UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Otkriven novi pokolj: ‘Ovo je gore nego u Buči‘; Francuska i Njemačka protjeruju ruske diplomate

Ključne događaje 40. dana ruske invazije pratimo iz minute u minutu

Volodimir Zelenski u Buči; prizor iz mjesta pokraj Harkiva; prizor iz Mariupolja

 Afp

Ključni događaji:

- 40. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Biden Putina nazvao 'brutalnim ratnim zločincem', pozvao da mu se sudi zbog masakra u Buči

- ukrajinska glavna tužiteljica: U gradu Borodjanki broj civilnih žrtava još veći nego u Buči

- Litva protjeruje ruskog veleposlanika, Njemačka 40 ruskih diplomata, a Francuska njih 35

- Ukrajinski ministar vanjskih poslova rekao je da su "užasi koje smo vidjeli u Buči samo vrh ledenog brijega"

- Zelenski poručio ruskim trupama: 'Zaslužujete smrt nakon onoga što ste učinili'


NOVO>>>23:35 Nakon što su tijekom vikenda u javnost procurile mučne fotografije mrtvih civila koji leže na ulicama Buče - neki vezanih ruku, neki s prostrijelnim ranama na glavi - rusko ministarstvo obrane poricalo je odgovornost za spomenute zločine u Ukrajini. Štoviše, u nedjeljnoj objavi na kanalu Telegram sugerirali su kako su tijela "tek nedavno stavljena na ulice nakon što su se oko 30. ožujka sve ruske jedinice potpuno povukle iz Buče".

No analiza satelitskih snimaka The New York Timesa opovrgava takve ruske navode - prema njima, nije istina da su se ubojstva civila u Buči, predgrađu Kijeva, dogodila nakon što su ruski vojnici napustili grad. Opširnije pročitajte OVDJE


23:06 Ruski veleposlanik pri UN-u rekao je na konferenciji za medije večeras da nijedan civil nije ozlijeđen tijekom jednomjesečne ruske okupacije ukrajinskog grada Buče i optužio Ukrajinu za izmišljanje dokaza.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u New Yorku Vasilij Nebenzia je rekao da su izvještaji o masakrima u tom gradu "inscenirana provokacija" zapadnih zemalja.


22:53 Poljska je u ponedjeljak prozvala francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog pregovora s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom kojega je nazvala Hitlerom zbog ubojstava civila u Ukrajini, istaknuvši da se s takvima ne pregovara. Opširnije pročitajte OVDJE


22:52 Tijela petorice muškaraca vezanih ruku pronađena su u podrumu dječje bolnice u Buči, blizu Kijeva, koju su Ukrajinci oslobodili od Rusa i gdje su počinjeni pokolji, priopćio je u ponedjeljak ured ukrajinske državne tužiteljice.

"Nenaoružane civile" čija su trupla pronašle ukrajinske redarstvene snage, pretukli su a onda ubili pripadnici "oružanih snaga Ruske Federacije, objavio je isti izvor na Telegramu. Uz priopćenje su objavljene i fotografije tijela. Vodi se istraga o okolnostima njihove smrti, dodao je ured tužiteljice Irine Venediktove.


22:51 Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost rekao je da bi najnovija faza ruske invazije mogla trajati mjesecima, ako ne i dulje.


21:44 SAD će ovog tjedna objaviti nove sankcije Rusiji, javlja Reuters.


21:33 Ruske snage pripremaju "sveobuhvatan napad" na ukrajinske snage u luhanskoj regiji, na istoku Ukrajine, rekao je u ponedjeljak njezin guverner Serhij Hajdaj. "Vidimo da oprema dolazi iz više smjerova, da (Rusi) dovoze ljudstvo, gorivo (...). Zaključujemo da se pripremaju na sveobuhvatan napad", rekao je u video poruci. Opširnije pročitajte OVDJE


21:32 Bijela kuća objavila je danas da su fotografije ubojstava iz Buče "dodatni dokazi ratnih zločina" koji su se dogodili tijekom invazije na Ukrajinu. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da su izvještaji iz Buče uznemirujući, ali "ne iznenađujući" s obzirom na dokaze o ratnim zločinima koje je Rusija počinila.

"Već smo zaključili da je Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini, a čini se da informacije iz Buče pokazuju daljnje dokaze o ratnim zločinima", rekao je Sullivan.


21:13 Rusija je podržala novog, samoproglašenog gradonačelnika Mariupolja, koji surađuje s ruskim snagama, javlja Reuters.

Objavilo je to gradsko vijeće Mariupolja u online objavi. Mariupolj je već tjednima okružen ruskim snagama koje su zauzele dijelove grada, ali nemaju potpunu kontrolu, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

image

Mariupolj

Sergei Bobylev/Tass/Profimedia

21:00 Rusija će danas predočiti "dokumente" koji svjedoče o "pravoj naravi" događaja u ukrajinskom gradu Buči, gdje su snage Moskve optužene za pokolj nad civilima, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

"Danas ćemo preko našeg stalnog predstavnika (u UN-u) organizirati tiskovnu konferenciju na kojoj ćemo predočiti dokumente o pravoj naravi događaja", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova dodaje da će se konferencija održati u 21,30 sati po srednjoeuropskom vremenu u UN-ovu sjedištu u New Yorku.


