NACI-HODOČAŠĆE

Ostaci Rudolfa Hessa ekshumirani usred noći! Kremiran je, a pepeo je prosut u more nakon što je njegov grob postao svetište neonacista

Sva se godine na dan njegove smrti u Wunsiedelu okupljaju se ekstremni nacisti i organiziraju ogromne skupove te hodočaste na njegov grob
 AFP

Grob zamjenika nacističkog vođe Adolfa Hitlera uništen je kako bi se spriječilo neo-naciste da mu hodočaste. Posmrtni ostaci Rudolfa Hessa ekshumirani su s groblja u bavarskom mjestu Wunsiedel nakon čega će se kremirati i biti posipani po moru.

Hess, jedan od Hitlerovih najbližih pomoćnika, počinio je samoubojstvo 1987. godine kada je u Berlinu odsluživao kaznu doživotnog zatvora za zločine protiv mira. Imao je 93 godine.

Prije smrti zatražio je da ga se pokopa u obiteljskoj grobnici u Wunsiedelu. No, u zadnjih nekoliko godina njegovo je posljednje počivalište postalo svojevrsno svetište za neo-naciste koji ga slave kao mučenika. Sva se godine na dan njegove smrti, 17. kolovoza, okupljaju u Wunsiedelu i organiziraju ogromne skupove. Iako su takvi događaji zakonom zabranjeni, Hessova grobnica i dalje privlači ekstremiste.

Hess je vrlo rano postao Hitlerov pomoćnik. Nacistički mu je vođa diktirao svoje najpoznatije djelo, Mein Kampf, dok je bio u zatvoru tijekom 20-ih godina prošlog stoljeća. Na kraju je Hess postao Hitlerov zamjenik u nacističkoj stranci , no Saveznici su ga zarobili 1941. godine dok je sam letio nad Škotskom u, barem se tako čini, neodobrenoj mirovnoj misiji.

Po završetku Drugog svjetskog rata osuđen na suđenju u Nurembergu.

Hessova rodbina i luteranska crkva, koja vodi sporno groblje, složili su se da je micanje posmrtnih ostataka najbolje moguće rješenje. S time su se složile žrtve holokausta.

Njemačke novine Suddeutsche Zeitung navode kako je Hessova rodbina u početku bila protiv ekshumacije tijela. Njegova je unuka čak uložila i žalbu. Međutim, Hessove kosti izvađene su i pripremaju se za kremiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:38