ŠKOLA KGB-A

‘Otkrili smo tko je naredio crtanje Davidovih zvijezda po židovskim kućama. Sada je jasno tko stoji za svega!‘

Pretrage telefona pokazuju da su oba para autora zvijezdi bila u vezi s istom trećom osobom, rekla je tužiteljica
 Anna Margueritat/Afp/Profimedia

Davidove zvijezde, koje su prošlog tjedna pronađene nacrtane na nekoliko lokacija u Parizu, vjerojatno su dio pokušaja destabilizacije povezane s jednim proruskim poduzetnikom, piše Politico.

Četiri osobe - među kojima jedan par iz Moldavije uhićen prošlog tjedna - osumnjičene su da su nacrtale više od 250 plavih Davidovih zvijezda po francuskoj prijestolnici, što će vjerojatno izazvati nemire u Francuskoj, nakon što su od početka rata između Izraela i Hamasa već zabilježene povećane antisemitske aktivnosti.

Pariška tužiteljica Laure Beccuau rekla je u utorak da je imenovan sudac da vodi istragu o crtežima. Dodala je da se ‘ne može isključiti da su crteži napravljeni na izričit zahtjev nekoga tko živi u inozemstvu‘.

Istraga koju je proveo pariški dnevnik Le Monde pokazala je da su vijesti o crtanju Davidovih zvijezda proširene putem društvenih mreža povezanih s Doppelgängerom - velikom internetskom operacijom povezanom s ruskim akcijama dezinformiranja.

‘Pretrage telefona pokazuju da su oba para autora zvijezdi bila u vezi s istom trećom osobom‘, rekla je tužiteljica.

Le Monde je, citirajući izvore iz obavještajne zajednice i medijsku kuću Europe 1, kao osobu koja potencijalno stoji iza operacije ukazao na Anatolija Prizenka, proruskog biznismena iz Moldavije. Čovjek koji se predstavio kao Prizenko potvrdio je Libérationu u srijedu da je doista on odgovoran, no rekao je da mu je cilj zapravo bio ‘podržati Židove Europe‘.

U Francuskoj živi najveća židovska i muslimanska populacije u Europi, a predsjednik Emmanuel Macron trudi se ublažiti njihove međusobne napetosti povezane s ratom u Gazi.

Francuska je, kao i druge zemlje, dugo bila meta ruskih kampanja dezinformiranja. 2017. godine je e-mail tima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona hakiran samo nekoliko dana prije predsjedničkih izbora, a istrage su upućivale na ruske agente.

Ruska škola

Stvaranje podjela među zapadnim društvima oko osjetljivih pitanja gotovo je školski potez ruskih agenata koji se učestalo koristio i tijekom predizborne kampanje u SAD-u 2016. godine.

image

Davidove zvijezde po kućama u Francuskoj

Serge Tenani/Afp/Profimedia

Prema Maximeu Audinetu, znanstvenom suradniku na Institutu za strateška istraživanja, KGB je orkestrirao sličnu kampanju kasnih 1950-ih, postavljajući antisemitske slogane i kukaste križeve po Zapadnoj Njemačkoj kako bi tu zemlju diskreditirao na Zapadu i kako bi se činilo da postoji ponovno oživljavanje nacizma.

Operacija crtanja Davidovih zvijezda stiže u trenutku kada su francuske vlasti sve više zabrinute zbog izvješća o porastu antisemitizma u zemlji nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada.

Trend je potaknuo strah u židovskoj zajednici u Francuskoj, koja je bila meta nekoliko islamističkih terorističkih napada u proteklom desetljeću, što je natjeralo francusku premijerku Elisabeth Borne da židovskoj zajednici izričito kaže da je vlada ‘na njihovoj strani‘ i da ‘čini sve da ih zaštiti‘.

Ova, kako se čini, nova kampanja destabilizacije iz ruske kuhinje posebno zabrinjava jer je do europskih izbora s vrlo visokim ulozima ostalo još samo nekoliko mjeseci.

‘Nećemo se dati uhvatiti u rusku zamku. Razgovarat ćemo o Europi i uvjeriti birače da ih ona štiti‘, rekao je Loïc Signor, glasnogovornik Macronove Renesansne stranke.

‘Rusija, Moskva i Vladimir Putin pokušavaju skrenuti pozornost s užasnog rata koji vode protiv Ukrajine u nadi da će prouzročiti pukotine u zemljama Zapada‘, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:51