20:57 Masakrirano tijelo načelnice ukrajinske općine Motižin Olge Suhenko pronađeno je u šumi nedaleko glavnog grada Kijeva. Pronađeno je u masovnoj grobnici gdje je zakopana zajedno sa svojim sinom i suprugom. Kako piše Daily Telegraph, na fotografijama s mjesta pronalaska grobnice mogu se vidjeti brojni leševi žena i muškaraca, a nekima su ruke vezane na leđima te su tek djelomice zakopani, dok im ostaci vire iz plitkog groba. Opširnije pročitajte OVDJE


20:56 Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk izjavila je da je konvoj autobusa koji je krenuo prema opkoljenom gradu Mariupolju zaustavljen u gradu Manhušu pod ruskom kontrolom.

"Konvoj od sedam autobusa za evakuaciju ljudi iz Mariupolja, u pratnji Međunarodnog odbora Crvenog križa, još uvijek je blokiran u Manhušu", rekla je.


20:31 Europska unija treba uvesti embargo Rusiji i smanjiti svoju energetsku ovisnost kako bi se prestalo neizravno financirati bombe, poručila je u ponedjeljak predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, zatraživši i strože sankcije. Opširnije pročitajte OVDJE


20:17 Francuska ima namjeru protjerati 35 ruskih diplomata "čije su aktivnosti protivne njezinim interesima", objavio je izvor blizak francuskom ministarstvu vanjskih poslova.

"Taj potez dio je europskog pristupa", pojašnjeno je u priopćenju ministarstva u kojem se ne navodi broj ruskih diplomata koji će biti protjerani iz zemlje. "Naša prva odgovornost je uvijek zajamčiti sigurnost Francuza i Europljana", precizira se u tekstu.

Moskva je odmah objavila da će odgovoriti na francusku odluku, objavio je Interfax, citirajući rusko ministarstvo vanjskih poslova. Nešto ranije, Njemačka je objavila da je odlučila protjerati "velik broj" ruskih diplomata na službi u Berlinu, a agencija France Presse navodi da se radi o 40 ljudi.

Njemačka ministrica vanjskih poslova istaknula je da su ti djelatnici ruskog veleposlanstva "prijetnja za sve koji kod nas traže zaštitu". Više europskih zemalja već je donijelo slične odluke, među ostalima Belgija, Nizozemska, Poljska, Irska, te u ponedjeljak Litva koja je odlučila protjerati ruskog veleposlanika kao odgovor na "vojnu agresiju Rusije protiv suverene Ukrajine i na zločine koje su počinile ruske oružane snage u različitim ukrajinskim okupiranim selima, uključivo užasan masakr u Buči".


19:50 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da su "užasi koje smo vidjeli u Buči samo vrh ledenog brijega svih zločina koje je do sada počinila ruska vojska" u Ukrajini.

Kuleba je tu izjavu dao na tiskovnoj konferenciji u Varšavi, tijekom koje je dodao da “užasi Buče, Mariupolja i drugih mjesta” zahtijevaju “ozbiljne sankcije G7 i EU". Govoreći zajedno sa svojom britanskom kolegicom Liz Truss, Kuleba je pozvao na uvođenje "najstrožih" sankcija Rusiji, dok je također zahtijevao izbacivanje Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava.

"Zapad nastavlja podgrijavati [ruski ratni stroj] plaćanjem fosilnih goriva, trgovinom koja se još uvijek odvija između Rusije i zapadnih zemalja, financijskim transakcijama koje se provode preko ruskih banaka koje još nisu isključene iz SWIFT-a", rekao je.

Obraćajući se ministrima vanjskih poslova koji će ovog tjedna prisustvovati sastancima NATO-a, EU i G7, Kuleba je rekao: "Ako imate sumnje, nevoljkost ili argumente o potrebi da nastavite poslovati s Rusijom, prvo idite u Buču, a zatim razgovarajte sa mnom."

Dodao je da je Ukrajina "pobijedila u bitci za Kijev", ali se sada priprema za "novu ofenzivu velikih razmjera Rusije na istoku Ukrajine". "Mogu vam bez pretjerivanja, s velikom tugom, reći da je situacija u Mariupolju mnogo gora u odnosu na ono što smo vidjeli u Buči i drugim gradovima, mjestima i selima u blizini Kijeva", nastavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova, a javlja CNN.


19:36 Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova rekla je da je grad Borodjanka najteže pogođen ruskom invazijom u Kijevskoj regiji.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, Venediktova je rekla da će broj žrtava u Borodjanki, mjestu oko 23 km zapadno od Buče, biti veći nego bilo gdje drugdje, ali nije navela više detalja.

