OSVETA TEHERANA

Otkriveno je što je gađao Iran: Poslali su jasnu poruku SAD-u i Izraelu, a ubili su i poznatog biznismena!

S balističkim projektilima gađani su ciljevi na daljini većoj od 1000 km, što znači da tec rakete mogu doletjeti do Izraela

Zgrada oštećena u iranskom granatiranju

 Safin Hamid/Afp

Iranski Korpus straže islamske revolucije objavio je da su dalekometnim balističkim raketama gađali "izraelski špijunski centar" u Erbilu, središtu iračkog Kurdistana (što je također vrlo znakovito) te bazu, kako su naglasili - "antiiranske terorističke skupine" u Siriji, pri čemu misle na ostatke Islamske države, koja još uvijek ima neka područja pod svojom kontrolom. To je, kako su pojasnili, "odgovor na nedavne terorističke napade" - pod tim podrazumijevaju izraelske napade na Gazu te nedavni najveći teroristički napad u Iranu, koji su izveli bombaši samoubojice iz IS-a u gradu Kermanu, na obilježavanju godišnjice smrti jednog od zapovjednika Korpusa Qasema Soleimanija, kada je poginulo gotovo 90 ljudi.

S obzirom na to da su u Erbilu pogođeni ciljevi nedaleko tamošnjeg američkog konzulata, vjerojatno je to poruka i Washingtonu, koji je odnedavno počeo odgovarati na napade na brodove u Crvenom moru, koje izvode proiranski pobunjenici Huti. Osim toga, jedan projektil pao je nedaleko i od aerodroma u Erbilu, gdje se nalazi i američka vojna baza. S obzirom na to da su iz Irana gađani objekti na daljini većoj od 1000 km, njemačka agencija DPA smatra kako je to izravna poruka Izraelu da Teheran posjeduju rakete kojima bi mogli gađati i ciljeve na njegovu teritoriju.

image

Zgrada oštećena u iranskom granatiranju

Safin Hamid/Afp

Iran je "najžešći" saveznik Hamasa, i od početka sukoba, od 7. listopada, zaziva "uništenje cionističke tvorevine", pa neki analitičari smatraju kako žele proširiti sukobe te u njih uvući i važne arapske zemlje iz regije, u prvom redu Saudijsku Arabiju i Egipat. Teheran, se jako "angažirao" otkada je počeo rat u Izraelu i pojasu Gaze - proiranske skupine Hezbolah i Huti pojačali su svoje aktivnosti, no, analitičari na CNN-u smatraju da Iran, unatoč takvoj poziciji te ovim raketiranjima u Iraku i Siriji, ipak ne želi širiti rat, jer im to ne bi išlo u korist, ali žele stalno "dozirati sukobe" i izazivati napetosti te nastojati da se sukob ne okonča.

Iranci su svojim raketama gađali ciljeve u Kurdistanu, u samom Erbilu, oko američkog konzulata, koji nije "povrijeđen", kao što u napadu nije poginuo nijedan američki vojnik, na što se vjerojatno ipak pazilo. Američka televizijska postaja ABC News kaže, pozivajući se na iračke obavještajne izvore, kako je "pogođeno osam ciljeva". Poginula su četiri civila, među kojima i jedan od najpoznatijih kurdskih biznismena Peshwar Dizayi, jer je, javlja Reuters, pogođena i njegova vila. Prema navodima iste agencije, pogođen je i kurdski obavještajni centar, kao i kuća visokog časnika kurdske obavještajne službe.

Iz Teherana su objavili da su gađali te ciljeve, ne samo zato što su, kako kažu, to "Mossadove ispostave", nego zato što se tamo obučavaju "iranski separatisti". Ovo nije prvi put da Iran gađa ciljeve u iračkom Kurdistanu, podsjetimo da su gađali neke ciljeve i 2022. godine. Premijer kurdistanske autonomije Masrour Barzani, pozvao je "naše partnere na međunarodnoj sceni da ne šute zbog napada na narod Kurdistana", prenosi CNN, koji smatra da je ovaj napad kršenje suvereniteta Iraka. SAD je također osudio napad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:22