‘KAO U KREMLJU‘

Osoblje UN-a dobilo naputak da za Ukrajinu ne koriste riječi ‘rat‘ i ‘invazija‘? UN: ‘Ma, gledajte, nije to baš tako...‘

Zaposlenicima je poslan e-mail u kojemu se nalaže da ne dodaju ukrajinsku zastavu na osobne ili službene profile na društvenim mrežama

Vijeće sigurnosti UN-a

 Ilustracija/ANGELA WEISS/AFP

Ujedinjeni narodi zabranili su svojim zaposlenicima da situaciju u Ukrajini nazivaju "ratom" ili "invazijom" - time, objasnili su, žele uravnotežiti političku osjetljivost, dok se njihova članica Rusija istovremeno na domaćem terenu obračunava s onima koji koriste te riječi.

Kako piše Irish Times, djelatnici UN-a dobili su upute prema kojima je poželjno koristiti izraze "sukob" ili "vojna ofenziva" kako bi opisali rusku invaziju na susjednu Ukrajinu u kojoj su ubijene stotine civila, a dva milijuna ljudi moralo je pobjeći iz zemlje.

Odjel za komunikacije UN-a u ponedjeljak je svom osoblju poslao e-mail u kojemu se nalaže da zaposlenici ne opisuju situaciju kao rat i ne dodaju ukrajinsku zastavu na osobne ili službene profile na društvenim mrežama ili web stranicama.

- Ovo je važan podsjetnik na činjenicu da mi, kao međunarodni državni službenici, imamo odgovornost biti nepristrani. Ne smijemo riskirati svoj ugled - stoji u e-poruci.

Spomenuta "jezična" politika izazvala je zabrinutost jer mnogi sad smatraju da je organizacija otišla predaleko samo kako ne bi uvrijedila Rusiju, moćnu državu članicu koja ima jedno od pet stalnih mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a.

- Sasvim je jasno da ovo nije bilo kakav rat, već ilegalni agresijski rat, koji bi trebale osuditi sve članice UN-a i sam UN. Rusija kao velika zemlja ima bitnu ulogu u UN-u i utječe na politiku, ali u smjeru koji je jednostavno lažan", rekao je Neale Richmond, zastupnik Donjeg doma Irskog parlamenta i glasnogovornik stranke Fine Gael za europska pitanja.

Podsjetimo, ruski dužnosnici ne koriste riječ "invazija". Kremlj preferira izraz "posebna vojna operacija", a režim Vladimira Putina poduzeo je velike napore kako bi se to u zemlji itekako poštivalo. Dva dana nakon što je Rusija pokrenula ofenzivu, državni medijski regulator Roskomnadzor naredio je lokalnim novinama da izbrišu izvješća koja su koristila riječi "napad", "invazija" ili "objava rata" kako bi izbjegli novčane kazne ili blokade.

Inače, bivši Sovjetski Savez bio je jedan od osnivača Ujedinjenih naroda, formiranih s ciljem sprječavanja budućih ratova nakon Drugog svjetskog rata, a Ruska Federacija naslijedila je svoje sjedište i stalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a kad je blok raspušten 1991. godine.

Kao privremena izabrana članica Vijeća sigurnosti UN-a, Irska je lobirala za uklanjanje sustava veta koji je Rusiji omogućio da blokira rezoluciju Vijeća koja bi zahtijevala da Moskva zaustavi napad na Ukrajinu i povuče svoje trupe. Rezoluciju je kasnije velikom većinom izglasala Generalna skupština UN-a od 193 člana, ali ista ipak ne može biti pravno obvezujuća.

Glasnogovornik UN-a: 'Osoblje nije dobilo nikakve instrukcije'

UN je u utorak pak zanijekao kako je njihovu osoblju rečeno da ne koriste riječi "rat ili invazija" kad se govori o sukobu u Ukrajini, objavio je The Guardian.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je kako "jednostavno nije slučaj da je osoblje dobilo instrukcije da ne koristi riječi poput 'rat' i 'invazija' da opiše situaciju u Ukrajini". Podsjetio je i na to kako je nedavno i sama podtajnica UN-a Rosemary DiCarlo na Twitteru komentarala da je "ovaj rat besmislen".

- I glavni tajnik koristio je širok raspon riječi u svojim izjavama kako bi opisao što se događa - rekao je Dujarric i dodao kako je osoblje UN-a zamoljeno da o Ukrajini, ali i drugim političkim pitanjima, komuniciraju na način koji je u skladu sa stavom Organizacije i izjavama glavnog tajnika.

Kad su ga pitali da detaljnije objasni što je ovime htio reći, inzistirao je kako to ne znači da su te riječi na bilo koji način zabranjene, ponovno ističući da ih je i samo vodstvo UN-a već upotrijebilo.

- Ne mogu isključiti mogućnost da je neki menadžer nekog dijela UN-a možda i mogao poslati takav e-mail, ali dosad mi na to nije skrenuta pozornost - izjavio je.

Drugi zaposlenici UN-a koje je kontaktirao Guardian nisu primili e-poruku u kojoj se spomenute riječi zabranjuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:06