- Možemo govoriti o Kijevskoj regiji jer smo jučer dobili pristup ovim područjima i trenutno radimo u Irpinu, Buči, Vorzelu. Zapravo, najgora situacija s civilnim žrtvama je u Borodjanki - rekla je Venediktova.


19:18 Španjolska policija i agenti američkog FBI-ja na Mallorci su pretražili i zaplijenili 70 milijuna funti vrijednu superjahtu koja se povezuje s Viktorom Vekselbergom, sankcioniranim ruskim milijarderom i navodno bliskim saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kako prenosi The Guardian, policajci su u ponedjeljak viđeni na jahti u marini Real u Palmi, glavnom gradu Mallorce i Balearskih otoka.

Inače, Vekselberg posjeduje i nekretnine u Dubrovniku, pa tako i hotel Belvedere koji čeka obnovu. Kako smo ranije pisali, Vekselberg je na mjestu legendarnog hotela, otvorenog krajem svibnja 1985. godine, planirao izgraditi najluskuznije zdanje na Jadranu.

Opširnije pročitajte OVDJE


19:12 Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da će se Velika Britanija pobrinuti da počinitelji zločina u Ukrajini budu izvedeni pred lice pravde.

Razgovarajući s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom tijekom posjeta Varšavi, Truss je također rekla da Ujedinjeno Kraljevstvo mora najaviti "novi teški val sankcija" Rusiji. Dodala je da ne bi trebalo biti govora o ukidanju sankcija Rusiji dok su njezine trupe u Ukrajini. "Realnost je da novac i dalje teče sa Zapada u Putinov ratni stroj - i to mora prestati", rekla je.


18:19 Reagirajući na poziv američkog predsjednika Joea Bidena da se predsjednika Ruske Federacije zbog ratnih zločina u Ukrajini izvede pred sud, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova putem aplikacije Telegram napisala je da je "Bidenov poziv na suđenje ratnih zločina sjajna ideja".

- Sjajna ideja – neka počnu s bombardiranjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. Još uvijek se mogu pronaći glavni režiseri insceniranja u Srebrenici, napisala je Zaharova s očitom aluzijom da se u Srebrenici genocid nije dogodio, iako postoje i sudske presude kojima je to nedvojbeno utvrđeno.

- I, naravno, tu je trgovina organima na Kosovu pod maskom američkih dužnosnika. Čim završe s tim, mogu odmah početi i s procesom za nuklearno bombardiranje Japana, napisala je još Zaharova da bi na kraju na engleskom napisala "Run, Forest, run".


18:15 Njemačka protjeruje 40 ruskih diplomata. Nakon otkrića leševa u Buči i sumnje u ratne zločine oni su proglašeni 'nepoželjnim osobama', potvrdila je upravo njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, a javlja novinar DW-a na Twitteru Srećko Matić.

Oni u idućih pet dana moraju napustiti Njemačku. O tome je danas u Ministarstvu vanjskih poslova informiran ruski ambasador u Berlinu. Opširnije pročitajte OVDJE


18:03 Ukrajinski dužnosnici pokazali su međunarodnim medijima uklanjanje pet tijela iz podruma u Buči, predgrađu Kijeva koje su nedavno ponovno zauzele ukrajinske snage. CNN-ovi reporteri posjetili su podrum i vidjeli tijela prije uklanjanja. Bila su u poodmakloj fazi raspadanja.

Ruski vojnici su mučili i pogubili pet muškaraca, rekao je CNN-u savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko. CNN ne može neovisno potvrditi njegove tvrdnje.

Jedan od volontera za CNN je rekao da tijela ima jako puno dodavši: "Riječ je o stotinama, ne o desecima." On i njegova jedinica pokazali su CNN-u vreće tijela najmanje 30 ljudi koji su pronađeni u nedjelju, još devet nađeno je u ponedjeljak, uključujući petero koja su bila u podrumu.


17:22 Objavljene su nove izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je danas posjetio Buču - grad u kojem su ruske snage optužene za ubijanje civila.

"Možete vidjeti okolo što je učinjeno ovom modernom gradu. To je karakteristika ruskih vojnika - odnosi se prema ljudima gore od životinja. To je pravi genocid, ovo što ste danas vidjeli ovdje", rekao je.

image

Volodimir Zelenski u Buči

AFP
image

Volodimir Zelenski u Buči

Ronaldo Schemidt/AFP
image

Volodimir Zelenski u Buči

Ronaldo Schemidt/AFP
image

Volodimir Zelenski u Buči

AFP
image

Volodimir Zelenski u Buči

Ronaldo Schemidt/AFP

17:17 Guverner ukrajinske regije Žitomir rekao je da u toj regiji više nema ruskih snaga. Regija se nalazi zapadno od Kijevske oblasti, a na sjeveru graniči s Bjelorusijom.


16:55 Američki predsjednik Joe Biden nazvao je u ponedjeljak zločine koje su počinili Rusija i predsjednik Vladimir Putin u Buči "ratnim zločinom", ali je rekao da to nije genocid, dodajući da razmatra dodatne sankcije Rusiji.

