SALAH ABDESLAM

OSUMNJIČENIK ZA MASAKR U PARIZU PRVI PUT PROGOVORIO PRED SUDOM 'Muslimanima se nemilosrdno sudi, ali ja se ne bojim vas i vaših saveznika'

 
Salah Abdeslam na sudu i crtež Abdeslama iz sudnice
 Yves Capelle / Emmanule Dunand / Reuters

Salah Abdeslam, jedini preživjeli osumnjičenik za nekoliko povezanih terorističkih napada u Parizu 13.11.2015. u kojima je poginulo 130 ljudi (a ozlijeđeno 368), danas se prvi put pojavio pred belgijskim sudom gdje mu se sudi za pucnjavu koja je prethodila njegovom uhićenju.

Abdeslam je na početku suđenja tek kratko rekao da neće odgovarati na pitanja suca, piše BBC.

- Moja šutnja nije priznavanje zločina, to je moja obrana. Ne bojim se ni vas, ni vaših saveznika - rekao je osumnjičeni terorist, uz napomenu da se "muslimanima nemilosrdno sudi" i da on "vjeruje u Alaha i proroka Muhameda".

Također je rekao da tužiteljstvu da slučaj protiv njega baziraju na opipljivim i forenzičkim dokazima, i da se ne "razmeću kako bi zadovoljili mišljenje javnosti".

A court artist drawing shows Salah Abdeslam, one of the suspects in the 2015 Islamic State attacks in Paris, in court during his trial in Brussels, Belgium, February 5, 2018. REUTERS/Yves Capelle NO RESALES. NO ARCHIVES     TPX IMAGES OF THE DAY
Yves Capell / REUTERS
Crtež Abdeslama iz sudnice

Podsjećamo, od svojeg uhićenja u ožujku 2016. Abdeslam je odbijao razgovarati s tužiteljima. Francuski tužitelji vjeruju da je Abdeslam imao ključnu ulogu u napadima u Parizu, u kojima su napadači s vatrenim oružjem i samoubilačkim pojasevima u koncertnoj dvorani Bataclan te u restoranima i barovima ubili 130 ljudi.

Abdeslam je nakon napada postao najtraženiji čovjek u Europi sve dok nije uhićen u ožujku 2016.

Salah Abdeslam, one of the suspects in the 2015 Islamic State attacks in Paris, appears in court during his trial in Brussels, Belgium February 5, 2018.   REUTERS/Emmanuel Dunand/Pool   ATTENTION EDITORS - THE DEFENDANT'S FACE HAS BEEN PIXELATED BY JUDICIAL ORDER.
Emmanuel Dunand/Pool / REUTERS
Salah Abdeslam na sudu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:22