SJEVERNI TOK

Ostvaruju se najgori strahovi: Putin upravo zaprijetio da će smanjiti dotok plina za 80 posto!

Čak i prije radova na Sjevernom toku Moskva je smanjila opskrbu kroz cjevovod na 40 posto kapaciteta.

Gazpromovo postrojenje za obradu plina; u krugu: Vladimir Putin

 Pavel Lvov/sputnik/sputnik Via Afp; Russian Look Ltd./alamy/alamy/profimedia/Pavel Lvov/sputnik/sputnik Via Afp; Russian Look Ltd./alamy/alamy/profime

Putin prijeti smanjenjem isporuke plina Europi kroz ključni plinovod Sjeverni tok za čak 80 posto u potezu koji bi produbio energetsku krizu kontinenta prije zime, piše Telegraph.

Kremlj kaže da će ponovno pokrenuti protok kroz vezu Sjevernog toka nakon završetka radova koji trebaju biti gotovi u četvrtak. Tako su se, barem nakratko, otklonili strahovi od potpunog prekida.

No Putin sada tvrdi da bi protok mogao pasti na samo 20 posto kapaciteta sljedeći tjedan ako sankcije spriječe izvođenje daljnjih radova na održavanju.

Čak i prije radova na Sjevernom toku Moskva je smanjila opskrbu kroz cjevovod na 40 posto kapaciteta, navodeći kao razlog potrebnu turbinu koja zbog sankcija leži "zarobljena" u Kanadi.

Turbina se nakon toga ipak "oslobodila", ali bi druga trebala na održavanje 26. srpnja.

Europski dužnosnici i dalje su nervozni oko toga hoće li Rusija ponovno otvoriti plinske slavine i već optužuju Kremlj da koristi turbine kao izgovor za pustoš na europskim energetskim tržištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:56