“Možda se sjećate da su me kritizirali jer sam Putina nazvao ratnim zločincem. Pa istina je da ste vidjeli što se dogodilo u Buči. On jest ratni zločinac. Ali moramo prikupiti informacije. Moramo nastaviti slati Ukrajini oružje koje im je potrebno za nastavak borbe i moramo dobiti sve detalje kako bismo mogli imati suđenje za ratne zločine. Ovaj tip je brutalan i ono što se događa u Buči je nečuveno i svi su to vidjeli”, rekao je Biden novinarima po slijetanju u Washington.

Upitan je li ono što se dogodilo u Buči genocid, Biden je rekao novinarima: "Ne. Mislim da je to ratni zločin."

Biden je također rekao da "traži više sankcija" i da će ih uskoro objaviti, javlja CNN.


16:36 Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet "zgrožena" je snimkama mrtvih tijela u ukrajinskom gradu Buči otkrivenih nakon povlačenja ruskih snaga te je rekla u ponedjeljak da je moguće riječ o ratnom zločinu.

"Informacije otkrivene u toj zoni i drugdje postavljaju ozbiljna i zabrinjavajuća pitanja o tome jesu li počinjeni ratni zločini i teško kršenje međunarodnog prava i teška kršenja ljudskih prava", rekla je Bachelet. Opširnije pročitajte OVDJE


16:32 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je da je EU spremna poslati timove istražitelja u Ukrajinu kako bi istražili prijavljene ratne zločine.

Objavila je to na Twitteru nakon što je razgovarala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o "okrutnom ubojstvu civila u Buči i drugdje u Ukrajini".

Timovi bi radili u koordinaciji s ukrajinskim glavnim tužiteljem, uz potporu europske policijske agencije Europol i agencije za kazneno pravo Eurojust.


16:24 Ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis upravo je najavio da će ta zemlja protjerati ruskog veleposlanika.

Istodobno, odlučeno je kako se veleposlanik Litve u Ukrajini vraća u Kijev.

Ministarstvo vanjskih poslova jučer je na Twitteru objavilo da je Litva "zaprepaštena scenama užasnih zločina u Buči i drugim gradovima u Ukrajini".


16:07 Sve više je informacija o tijelima pronađenim u selu Motižin. BBC javlja da su identificirane tri od četiri žrtve, te da se radi o bračnom paru Sonenko i njihovom 26-godišnjem sinu. Olha Sonenko bila je i načelnica sela.

Obitelj je navodno oteta prije deset dana.

- Htjeli su oteti samo Olgu, ali njezin suprug je inzistirao da povedu i njega. Šest sati poslije, Rusi su se vratili i po njihovog sina - rekla je zamjenica vijeća oblasti Kijev Tetiana Semenova dodavši da se sumnja da je Rusima netko dojavio gdje živi načelnica i da su Rusi ciljano ušli u tu kuću.


15:38 Ukrajina otvara istragu protiv ruskih snaga zbog mogućih zločina protiv čovječnosti prema civilia i kršenja Ženevske konvencije prema zarobljenim vojnicima, objavile su državna odvjetnica i pučka pravobranitelja u ponedjeljak kada su pronađene nove žrtve u selu Motižin blizu Kijeva.

Ukrajinska državna odvjetnica Irina Venediktova rekla je za nacionalnu televiziju da je u regiji Kijeva stanje najgore u gradiću Borodjanki sudeći po broju žrtava, no nije iznijela drugih podataka o tome.

Načelnica općine sela Motižin, njezin suprug i sin pronađeni su zakopani, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo unutarnjih poslova pokazujući dijelove iskopanih tijela, prenosi agencija Reuters.


15:18 Volodimir Zelenski rekao je u Buči da je Ukrajini sada teže pregovarati s Rusijom otkako su postali svjesni razmjera navodnih zločina koje su počinile ruske trupe.

- To su ratni zločini i svijet će ih priznati kao genocid - kazao je Zelenski, prenosi Reuters.

Upozorio je da će situacija postati sve gora 'što više Ruska Federacija bude odugovlačila pregovore s Ukrajinom'.

image

Buča

Sergei Supinsky/AFP

15:05 Zarobljeni ukrajinski vojnici koje su Rusi razmijenili tvrde da je postupanje prema njima prekršilo Ženevsku konvenciju, rekla je ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Ludmila Denisova.

Denisova tvrdi da su neki bivši zarobljenici prijavili da su ih držali u podrumima, uskraćivali im hranu i tjerali ih da skidaju uniforme.

Rusija nije komentirala optužbe.


14:47 Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) priopćio je kako danas nije mogao doći do opkoljenog grada Mariupolja kako bi evakuirao civile, navodeći kao razlog sigurnosne uvjete.


14:25 Vladimir Putin potpisao je dekret o uvođenju viznih ograničenja za građane zemalja koje Rusija smatra "neprijateljskim" kao odgovor na sankcije zbog Ukrajine.

