STIGLA PRESUDA

Osuđeni pedofil sisao palac u sudnici i tvrdio da je mentalno na razini djeteta: ‘Ovo je ismijavanje suda...‘

Osuđeni seksualni prijestupnik tvrdi da je psihički na razini djeteta u dobi tri do 7 godina te se identificira kao ‘djevojčica‘

Janiel Verainer

 Kmg/swns/swns/profimedia/Kmg/swns/swns/profimedia

Dugokosi pedofil, koji se identificira kao djevojčica i kojem je dopušteno sjediti na optuženičkoj klupi i sisati palac zbog toga jer tvrdi da je ‘‘mentalno samo tri do 7 godina star", na poseban je način ismijao sud.

Naime, 63-godišnji Janiel Verainer izazvao je opći bijes kada se ovog tjedna pojavio na sudu u Maidstoneu noseći ‘‘uvredljivu odjevnu kombinaciju".

image

Janiel Verainer

Kmg/swns/swns/profimedia/Kmg/swns/swns/profimedia

Ovaj besramni seksualni prijestupnik prethodno se pojavio na ranijem sudskom ročištu odjeven u vilenjačku odjeću - suknju, bijele i crvene čarape, te je na glavi imao i gumene vilenjačke uši.

Unatoč neobičnoj odjeći, osuđeni pervertit nije izbačen sa suda, već mu je umjesto toga dopušteno da ostane na optuženičkoj klupi, i to u oba navrata. S druge strane, odluka je zgrozila stručnjaka za kazneno pravo Paula Schofielda.

- Ovo je ismijavanje suda... Ovo je prijezir. To je potpuno nepoštivanje suda i sudskog procesa i to nije u redu - izjavio je.

- Ako se sucu nije svidjelo kako se netko odjenuo i smatra to uvredljivim, onda je na sucu da nešto kaže. Ne možete uvijek reći "idi kući i presvuci se". Osobno, vratio bih ga u sudnicu tek za četiri tjedna. Sudac bi se trebao barem obratiti osobi ili njezinom odvjetniku i zabilježiti upitno ponašanje i izgled. Čudi me da sudac nije ništa poduzeo - dodao je Schofield.

image

Janiel Verainer

Kmg/swns/swns/profimedia/Kmg/swns/swns/profimedia

Nadalje, objasnio je da su se kroz godine razvile razne vrste vjerskih pitanja, kao i pitanja o spolu i rodu, te suci sada moraju biti vrlo oprezni oko toga.

- Mnogi su suci vrlo strogi, posebno u pogledu nedoličnog ponašanja. Ne znam tko je ili tko je bio taj sudac niti kakve motive ima, ali na kraju dana... Ponižavajuće je - prepričao je i istaknuo kako je jučer bio u sudnici i vidio 15-godišnjeg optuženika koji žvače. Nadalje, sudac ga je verbalno ukorio.

I bivša torijevska ministrica Caroline Dinenage također je osudila spomenutog seksualnog prijestupnika.

- Duboko je uvredljivo za žrtve što ima tako malo poštovanja prema prirodi svojih prijestupa ili čak kaznenopravnom sustavu - rekla je.

- Da je po mom, on bi nosio plavu opravu s bijelim prugama i kuglu oko noge. Dane bi tada provodio razbijajući kamenje pokraj ceste. Bilo bi malo vremena za sisanje palca - kazao je član Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, Lee Anderson.

image

Janiel Verainer

Kent Police/swns/swns/profimedia/Kent Police/swns/swns/profimedia

Što se tiče njegovog slučaja, 63-godišnji seksualni prijestupnik držao je dva tajna telefona u spavaćoj sobi uređenoj u stilu "Hello Kitty", tvrdi porota, a policija je pronašla neregistrirane uređaje tijekom rutinske provjere njegovog doma u Kentu u studenom prošle godine. Seksualni prijestupnik, čije prethodne osude uključuju napastovanje djeteta i posjedovanje neprikladnih fotografija, bio je dužan otkriti policiji sve svoje telefonske uređaje - ali nije to učinio.

Verainer je prvotno negirao sedam kršenja zakona, koja su se dogodila između studenog 2022. i studenog 2023., ali je kasnije priznao krivnju za optužbe. Prošli je tjedan osuđen na ukupno 16 mjeseci zatvora.

Tijekom dvodnevnog saslušanja, Verainer iz Chathama, tražio je da ga oslovljavaju s "gospođica" i ispravnom zamjenicom, tj. "ona".

Seksualni prijestupnik viđen je kako siše palac dok je sjedio na optuženičkoj klupi u sudnici. Verainer je nosio trenirku ukrašenu ilustracijama dječje abecede, kao i riječima "mentalno sam na razini djeteta od tri do 7 godina".

Međutim, sud je čuo da pedofil nije imao nikakav poremećaj mentalnog zdravlja, poteškoće s učenjem ili ozljedu mozga.

Nadalje, psihijatrijsko izvješće zaključuje da unatoč izraženoj želji da se dobije dijagnoza "odraslog djeteta", takvo zdravstveno stanje ne postoji te je to, prema vještaku, "možda životni izbor ili manifestacija izrazito loših vještina suočavanja sa svijetom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:16