KINA NE ODUSTAJE

Osam kineskih borbenih zrakoplova ušlo u obrambenu zonu Tajvana

Kina smatra demokratski Tajvan svojim teritorijem i ne odbacuje ideju da će ga zauzeti vojnom silom.
kineski ratni avion J-16
 Zhang Nan/AFP

Tajvanske zračne snage u nedjelju su odvratile osam kineskih zrakoplova koji su ušli u obrambenu zonu otočne države, objavilo je tajvansko ministarstvo obrane, u vrijeme povišenih tenzija u Tajvanskom tjesnacu.

Tajvan se duže od godine dana žali na česte misije kineskih zračnih snaga u njegovoj blizini, često na jugozapadnom dijelu njegove Zone identifikacije protuzračne obrane (ADIZ).

Kineska flota u nedjelju je uključivala šest borbenih zrakoplova J-16, avion protiv podmornice i jednu nadzornu letjelicu, priopćilo je ministarstvo kasno u nedjelju.

Kina smatra demokratski Tajvan svojim teritorijem i ne odbacuje da će ga zauzeti vojnom silom. Tajvanska predsjednica ističe kako je otok neovisna država, te je stavila prioritet na razvoj oružanih snaga.

Ranije ovaj mjesec otočna država je izvijestila o 148 kineskih zrakoplova na jugu ADIZ-a u četiri dana, što predstavlja dramatičnu eskalaciju napetosti između Taipeija i Pekinga.

Američki državni tajnik Antony Blinken u nedjelju je rekao kineskom ministru vanjskih poslova Wangu Yiu da se Sjedinjene Države protive takvom djelovanju Pekinga koje je pojačalo napetosti u Tajvanskom tjesnacu, objavio je State Department.

Tijekom sat vremena dugog sastanaka s Wangom na marginama samita G20 u Rimu, Blinken je „posve jasno“ poručio da se Washington protivi bilo kakvim jednostranim potezima kojima bi Peking mogao promijeniti postojeće stanje, rekao je Reutersu dužnosnik Departmenta.

Wang je Blinkenu rekao da napetosti oko Tajvana uzrokuje američka podrška zagovornicima neovisnosti otoka, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Tajvan, bivšu japansku koloniju, 1949. preuzeli su kineski nacionalisti Čang Kaj-šeka nakon poraza od Mao Zedongovih komunista u središnjoj Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:24