Od danas je obustavljen pojednostavljeni proces izdavanja viza za neke zemlje EU, kao i Norvešku, Švicarsku, Dansku i Island.


14:19 Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je da se sva tijela u ukrajinskom gradu Buči moraju ekshumirati i identificirati kako bi se osigurala istraga mogućih ratnih zločina, prenosi AFP.


14:12 Timofej Sergejcev, kolumnist ruskog državnog medija RIA Novosti kaže da Ukrajinci moraju biti kažnjeni zbog 'podržavanja nacizma'

- Osim elite, značajan dio narodnih masa, koji su pasivni nacisti, suučesnici su nacizma. Podržavali su nacističke vlasti i povlađivali im. Društvena 'močvara' koja je aktivno i pasivno podržavala ovaj režim mora proći kroz teškoće rata i probaviti iskustvo kao povijesnu lekciju i iskupljenje - napisao je, između ostalog, Sergecejev.


14:05 Vijeće Europske unije usvojilo u ponedjeljak zakonske dopune koje omogućavaju državama članicama da sredstva iz fondova kohezijske politike i iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) preusmjere za pomoć ukrajinskim izbjeglicama.

Vijeće je usvojilo uredbu Djelovanju kohezijske politike za izbjeglice u Europi (CARE), kojom se dopunjava pravni okvir kojim je regulirano upravljanje europskim strukturnim i investicijskim fondovima i Fondom europske pomoći za najpotrebitije za programsko razdoblje od 2014. do 2020.


13:43 Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel stoji uz odluku NATO-a iz 2008. da ne prihvati Ukrajinu kao članicu saveza, odgovarajući tako na kritiku njezine politike prema Rusiji tijekom 16 godina na dužnosti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je Merkel i tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja kazavši da su njihove odluke na samitu NATO-a 2008. primjer neuspjeha politike prema Rusiji koja je pridonijela današnjem sukobu.

"Bivša njemačka kancelarka dr. Angela Merkel ustraje pri svojim odlukama vezanima uz summit NATO-a 2008. u Bukureštu", citira njemačka novinska agencija dpa izjavu osobe zadužene za medije.

"Bivša kancelarka potpuno podržava napore savezne vlade i međunarodne zajednice koje stoje uz Ukrajinu kako bi stale na kraju barbarstvu koje provodi Rusija i ratu protiv Ukrajine", dodaje se u izjavi.

Ukrajina je 2008. zatražila pristup NATO-u a što su, prema nekim informacijama, blokirali Sarkozy i Merkel.

U zavšnoj izjavi sa summita, Ukrajini je obećano buduće članstvo, ali bez vremenskog okvira za otvaranje akcijskog plana za članstvo.

Više pročitajte OVDJE.


13:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je danas u Buču, grad u blizini Kijeva, iz kojeg su proteklih dana stizale uznemirujuće snimke o zločinima ruskih snaga. Zelenski je razgovarao sa stanovnicima, a ponovio je kako je Rusija počinila brojne ratne zločine i genocid u Ukrajini.

Na pitanje je li i dalje moguće dogovoriti mir s Rusijom, Zelenski je odgovorio:

- Jest, jer u Ukrajini mora zavladati mir. Živimo u Europi u 21. stoljeću. Nastavit ćemo napore i na diplomatskom i na vojnom polju.


13:17 - Prizore koje gledamo u Irpinu i Buči kao da su iz horor filma. Nažalost, ne radi se o filmu, rekao je gradonačelnik Vitali Kličko.

- Ovo je stvarnost. Užasna stvarnost. Ne mogu razumjeti osobu koja bi učinila takvo što. A siguran sam da sličnih prizora ima u gradovima diljem Ukrajine. Agresor mora platiti za ovo - platiti tešku cijenu za oduzete živote tisuća Ukrajinaca, rekao je Kličko i završio:

- Nećemo oprostiti ovo što su napravili našim gradovima i našim građanima.


13:10 Kremlj je u ponedjeljak osudio izjave čelnika vladajuće poljske stranke, koji je rekao da je Varšava otvorena za raspoređivanje američkog nuklearnog oružja na svome tlu i da bi pozdravila 50-postotno povećanje američkih vojnika u Europi.

Obraćajući se novinarima tijekom konferencijskog poziva, glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da bi takav potez samo vodio do rasta napetosti.

Jaroslaw Kaczynski, koji je na čelu stranke Pravo i Pravda (PiS), rekao je tijekom vikenda da će Poljska biti otvorena za postavljanje nuklearnog oružja na svom teritoriju, ali da se to trenutno ne razmatra.


13:01 Slovačka je ujedinjena s Europskom unijom protiv ruskih zahtjeva za plaćanjem plina, kazao je premijer Eduard Heger nakon što je jedan od ministara predložio plaćanje u rubljima kako bi se nastavila opskrba plinom.

