COVID-19 U EKVADORU

'OSTAVLJAJU NAS DA UMREMO' Koronavirus se rapidno širi, u nekim gradovima tijela umrlih leže uz cestu, a očajni stanovnici preklinju za pomoć

 
Prizori iz Ekvadora
 AFP

Prošlo je već nekoliko dana otkako je Reynaldo Barrezueta preminuo u svom domu u najvećem gradu Ekvadora, a njegovo tijelo još uvijek leži u kovčegu u dnevnom boravku.

'Vlasti nas ostavljaju da umremo', kaže njegov sin, Eduardo Javier Barrezueta Chávez, koji je proveo posljednja 72 sata moleći vlasti da odvezu tijelo njegova oca. No zasad bez uspjeha, piše Guardian.

Barrezuetin slučaj nije jedini. Posljednjih dana koronavirus je napao grad Guayaquil svim silinom, lokalne vlasti to više ne mogu podnijeti, pogrebna poduzeća i bolnice ostavljaju ovakve obitelji u nezamislivim užasima.

Fotografije i video snimke koje dolaze iz tih krizom nagriženih obalnih gradova izgledaju kao da se dogodila kakva prirodna katastrofa: tijela preminulih zamotana su u plahte i ostavljena uz cestu ili ispred kuća; očajne obitelji preklinju da im se pomogne nakon što su prisiljeni držati svoje preminule članove u kući dok dnevne temperature skaču i do 30 stupnjeva Celzija.

'Ostavljaju ih na ulicama, na pločnicima, napuštene u kućama', napisala je na Twitteru gradonačelnica Cynthia Viteri koja se i sama nalazi u karanteni nakon što je testirana pozitivno na koronavirus. 'Što se događa u Guayaquilu?'

Barrezueta, 33-godišnji nadničar, ovu distopiju promatra iz prvog reda. Mnogi se pribojavaju da je ovo tek uvod u ono što budućnost donosi Latinskoj Americi kako se koronavirus nezaustavljivo širi regijom.

Njegov 57-godišnji otac razbolio se 18. ožujka, samo tjedan dana nakon što je ekvadorski predsjednik Lenín Moreno zbog koronavirusa proglasio nacionalno izvanredno stanje i skoro tri tjedna nakon prvog potvrđenog slučaja zaraze.

Reynaldo Barrezueta je pet dana patio od strašnih bolova i glavobolja kad mu se stanje, naizgled, počelo popravljati. No prošlog četvrtka Barrezueti se stanje pogoršalo, počeo je jako kašljati te je odveden u bolnicu gdje su rengenske snimke otkrile da pati od teške upale pluća izazvane Covidom-19.

Njegov sin, Eduardo, kazao je da su mu u preopterećenoj bolnici rekli da za njegovog oca nema mjesta te su ih poslali kući s uputama da temperaturu snižavaju paracetamolom. U ponedjeljak oko šest ujutro, Reynalda je probudila strahovita bol u prsima, teško je disao i na kraju umro pred očima užasnute obitelji, čini se od srčanog udara.

U četvrtak, tri dana nakon smrti, njegovo je tijelo još uvijek u kući. Preko lijesa je navučena najlonska vreća kako bi se barem malo spriječilo širenje smrada raspadajućeg tijela.

A video grab from AFP TV shows wrapped coffins on the back of a pick-up truck on the sidewalk outside of a hospital in Guayaquil, Ecuador, on April 1, 2020. - Residents of Guayaquil, in Ecuador's southwest, express outrage over the way the government has responded to the numerous deaths related to the novel coronavirus, COVID-19, saying there are many more deaths than are being reported and that bodies are being left in homes for days without being picked up. (Photo by Enrique ORTIZ / AFPTV / AFP)
AFP

U očajničkom pokušaju da dopre do vlasti, žrtvin sin objavio je na društvenim mrežama video na kojem on kleči pored očevog lijesa sa žutom maskom na licu i govori: 'Molim vas, na koljenima vas preklinjem da dođete i pomognite mi.'

No zasada, s obzirom da je gradska mrtvačnica posve puna, pomoći nema, piše Guardian.

Fernando Jiménez, vlasnik jednog pogrebnog poduzeća, kaže da je zatvorio svoju firmu jer na mjesnom groblju više nije mogao osigurati mjesta za ukop. 'Toliko je hitnih zahtjeva da se s time više nismo mogli nositi. Situacija je posve izvan kontrole!', kazao je.

