NESREĆA U RUDNIKU

Otkriven pravi uzrok tragedije u Srbiji, ministrica objavila: ‘Nije bilo nikakve eksplozije...‘

Dodala je da rudnik ima svu potrebnu opremu i nadzorne kamere i da će se obdukcija poginulih obaviti u bolnici u Nišu

U nesreći u jami rudnika ugljena ”Soko” kod Sokobanje živote je izgubilo osam i ozlijeđen je 21 rudar

 Tom Dubravec/ Cropix

Uzrok nesreće u rudnku u Srbiji nije eksplozija, nego su se rudari otrovali metanom, objavila je ministrica rudarstva i energetike u petak nakon incidenta u kojem je živote izgubilo osam i ozlijeđen 21 rudar.

Zorana Mihajlović izjavila je da u jami rudnika ugljena "Soko" kod Sokobanje na jugostoku Srbije nije bilo eksplozije, već je uzrok nesreće trovanje metanom.

image
Tom Dubravec/ Cropix

"Nije bilo nikakve eksplozije...jednostavno porast metana je bio tako visok da su se ugušili", rekla je Mihajlović novinarima.

Dodala je da rudnik ima svu potrebnu opremu i nadzorne kamere i da će se obdukcija poginulih obaviti u bolnici u Nišu.

"Istražni organi rade svoj posao – policija, inspekcije i svi koji su potrebni. Vjerujem da ćemo uskoro imati jasno i napismeno uzroke ovog događaja", rekla je Mihajlović, prenosi Radio-televizija Srbije.

Od 17 rudara koji su zadržani u bolnici, dvojici je polomljen lakat, a kod ostalih je riječ o lakšim nagnječenjima i udisanju metana.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Direktor javnog poduzeća Površinska eksploatacija ugljena (PEU) "Resavica" Saša Spasić rekao je da se nesreća dogodila koju minutu poslije četiri sata u trećoj smjeni pri redovitom iskopu ugljena.

Prema neslužbenim informacijama, u jednoj komori obrušio se ugljen nakon čega je uslijedio nagli prodor metana u radni prostor.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Direktor rudnika Drago Milinković ustvrdio je da su mjere sigurnosti u rudniku "na najvišoj razini", ali se u današnjoj nesreći "dodgodilo naglo izdvajanje metana".

Zbog tragdije je u Aleksincu, iz kojeg je šest od osam poginulih rudara, proglašen dan žalosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:56