Slovačka u velikoj mjeri ovisi o opskrbi plinom iz Rusije, a Moskva je izdala zahtjev za plaćanjem u rubljima. No Europska komisija u petak je kazala da europske tvrtke, kojima je ugovorom utvrđeno plaćanje u eurima ili dolarima, ne moraju ispuniti ovaj zahtjev.

"U ovoj situaciji najbitnije je biti ujedinjen te inzistiramo na poštivanju uvjeta iz ugovora i plaćanju u eurima", poručio je Heger putem Facebooka u nedjelju navečer.

Komentirao je situaciju nakon što je ministar gospodarstva Richard Sulik kazao da će država surađivati s Europom, no da Slovačka ne smije ostati bez ruskog plina te da će, ako bude bilo potrebno, plaćati u rubljima.

"Protok plina ne smije se prekinuti... Ako se od nas traži da platimo u rubljima, učinit ćemo to", kazao je Sulik u debati na javnoj televiziji RTVS u nedjelju. U istoj emisiji poručio je i da će Slovačka raditi na zajedničkom pristupu s EU.

Slovačka plinska tvrtka SPP zadnju je pošiljku plina platila u eurima. Sulik je rekao da iduća uplata treba biti izvršena tek 20. svibnja, što daje vremena za donošenje odluke.

Ugroza od manjka plina pojavila se u trenucima kad je Europa tijekom zime imala najveću potražnju te dok se poduzeća i kućanstva suočavaju s velikim skokom cijena energenata.


13:00 Guverner regije Sumi potvrdio je danas kako ruskih trupa nema više u toj regiji koja se nalazi sjeverno i istočno od Kijeva i Černihiva.


12:26 Poljski premijer pozvao je u ponedjeljak na osnivanje međunarodnog povjerenstva za istragu "genocida" koji je, po njegovu mišljenju, počinila ruska vojska u ukrajinskim gradovima, među kojima je Buča gdje je otkriveno više od 400 pobijenih civila.

"Te krvave pokolje koje su počinili Rusi, ruski vojnici, treba nazvati pravim imenom. To je genocid i treba biti suđen", rekao je novinarima premijer Mateusz Morawiecki.

"Zbog toga predlažemo da se osnuje međunarodno povjerenstvo za istragu tog zločina genocida", a što je "neophodno želimo li doznati istinu o ruskim fašističkim zločinima", rekao je.

Morawiecki je pozvao zapadne zemlje da uvedu nove sankcije Rusiji, a ruskog predsjednika Vladimira Putina usporedio je s nekadašnjim diktatorima krvavih ruku.

S takvim diktatorima se ne pregovara, rekao je i pozvao Zapad da konačno uvede odlučne sankcije koje će djelovati.

Posebnu je poruku imao za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

"Gospodine predsjedniče Macron, koliko ste puta pregovarali s Putinom i što ste postigli? Sa zločincima se ne pregovara, zločince treba pobijedii", rekao je.

"Nitko nije pregovarao s Hitlerom, ni sa Staljinom ni Pol Potom", rekao je.

Neke europske čelnike optužio je za odgađanje i 'šuplje fraze'.

"Ne slušajte njemačke poslovne ljude, njemačke milijardere (...) već glasove nedužnih žena i djece. Glasove ubijenih", rekao je obraćajući se njemačkom kancelaru Olafu Scholzu.

Ukrajina je u nedjelju optužila Rusiju za "genocid", ustvrdivši da je pronašla trupla 410 civila u okolici Kijeva koju je ovih dana vratila pod svoju kontrolu, no Moskva optužbe odbacuje i tvrdi da su snimke iz Buče 'naručene'.


11:48 Kremlj je poručio kako kategorički odbacuje optužbe vezane uz ubojstva civila u ukrajinskom gradu Buči.

- Optužbe Kijeva treba uzeti sa sumnjom, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- Činjenice i kronologija događaja u Buči ne podržavaju ukrajinsku verziju događaja. Pozivam međunarodne čelnike da ne žure s osudom, poručio je Peskov.

Peskov nije iznio nikakve dokaze koji bi potkrijepili svoju tvrdnju, ali je rekao da su ruski stručnjaci otkrili znakove raznih "lažnih vijesti i uređivanja video materijala".

Peskov je odbio komentirati hoće li jezive snimke iz Buče utjecati na mirovne pregovore između Moskve i Kijeva, koji su danas trebali biti nastavljeni putem video veze.


11:41 Slovačka ne može bez ruskog plina i spremna ga je plaćati i u rubljima, bude li morala, izjavio je ministar gospodarstva, dodavši ipak da će Bratislava surađivati s EU-om na zajedničkom stavu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prošlog četvrtka da će kupci iz SAD-a, članica Europske unije, Kanade, Britanije i Švicarske ruski plin od početka travnja plaćati u rubljima, preko posredničke banke u Rusiji.

Kupci u posredničkoj banci moraju otvoriti poseban račun i doznačiti iznos utvrđen ugovorom, uglavnom u eurima i dolarima, a banka će ih potom na dražbi u organizaciji Moskovske burze prodati i prihod u rubljima doznačiti na račun dobavljača plina.

