SUSRET U KREMLJU

Otkriveni detalji razgovora Putina i Orbana, ruski predsjednik zavapio: ‘Došlo nam je do pada za više od 35%!‘

Ruski predsjednik kaže da je spreman razgovorati s Orbánom o nijansama

Vladimir Putin i Viktor Orban 

 Valery Sharifulin/Afp

Iako je mađarski premijer Viktor Orbán rekao da u Moskvu ne dolazi kao predsjedavajući EU, ruski predsjednik Vladimir Putin ga je tako titulirao, a Mađar se nije bunio.

"Razumijem da ste ovaj put došli ne samo kao naš dugogodišnji partner, već i kao predsjednik Vijeća EU-a. Nadam se da ćemo imati priliku razmijeniti mišljenja o izgradnji bilateralnih odnosa u ovoj teškoj situaciji i, naravno, razgovarati o izgledima za razvoj najveće europske krize", rekao je Putin na početku razgovora kako je prenio Kremlj.

"Znam da ste nedavno bili u Kijevu i ovdje ste kako biste razgovarali o svim nijansama situacije koja se razvila u smjeru Kijeva. Na raspolaganju sam. Vjerojatno znate za moj govor rukovodstvu Ministarstva vanjskih poslova nedavno u Moskvi. U njemu se iznose naša stajališta o mogućem mirnom rješenju", rekao je Putin.

Riječ je govoru koji je ruski predsjednik održao 14. lipnja i u kojem je iznio svoje uvjete mira: "Ukrajinske trupe moraju se potpuno povući iz Donjecke i Luganske narodne republike te Hersonske i Zaporoške oblasti. Napominjem da se moraju povući s cijelog teritorija ovih regija unutar njihovih administrativnih granica u trenutku kada su bile dio Ukrajine. Čim Kijev izjavi da je spreman donijeti ovu odluku i započeti stvarno povlačenje trupa iz ovih regija te također službeno obavijesti da odustaje od svojih planova za pridruživanje NATO-u, naša će strana izdati naredbu o prekidu vatre i započeti pregovore. Ponavljam – to ćemo učiniti ekspresno. Naravno, jamčimo i nesmetano i sigurno povlačenje ukrajinskih jedinica i sastava."

image

Vladimir Putin i Viktor Orban

Valery Sharifulin/Afp

Ruski predsjednik kaže da je spreman razgovorati s Orbánom o nijansama, a želi čuti i stavove njegovih "europskih partnera", što mađarski premije nije ovlašten prenijeti.

Zavapio je potom da je došlo do pada trgovine, više od 35 posto. "U svakom slučaju, vrlo smo sretni što vas vidimo i imamo o čemu razgovarati," zaključio je Putin

Orbán podsjeća da je ovo njihov jedanaesti susret u posljednjih deset godina, ali "ovaj je posebniji. Mađarska je rotirajući predsjednik Vijeća EU od 1. srpnja", tumači, iako se na to nema pravo pozivati.

"Vrlo sam vam zahvalan što ste me i u takvim teškim okolnostima pristali prihvatiti. Moram vam reći da se broj zemalja koje mogu razgovarati s obje strane sukoba ubrzano smanjuje. Uskoro će Mađarska vjerojatno biti jedina zemlja u Europi koja će moći razgovarati sa svima. Želio bih iskoristiti ovu priliku kako bih s vama razgovarao o nizu važnih pitanja. Također bih želio znati vaše stajalište o nizu važnih pitanja za Europu", zaključio je mađarski premijer početak razgovora.

Orban: Stajališta u Kijevu i Moskvi i dalje se jako razlikuju

Mađarska smatra svoje šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom mirovnom misijom, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Mnogi koraci potrebni su kako bi se okončalo rat, ali poduzeli smo prvi korak da obnovimo dijalog", rekao je Orban, dodajući da se "stajališta u Kijevu i Moskvi i dalje jako razlikuju".

Putin je rekao da je s Orbanom razgovarao o situaciji u Ukrajini i ponovio da bi ruski prijedlozi trebali biti ključ za rješavanje sukoba.

Dodao je da je zahvalan Orbanu na pokušaju da se obnovi dijalog između Rusije i Europe, ali i naglasio da Kijev još ne želi prekinuti sukob. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 13:12