REZULTATI REFERENDUMA

OTOK S BOGATIM IZVORIMA BAKRA I ZLATA POSTAJE NEOVISNA DRŽAVA? Građani velikom većinom glasali za promjene, podržava ih i Kina

 
 via REUTERS

Stanovnici pacifičkog otoka Bougainvillea izglasali su velikom većinom neovisnost od Papue Nove Gvineje na povijesnom referendumu, objavila je u srijedu Komisija za provođenje referenduma.

Čelnik Komisije Bertie Ahern rekao je da je od ukupno 181.067 građana koji su izašli na referendum samo 3043 građana glasalo za ostanak u Papui Novoj Gvineji, ali s većom autonomijom.

Za neovisnost je glasalo 176.928 ljudi, 98 posto onih koji su izašli i time otvorili put otočnoj skupini da postane nova nacija u svijetu.

Na referendum je izašlo 85 posto populacije što je rekord u Papui Novoj Gvineji, rekao je Bertie, nekadašnji irski premijer koji je odigrao ključnu ulogu u mirovnom procesu u Sjevernoj Irskoj.

Bougainville je smješten 640 kilometara istočno od Solomonskog otočja, ali je pokrajina Papue Nove Gvineje, koja se nalazi 1200 kilometara zapadno od tog otoka.

FILE PHOTO: Residents hold a Bougainville flag at a polling station during a non-binding independence referendum in Arawa, on the Papua New Guinea island of Bougainville November 26, 2019.  REUTERS/Melvin Levongo/File Photo
REUTERS

Nazvan po francuskom istraživaču, Bougainville je postao njemačka kolonija 1885., a u Prvom svjetskom ratu okupirale su ga australske snage uz druge njemačke posjede u Papui Novoj Gvineji.

Otok je bio pod australskom upravom 60 godina, a od 1975. je dio Papue Nove Gvineje.

Otok ima bogate izvore bakra i zlata, ali lokalno stanovništvo od toga ima malo koristi. Zbog eksploatacije tih izvora zagađuju se rijeke.

Referendum o neovisnosti dio je mirovnog procesa dogovorenog prije 20 godina između pristaša neovisnosti Bougainvillea i središnjih vlasti Papue Nove Gvineje, nakon krvavog desetogodišnjeg građanskog rata koji je okončan 1998., u kojemu je živote izgubilo 15 tisuća ljudi.

Stručnjaci kažu da bi se pregovori za neovisnost mogli protezati godinama. Ako se rezultati referenduma odbace u Port Moresbyju, glavnom gradu Papue Nove Gvineje, Bougainville bi mogao jednostrano proglasiti neovisnost koju bi mogle priznati druge pacifičke zemlje i Kina.

Premijer Papue Nove Gvineje, James Marape, već je sugerirao treće moguće riješenje nakon referenduma, koje uključuje veće subvencije i razvojne projekte na Bougainvilleu i veću fiskalnu autonomiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:38