KRETANJE PO UNIJI

Osam država EU-a traži ograničavanje kretanja ruskih diplomata: ‘Oni pripremaju sabotaže, propagandu...‘

Ova mjera značajno će suziti operativni prostor za ruske agente

Josep Borrell

 Francois Walschaerts/Afp

Osam ministara vanjskih poslova Europske unije pozvalo je EU da zabrani ruskim diplomatima slobodno kretanje po Uniji i ograniči ih na zemlje u kojima su akreditirani.

"Slobodno kretanje nositelja ruskih diplomatskih i službenih putovnica, akreditiranih u jednoj zemlji domaćinu, kroz cijelo schengensko područje olakšava zlonamjerne aktivnosti", navodi se u pismu visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borrellu od 11. lipnja, u koje je Reuters imao uvid.

Ministri su rekli da su obavještajni podaci, propaganda "ili čak priprema sabotaže glavna zadaća za veliki broj ruskih ‘diplomata‘ u EU", a dok su protjerivanja važna, prijetnja ostaje.

"Vjerujemo da bi EU trebao strogo slijediti načelo reciprociteta i ograničiti kretanje članova ruskih diplomatskih misija i članova njihovih obitelji na teritorij države u kojoj su akreditirani", rekli su.

"Ova mjera značajno će suziti operativni prostor za ruske agente", dodaje se u pismu koje su potpisali ministri iz Češke, Danske, Estonije, Latvije, Litve, Nizozemske, Poljske i Rumunjske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 11:27