Izvješća lokalnih novina Expreso daju naslutiti da tragedija tek počinje. 'Situacija će se pogoršati', objavile su novine nakon što je ekvadorska vlada procijenila da će u Guayaquilu u narednim mjesecima biti i do 3.500 umrlih.

Coffins are transported into a cemetery on trucks, in Guayaquil, Ecuador on April 1, 2020. - Residents of Guayaquil, in Ecuador's southwest, express outrage over the way the government has responded to the numerous deaths related to the novel coronavirus, COVID-19, saying there are many more deaths than are being reported and that bodies are being left in homes for days without being picked up. Ecuador marked its highest daily increase in deaths and new cases of coronavirus on Sunday, with the total reaching 14 dead and 789 infected, authorities had said. (Photo by Marcos Pin / AFP)
AFP

Zasad su rijetke države Latinske Amerike tako snažno pogođene koronavirusom kao Ekvador u kojem je, pak, najgore pogođen Guayaquil u kojem se nalazi polovica od ukupno 3.163 slučaja potvrđena u zemlji.

Stručnjaci to objašnjavaju brojnim letovima između tog grada i Španjolske, koja je dom za više od 40.000 ekvadorskih emigranata i koja je trenutno vodeća svjetska zemlja po broju umrlih od koronavirusa. Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Ekvadoru bila je 71-godišnja žena koja se sredinom veljače vratila iz Madrida. Ona je umrla 13. ožujka.

Neki za katastrofu okrivljuju to što su vlasti nedovoljno brzo reagirale na krizu i uvele stroge mjere karantene, no vladajući odbacuju tu soluciju.

Vapaj ovog lučkog grada snažno je odjeknuo diljem regije gdje se mnogi, ionako krhki zdravstveni sustavi pripremaju na val oboljelih od koronavirusa.

'Nemamo vremena za odgađanje. Moramo reagirati odmah', rekao je predsjednik El Salvadora, Nayib Bukele na Twitteru, upozoravajući na situaciju u Guyaquilu.

'Rekli su da epidemija neće biti tako teška u Latinskoj Americi jer smo mi navikli na bolesti, jer je vruće, jer je stanovništvo mlado... Ali pogledajte što se događa u Ekvadoru!', kazao je Bukele nakon što je uveo neke od najbržih i najstrožih mjera u regiji.

Pie de Página, meksički news portal, upozorio je: 'Za ostatak svijeta, Guayaquil je noćna mora koja bi se mogla ostvariti.'

Barrezueta i njegova 30-godišnja žena Katiuska Castro, tu noćnu moru upravo proživljavaju. Kako sjede u kući s truplom njegova oca Reynalda, ovaj otac dvoje djece kaže da će tugovanje morati malo pričekati.

'Naravno, to je veliki gubitak. To je moj otac. Osjećamo se grozno', kaže Edoardo. 'Ali i mi se pomalo razbolijevamo. Imamo sve simptome... Proljev, groznicu, bol u mišićima. A ne možemo ići u bolnicu jer tamo nema mjesta i još bi se više zarazili. Tijelo moga oca je u kući već tri dana i svi smo se inficirali', kaže Edoardo koji je svoja dva sina, starih dvije i četiri godine, poslao rođacima dok opasnost ne prođe.

Relatives of a deceased person wearing face masks mourn outside a cemetery in Guayaquil, Ecuador on April 1, 2020. - Residents of Guayaquil, in Ecuador's southwest, express outrage over the way the government has responded to the numerous deaths related to the novel coronavirus, COVID-19, saying there are many more deaths than are being reported and that bodies are being left in homes for days without being picked up. Ecuador marked its highest daily increase in deaths and new cases of coronavirus on Sunday, with the total reaching 14 dead and 789 infected, authorities had said. (Photo by Marcos Pin / AFP)
AFP

U Ekvadoru je ukupno umrlo 120 ljudi, od čega se 82 odnosi na pokrajinu Gayas i njezin glavni grad Guayaquil. No Barrezueta, kao i mnogi drugi, sumnja da je stvarna brojka daleko veća.

'U jako smo teškoj situaciji. Predsjednik nije ovdje, skriva se. Ne znamo gdje je. Nemamo ni gradonačelnicu. Nemamo vlasti. Nemamo ničega. Ovdje je kaos. Nema nikoga da nam pomogne. Bojimo se', napisao je Barrezueta na Twitteru i dodao: 'Molim vas, trebamo pomoć. Umiremo ovdje, a nitko ništa ne radi.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:03