrištati.

- Riječ je o zvuku koji nikada ne bi trebao doći iz usta malog novorođenčeta – objasnila je.

Majka je mislila da je dijete preminulo od prirodnih posljedica, no njegov je brat blizanac nekoliko dana kasnije jedva preživio pokušaj trovanja inzulinom.

Policija je tijekom pretresa njezine kuće našla brojne rukom ispisane poruke, na kojima je pisalo "Ja sam zla! Učinila sam to jer se nisam sposobna brinuti za toliko mala stvorenja".

Do lipnja 2015., u odjelu neonatalne njege bolnice Countess of Chester bilježio se tek jedan do dva smrtna slučaja novorođenčadi godišnje. No, tog se ljeta statistika drastično počela mijenjati, a uzroci smrti bili su toliko neuobičajeni da je vodeći konzultant za taj odsjek, Dr. Stephen Brearey, inzistirao na hitnom sastanku s upravom kako bi utvrdili okolnosti bizarnih nesreća. Šturom preliminarnom analizom, ispostavilo se da je u sva tri smrtna slučaja na dužnosti bila sestra Lucy.

- Ne može biti Lucy, ona je zbilja predraga – odgovorila mu je čelnica odsjeka na neonatologiju dotične bolnice kada joj je Brearey ukazao na obrazac.

- Bit će da je riječ o nesretnom spletu okolnosti, jer svaki od žrtava ima drugačiji uzrok smrti – istaknuli su u prepisci mailovima, pa je Brearey privremeno odustao od istrage.

No, do listopada 2015., umrle su još dvije bebe, opet dok je Letby bila u smjeni. U tom je trenu Brearey postao sigurniji da među zaposlenicima odjela za neonatologiju operira monstrum i da je taj monstrum sestra Lucy.

U veljači 2016., još je jedan liječnik uočio kako je sestra Lucy "zurila u bebu", koja se tijekom sudskog procesa vodila kao Dijete K, samo nekoliko trenutaka prije nego što je "novorođenče misteriozno prestalo disati".

image

Lucy Letby

Screenshot/

A onda je uslijedio lipanj 2016., kada je čak i uprava bolnice bila primorana uočiti da se događa nešto neuobičajeno. Naime, u razmaku od samo nekoliko tjedana, jedno je novorođenče kolabiralo, dok su dvije bebe od prijevremeno rođenih trojki umrle pod nerazjašnjenim okolnostima. Lucy Letby bila je na dužnosti u svim tim slučajevima.

Smrt dvije bebe toliko je potresla zaposlenike odjela za neonatalnu skrb da im je uprava bila primorana organizirati stručno savjetovanje, no ono što je Dr. Brearey odmah primijetio jest da je "sestra Lucy jedina na posao došla dobre volje, kao da se ništa nije dogodilo".

Već sljedećeg dana, još je jedno novorođenče za dlaku izbjeglo smrt, nakon čega je i uprava bolnice bila primorana pristati na neovisnu istragu te udaljiti sestru Lucy s radnog mjesta.

Misteriozne smrti i nesretni slučajevi promptno su bili prestali.

No, Letby i dalje nije bila suspendirana, već ju je uprava prebacila u Ured za procjenu rizika i nadzor sigurnosti pacijenata, u kojem su se pohranjivali dokumenti vezani uz njezinu istragu. Štoviše, menadžment bolnice pismenim je putem od svih liječnika zatražio da se formalno ispričaju "sestri Lucy" za širenje neprovjerenih optužbi.

Kasnijom se neovisnom istragom, čije je pokretanje uprava bolnice odobrila tek u ožujku 2017., utvrdilo i da uprava bolnice nije na adekvatan način prijavljivala smrt pacijenata, zbog čega zdravstveni sustav nije mogao uočiti da u jednoj od bolnica dolazi do naglog povećanja smrtnosti među novorođenčadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 17:58