EGZEKUCIJA U ARIZONI

Osuđenik na smrt zadnjih pola sata života proveo u razgovoru s ‘krvnicima‘: ‘Dečki, slušajte...‘

Šezdesetšestogodišnjak Frank Atwood na smrtnu je kaznu osuđen jer je 1984. godine oteo i ubio 8-godišnju Vicki Lynne Hoskinson

Frank Atwood (u pravokutniku)

 PAUL BUCK/AFP

Osuđenik na smrt Frank Atwood (66) 30 je minuta čekao da mu izvršitelji kazne u venu stave iglu kako bi ga mogli usmrtiti, piše Daily Mail.

Novinar portala Arizona Central Jimmy Jenkins sjedio je u sobi za promatranje egzekucije Atwooda te na Twitteru objavljivao tijek izvršenja kazne.

Jenkins je ustvrdio da je Atwood egzekutorima morao objašnjavati kako da ga ispravno ubodu iglom i potom usmrte smrtonosnom injekcijom.

Kako je Jenkins ustvrdio na Twitteru, egzekutori su u sobu u kojoj je Atwood bio privezan za kolica ušli odjeveni u crno - crne majice, kape, rukavice, sunčane naočale i maske - a nakon njih su u sobu ušla dva muškarca u liječničkim odorama koji su u nju ugurali kolica s medicinskim alatom. Novinar je rekao da je alat na kolicima bio neuredno posložen.

Egzekutori su Atwoodu prvo u lijevu ruku uveli intravenozni kateter, a zatim su mu rekli da će mu u površnu femoralnu venu u bedru uvesti još jedan.

- Zašto - navodno ih je pitao Atwood.

- Iz lijeve mi ruke cijelo vrijeme uredno uzimaju krv - rekao im je potom Atwood, a Jenkins kaže da je izgledalo da je tada bio u bolovima.

Egzekutori Atwoodu nisu rekli zašto su mu kateter htjeli uvesti u femoralnu venu, ali su ga poslušali.

Jenkins je rekao da su egzekutori nekoliko puta probali u Atwoodovu ruku uvesti kateter, ali da nisu uspjeli.

- Ne razumijem. Nikada prije nije bilo problema - rekao je Atwood.

Liječnici su potom sugerirali da njegovu krvotoku probaju pristupiti preko prepone. Atwood ih je, međutim, ponovno upitao mogu li probati preko ruke.

Jenkins je rekao da su se liječnici zatim pogledali te da su se složili da će pokušati.

Novinar kaže da su liječnici najzad uspjeli uvesti kateter u Atwoodovu ruku.

Atwood je proglašen mrtvim u 10:16 sati po lokalnom vremenu.

Šezdesetšestogodišnjak je na smrtnu kaznu osuđen jer je 1984. godine oteo i ubio 8-godišnju Vicki Lynne Hoskinson. Njezino je tijelo deset mjeseci nakon njezinog nestanka pronađeno u pustinji Sonori u Sjedinjenim Američkim Državama.

Atwood je izvršenje smrtne kazne čekao 35 godina, a njegovi su odvjetnici tijekom tog perioda više puta pokušali preinačiti kaznu koja mu je izrečena.

Atwood je isprva odbio posljednji obrok, no kasnije se ipak odlučio počastiti nizom slatkiša. Jastuk mu je stavljen na leđa kako bi podupro njegovu kralježnicu dok je sjedio u kolicima, a bio je odjeven u crno. Na glavi je imao crnu kapicu s crvenim križem. Oko vrata je bio nosio crni križ.

Uz Atwooda je tijekom egzekucije bio svećenik, što je prvi puta da je to dopušteno u američkoj saveznoj državi Arizoni.

Prema vlastima, Atwood se nije žalio na bolove, a njegova supruga zaplakala je dok su ga usmrćivali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:28