JEFTINO I UBOJITO

Oružje koje se koristi u Ukrajini namijenjeno je za uništavanje druge države: ‘Jasno je što rade!‘

Otkako je Rusija počela terorizirati gradove bespilotnim letjelicama, Ukrajina je svoj fokus usmjerila na borbu protiv takvog oružja

Snimka ruskog drona Lancet kako uništava metu

 -/Sputnik/Profimedia

Navigiran od strane kontrolora sa zemlje, koji prate dronove na radaru, ukrajinski pilot borbenog zrakoplova kodnog imena Juice dane provodi u nadi da će se prišuljati iza neke od tih letjelica iranske proizvodnje i eliminirati je projektilom, piše u reportaži New Yorka Timesa.

No obaranje bespilotnih letjelica iranske proizvodnje frustrirajuć je posao. Da bi akcija obaranja dronova bila uspješna nužna je suradnja nekoliko aktera na zemlji i u zraku 24 sata dnevno.

- Posljednjih nekoliko tjedana bili su vrlo naporni i vrlo iscrpljujući za nas. Još uvijek ih je izuzetno teško oboriti - priča Juice za NY Times o zračnom ratu protiv bespilotnih letjelica.

Rat u Ukrajini sada se vodi na kopnu na jugu i istoku zemlje, gdje ukrajinska vojska ima prednost, i u zraku - gdje Rusija ispaljuje projektile dugog dometa i koristi eksplozivne iranske bespilotne letjelice kako bi onesposobila električnu infrastrukturu u ukrajinskim gradovima, sve u nadi da će demoralizirati stanovništvo.

Otkako je Rusija u rujnu počela terorizirati gradove bespilotnim letjelicama, Ukrajina je svoj fokus usmjerila na borbu protiv takvog oružja. Taktika se često osmišljava u hodu, ali iznenađujuće je uspješna. Trenutno se sastoji od tri razine zaštite: borbenih zrakoplova koji patroliraju 24 sata dnevno, protuzračnih raketa s tla i timova vojnika s mitraljezima koji pokušavaju oboriti dronove dok ovi prolijeću.

image

N

Sergei Supinsky/Afp/Profimedia/Sergei Supinsky/afp/profimedia

Najteži dio je pronaći dronove. Na radaru se vrlo lako mogu zamijeniti s pticama lii kamionima na autocesti. Kontrolori na zemlji identificiraju potencijalne mete i zatim usmjeravaju pilote kako bi ih ovi presreli i uništili. No piloti često ostanu bez plijena.

Svim poteškoćama unatoč, ukrajinska vojska dosad je srušila najmanje 237 dronova Shahed-136 koje je Rusija kupila od Irana u kolovozu, poručili su iz tamošnjeg ministarstva obrane. Eksplozivne bespilotne letjelice vjerojatno će postati glavni dio modernih oružanih sukoba, kažu vojni analitičari, a Savezničke vojske imaju puno toga za naučiti od Ukrajinaca.

- Premda su se borbeni zrakoplovi pokazali učinkovitima protiv iranskih bespilotnih letjelica, takav pristup je skup jer pritom moramo koristiti projektile zrak-zrak. Frustrirajuće je što te dronove moramo gađati skupim projektilima - rekao je Juri Ignat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga.

image

Ukrajinski vojnik u lovu na dron

Sergei Supinsky/Afp/Profimedia/Sergei Supinsky/afp/profimedia

Ali prije nego što su u kolovozu iranski dronovi implantirani u ruski arsenal, Ukrajina je bila ta koja je imala prednost u ratovanju dronovima. Njihovi vojnici duž prve crte bojišnice upravljali su standardnim komercijalnim dronovima kako bi uočili mete i bacali granate na ruske rovove. Sjedinjene Države opskrbile su Ukrajinu svojim bespilotnim letjelicama Switchblade, vrstom eksplozivnih bespilotnih letjelica. Ukrajina je također na bojište rasporedila bespilotne letjelice turske proizvodnje Bayraktar TB2 - veće letjelice većeg dometa koje nadziru bojno polje i ispaljuju vođene projektile.

U kolovozu ove godine Sjedinjene Države obećale su da će u sljedećih devet mjeseci isporučiti Ukrajini mali, kompaktni raketni sustav protiv bespilotnih letjelica koji bi se mogao montirati na stražnju stranu običnog kamioneta. Takozvani sustav je novorazvijena tehnologija protiv dronova koja može dosegnuti dalje od mitraljeza, ali je istovremeno lako prenosiva. Valja naglasiti da osim iranskih dronova, Rusi koriste i one vlastite proizvodnje, nazvane Lancet, a koji su proizvedeni ovoga ljeta.

image

Posljedice napada dronova na Kijev

Yevhen Kotenko/ukrinform/Sipa Press/Profimedia/Yevhen Kotenko/ukrinform/sipa Press/profimedia

Nakon napada bespilotnih letjelica na Kijev u ponedjeljak, ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmitro Kuleba, apelirao je na Izrael da Ukrajini što prije pošalje oružje protuzračne obrane. Molbu je odbio izraelski ministar obrane, Benny Gantz, uglavnom zato što im uspješnost zračnih napada u Siriji ovisi o njihovoj suradnji s Rusima. Izrael će, rekao je, osigurati sustave za rano upozoravanje, ali ne i oružje protuzračne obrane.

Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane, rekao je da bi Izrael mogao propustiti priliku da usavrši svoju taktiku za borbu protiv bespilotnih letjelica.

- Ove iranske bespilotne letjelice koje pogađaju ukrajinske gradove nisu razvijene niti namijenjene za napad na Ukrajinu. Razvijene su za napade na Izrael. Iran koristi bojište u Ukrajini kao poligon, da vide slabosti, da ih usavrše, a prije ili kasnije će ih iskoristiti protiv Izraela - kazao je Sak.

Ukrajinski dužnosnik, govoreći neslužbeno, rekao je da je upravo Izrael pružio obavještajne podatke korisne za obaranje iranskih bespilotnih letjelica.

Jedna od najvećih mana iranskih dronova jest buka koju proizvode, odnosno prepoznatljivo zujanje njihovih malih motora. A recept kako ih oboriti dao je i jedan kijevski policajac.

Naime, u Kijevu su tri policajca oborila jedan dron svojim kalašnjikovima. Prvo što su čuli bilo je zujanje, koje su svjedoci opisali kao zvuk motora motorne pile, a zatim su vidjeli kako trokutasti predmet leti iznad krovova.

- Bilo je vrlo malo vremena za donošenje odluke. Ispalio sam svih 30 metaka iz spremnika, pokušavajući nišaniti ispred letjelice kako bi meci ušli u njegovu putanju. Dron je zatim skrenuo s kursa i srušio se, raznijevši se oko 75 metara od mjesta na kojem sam ga prvo primijetio - rekao je narednik Oleksandr Kravčuk, inače instruktor gađanja u policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:05