Rusija je tu mjeru uvela zemljama koje su joj, zbog invazije na Ukrajinu, uvele sankcije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da će uredba o izmjeni valute plaćanja stupiti na snagu tek u drugoj polovini mjeseca. Do tada bi središnja banka, prema uredbi koju je potpisao ruski predsjednik, trebala izraditi detalje.

Europska komisija odgovorila je u petak da europske kompanije, koje su ugovorile plaćanje u eurima ili dolarima ne bi trebale udovoljiti zahtjevu Moskve.

Slovačka je priopćila da je njezina državna plinska tvrtka SPP platila račun za plin u ožujku u eurima, kao što je ugovorom i predviđeno.

Bratislava ima šest tjedana da pronađe rješenje, izjavio je ministar gospodarstva Richard Sulik, objasnivši da sljedeći račun moraju platiti 20. svibnja. Naglasio je ipak da Slovačka ne može bez tog plina.

„(Isporuka) plina ne smije stati", izjavio je Sulik u nedjelju u raspravi na državnoj televiziji RTVS. "Ako je uvjet da se plaća u rubljima, plaćat ćemo ga u rubljima”, rekao je slovački ministar gospodarstva, dodavši i da će nastaviti raditi s EU-om na zajedničkom stavu.

Slovačka oko 85 posto potreba za plinom podmiruje uvozom iz Rusije, ističe Reuters.


11:31 Dopisnica BBC-ja iz Ukrajine kaže kako je u selu Matužin, u blizini Kijeva, šetala pored uništenih kuća kada je ugledala plitku grobnicu u kojoj su bila najmanje četiri mrtva tijela.

Novinarka Yogita Limaye tvrdi da su se ta četiri tijela mogla i vidjeti, a ukrajinski službenici rekli su da u grobnici možda ima još leševa. Među pokopanima su načelnica sela Olga Sohnenko, njezin suprug i sin. Četvrta osoba još nije identificirana, a nije jasno kako su ubijeni.


11:10 Europska unija smatra ruske vlasti odgovornima za zvjerstva u ukrajinskim gradovima jer su imale punu kontrolu nad tim područjem koje je sada oslobođeno te odmah počinje rad na novim sankcijama, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Počinitelji ratnih zločina i ostalih teških kršenja, kao i odgovorni vladini dužnosnici i vojni vođe smatrat će se odgovornima. Ruske vlasti su odgovorne za ta zvjerstva, počinjena dok su imali punu kontrolu nad tim područjem. Europska unija podržava sve mjere kako bi se osigurala odgovornost ruskih oružanih snaga za kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava u Ukrajini”, stoji u pisanoj izjavi koju je Borrell objavio u ime Europske unije.

U izjavi se najoštrije osuđuju zvjerstva koja su počinile ruske oružane snage u nekoliko okupiranih ukrajinskih gradova koji su sada oslobođeni.

“Uznemirujuće slike velikog broja ubijenih civila kao i razaranje infrastrukture pokazuju pravo lice brutalne ruske agresije na Ukrajinu i njezin narod. Pokolji u Buči i ostalim ukrajinskim gradovima naći će se na popisu zvjerstava počinjenih na europskom tlu”, kaže se u izjavi.

Borrell ističe da EU u potpunosti podržava istragu o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koju je pokrenuo tužitelj Međunarodnog kaznenog suda te rad Međunarodnog povjerenstva za istrage te da pomaže ukrajinskom državnom tužitelju i civilnom društvu u prikupljanju i čuvanju dokaza o ratnim zločinima.

“Potpuno smo solidarni s Ukrajinom i njezinim narodom u ovo mračno doba za cijeli svijet. EU će nastaviti čvrsto podržavati Ukrajinu i hitno će početi raditi na daljnjim sankcijama protiv Rusije”, stoji u Borrelloj izjavi u ime EU-a.


10:46 Glavni ruski istražitelj u ponedjeljak je naredio istragu onoga što je nazvao "ukrajinskom provokacijom" nakon što je Kijev optužio rusku vojsku za masakr nad civilima u Buči.

Aleksander Bastrikin naredio je da se otvori istraga jer je Ukrajina "namjerno širila informacije" o ruskim snagama u Buči.


10:10 - Poljski premijer Mateusz Morawiecki tvrdi je Njemačka to koja predstavlja glavnu zapreku novim sankcijama koje bi EU uvela Rusiji, puše Guardian.

Morawiecki je to rekao u odgovor u na pitanje kako komentira pobjedu Viktora Orbana na izborima u Mađarskoj:

- Kako god da pristupamo Mađarskoj, njemu je ovu četvrta pobjeda i moramo respektirati demokratske izbore. Njemačka je ta koja sprječava nove sankcije, Mađarska je za sankcije, rekao je poljski premijer.


