CURE DETALJI

Otkriveno čime je otrovan Roman Abramovič? Osjetio simptome pa procijedio: ‘Umiremo li?‘

Kloropikrin se može ispustiti u zrak tekućim sprejem te kontaminirati vodu ili hranu. Jako nadražuje pluća, oči i kožu

Roman Abramovič

 Murat Cetin Muhurdar

Nakon što je na mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije otrovan kemijskim agensom, Roman Abramovič navodno je upitao: "Umiremo li?", prenosi Daily Mail. Stručnjaci sad tvrde kako je bivši vlasnik nogometnog kluba Chelsea patio od ozbiljnih simptoma nakon kontakta s kemijskim ratnim agensom iz Prvog svjetskog rata - kloropikrinom ili niskom dozom novičoka.

Istraživački novinar Christo Grozev, koji je detaljno analizirao ovaj incident, izjavio je kako se tim stručnjaka složio da je u ovom napadu najvjerojatnije korištena upravo spomenuta ratna kemikalija.

Abramovič i još dvojica mirovnih pregovarača pretrpjeli su teške simptome, uključujući privremenu sljepoću. Ruskom oligarhu bilo je potrebno i bolničko liječenje u Istanbulu, kamo je odletio nakon pregovora u Ukrajini.

Prema jednoj teoriji, tvrdolinijaši bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu trovanjem su navodno htjeli poremetiti mirovne poteze i produžiti rat.

- Abramovič je najvjerojatnije otrovan kloropikrinom, kemijskim sredstvom koje se koristilo u Prvom svjetskom ratu i zatim skladištilo u Drugom svjetskom ratu. Svi stručnjaci koji su komunicirali s otrovanima, proučavali njihove fotografije i obavljali osobne preglede - slažu se kako to nije bilo niti trovanje hranom, niti alergija. Svi misle kako se radi baš o kloropikrinu ili drugim ratnim agensima. Jedini način da se otkrije o kojem točno agensu se radi jest dovođenje tih ljudi u laboratorij ili slanje njihovih uzoraka krvi na testiranje - rekao je Grozov u intervjuu za YouTube kanal Popular Politics

Kad su ga pitali oko kojega agensa su se svi složili, odgovorio je: "Oko kloropikrina - to je sredstvo koje uzrokuje gotovo sve simptome koje su imali otrovani na pregovorima".

Dodao je kako je jedini minus kod ove hipoteze taj da kloropikrin obično ispušta prilično jak miris, što znači da ga je jako teško dati, a da se to ne primijeti. No tad je jedan od stručnjaka iz istraživačkoga tima rekao kako se spomenuto sredstvo može proizvesti i bez mirisa.

Kloropikrin se inače koristi u poljoprivredi kao fumigant tla i zabranjen je za vojnu upotrebu. Može se ispustiti u zrak tekućim sprejem te kontaminirati vodu ili hranu. Moguće je apsorbirati ga udisanjem, gutanjem i preko kože. Spomenuto sredstvo jako nadražuje pluća, oči i kožu.

Drugi prijedlozi trovanja uključivali su čak i nisku dozu novičoka, koji također može dovesti do istih simptoma. Podsjetimo, upravo je novičok korišten u trovanju dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u njegovu domu u Salisburyju. Novičokom je otrovan i Aleksej Navaljni.

Christo Grozev kaže kako s Abramovičem i ostalim žrtvama nije bilo moguće provesti dovoljno duboke testove o uzroku trovanja.

- Njihovi simptomi su tijekom sljedećih tjedana postupno nestajali, a budući da je spomenuta trojka doista bila uključena u pregovore, letjeli su s jedne lokacije na drugu i bilo je vrlo teško pronaći slobodan dan kad bi oni mogli doći do neke europske prijestolnice i kvalitetnog laboratorija u kojemu bi se mogli provesti svi potrebni testovi. Nažalost, u trenutku kad je to bilo moguće, metabolički procesi u njihovim organizmima već su onemogućili otkrivanje uzročnika. To će i dalje ostati veliki misterij - rekao je Grozev u intervjuu.

U nastavku razgovora osudio je Sjedinjene Države koje su u početku tvrdile kako su "ekološki čimbenici" doveli do Abramovičeva trovanja, a nije štedio niti Ukrajinu koja je umanjila značaj trovanja.

- Amerikanci su u javnost izašli s tom apsurdnom i uvredljivom izjavom da to nije bilo trovanje, već neki čimbenici okoliša. To podsjeća na objašnjenja iz Kremlja u kojima se svojedobno tvrdilo da je Navaljni imao problema s glukozom - izjavio je Grozev, koji je povezan s britanskim istraživačkim listom Bellingcat i nezavisnim ruskim medijskim platformama.

- Ono što definitivno znamo jest da su tri pregovarača imala gotovo identične simptome - jake bolove u očima, crvene mrlje oko očiju i ljuštenje kože. Tijekom pregovora navodno su jeli samo čokoladu i pili vodu - ponovio je Grozev.

No tko ih je zapravo otrovao?

- To bi mogao biti netko u Kremlju tko misli da ih je Abramovič izdao pokušavajući postići mir - zaključio je jedan izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:36