IZGUBIO KLJUČNU PARNICU

Ostvaruje se najgora noćna mora princa Andrewa: Sudit će mu zbog seksualnog napastovanja Epsteinove žrtve?

Žrtva Virginia Giuffre tvrdila je kako je princa Andrewa upoznala putem zloglasnog seksualnog prijestupnika Jeffreyja Epsteina

princ Andrew

 JOHN THYS/AFP

Princ Andrew nije uspio dobiti građansku parnicu u kojoj je pokušao osporiti da je seksualno napao Virginiju Giuffre dok je bila maloljetna, javlja BBC. Američki sudac Lewis A. Kaplan s Okružnog suda u New Yorku odbacio je pritužbe princa.

Giuffre, nekad Virginia Roberts, tvrdila je da ju je princ zlostavljao kad je imala 17 godina. Njezin slučaj povezan je sa zloglasnim seksualnim prijestupnikom Jeffreyjem Epsteinom te njegovom partnericom i pomoćnicom Ghislaine Maxwell. Epstein je počinio samoubojstvo u kolovozu 2019. prije suđenja zbog optužbi za seksualnu trgovinu i zlostavljanje maloljetnica. Maxwell je optužena 29. prosinca, između ostaloga zbog pribavljanja maloljetnih djevojaka za Epsteinove seksualne potrebe.

Giuffre je tvrdila da je princa Andrewa upoznala prreko Epsteina. Princ Andrew dosljedno je poricao optužbe.

Njegovi odvjetnici rekli su da bi slučaj trebao biti odbačen, navodeći ugovor iz 2009. koji je potpisala s Jeffreyjem Epsteinom. Odvjetnici princa Andrewa tvrdili su da je Giuffre tad pristala na sudu da neće tužiti nikoga drugoga povezanoga s Epsteinom kad je podmirila svoj zahtjev za odštetu protiv Epsteina.

No, njujorški sudac odlučio je da se njezina tužba mora saslušati. U sudskim dokumentima Giuffre je navela da je bila žrtva seksualne trgovine i zlostavljanja od milijardera Epsteina. On ju je nudio drugim moćnim muškarcima.

Princ Andrew, kraljičin drugi sin, rekao je u intervjuu za BBC Newsnight 2019. kako se ne sjeća da je ikad sreo Virginiju Giuffre, a njezin iskaz o njihovu seksu "nije se dogodio".

Tijekom saslušanja koje se održalo virtualno, suci su rekli da je vojvoda od Yorka "potencijalni optuženik" kako je definirano sporazumom te bi slučaj "trebao odbaciti".

Za princa Andrewa ta odluka znači da mu slijedi građanska parnica zbog seksualnog zlostavljanja na američkom sudu, što je svim mogućnostima dosad pokušavao izbjeći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:59