9:01 Rusiji treba nametnuti još sankcija jer postoje jasni pokazatelji da je ruska vojska odgovorna za ubojstva civila u ukrajinskome gradu Buči, izjavio je u ponedjeljak francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Postoje vrlo jasni pokazatelji ratnih zločina. U određenoj mjeri utvrđeno je da je ruska vojska odgovorna (za pokolj u Buči)", kazao je Macron za radio France Inter.

"Zbog ovoga što se dogodilo u Buči potreban je novi krug sankcija i vrlo jasne mjere", dodao je.

Nove sankcije trebale bi biti usmjerene na ugljen i naftu, kazao je Macron, koji se ovaj mjesec ponovno natječe na izborima za predsjednika.


8:58 Dosad je otkriveno najmanje 400 mrtvih tijela civila u regiji Kijev nakon što su se ruske snage povukle s tog područja, tvrde ukrajinski dužnosnici.

- Razgovarao sam sa spasiocima. Uspjeli su se probiti do nekih kuća. Negdje su putevi minirani pa spasioci napreduju korak po korak i još ne iznose brojke koje će se kretati u stotinama. Mnogi stanovnici smatraju se nestalima, rekao je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski.


8:13 Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako su snimke mrtvih civila u Buči "naručile" Sjedinjene Američke Države kao dio zavjere protiv Rusije.

- Tko su majstori provokacija? Naravno, Sjedinjene Države i NATO, rekla je glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova u intervjuu na državnoj televiziji kasno u nedjelju, prenosi Reuters.

- Zapad je negodovao zbog snimaka mrtvih civila u prvim minutama nakon što su se ti materijali pojavili i ta činjenica ne ostavlja nikakvu sumnju tko je 'naručio' ovu priču, rekla je Zaharova.


6:58 Satelitske snimke ukrajinskog grada Buče navodno prikazuju 13 metara dugačak rov iskopan na zemljištu crkve za koji se vjeruje da je masovna grobnica za ubijene civile.

Snimke koje je zabilježila američka tvrtka Maxar Technologies 31. ožujka pokazuju znakove iskopavanja na području crkve u Buči, priopćila je tvrtka.

Reutersovi novinari koji su posjetili Buču u subotu rekli su da su uočili masovnu grobnicu kod crkve tvrdeći kako su vidjeli ruke i noge kako probijaju zemlju.

image
AFP PHOTO /Satellite image 2022 Maxar Technologies
image
AFP PHOTO /Satellite image 2022 Maxar Technologies
image
AFP PHOTO /Satellite image 2022 Maxar Technologies

6:47 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je pripadnike ruske vojske "ubojicama, mučiteljima i silovateljima" nakon što su stotine tijela ukrajinskih civila pronađene na ulicama gradova oko Kijeva tijekom vikenda.

Zelenski je obećao da će istražiti i procesuirati sve ruske zločine u Ukrajini.

- Stotine ljudi je ubijeno. Mučeni, pogubljeni civili, leševi na ulicama... Koncentrirano zlo je ušlo u našu zemlju. Ubojice. Mučitelji. Silovatelji. Pljačkaši. I oni sebe nazivaju vojskom. Zaslužuju samo smrt nakon onoga što su učinili", izjavio je Zelenski.


Četrdeseti je dan ruske invazije na Ukrajinu započeo eksplozijama u ukrajinskoj luci Odesi kasno sinoć. U međuvremenu su Ujedinjeni narodi objavili kako je od početka invazije stradalo 3455 civila, od toga je njih više od 1400 ubijeno, dok je oko 2000 osoba ranjeno.

Ruske snage se "aktivno povlače" iz regije Sumi, rekao je regionalni guverner Dmitro Živicki. Sumi je grad koji se nalazi 48 kilometara od granice s Rusijom i jedno je od prvih mjesta koje su Rusi napali na početku invazije.

Ukrajinska vojska objavila je najnovije izvješće s terena tvrdeći da je Moskva pokrenula "prikrivenu mobilizaciju" 60.000 vojnika kako bi nadoknadila gubitke u Ukrajini. Izvješće se nije moglo neovisno potvrditi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je u video obraćanju emitiranom na dodjeli nagrada Grammy u Las Vegasu pozvao gledatelje da podrže Ukrajince "na bilo koji način".

"Što je suprotno glazbi? Tišina razrušenih gradova i ubijenih ljudi", rekao je Zelenski u snimci emitiranoj uoči nastupa američkog pjevača Johna Legenda i ukrajinske pjesnikinje Ljube Jakimčuk.

"Ispunite tišinu svojom glazbom. Ispunite je danas, da ispričate našu priču. Podržite nas na bilo koji način. Bilo koji, ali ne tišinom", rekao je Zelenski, odjeven u tamnozelenu majicu, na engleskom, promuklim glasom.

Rat je izbio u Ukrajini prije više od mjesec dana nakon što su ruske vojne snage izvršile invaziju na područja na sjeveru, istoku i jugu zemlje, raselivši milijune civila i pretvorivši čitave gradove u ruševine.


Ključne događaje 39. dana invazije smo pratili iz minute u minutu. Možete ih pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:21