CIRKUS U SRBIJI

Organizator napada na Kosovu priznao kazneno djelo, sud ga zato pustio na slobodu!

Prilikom oružanog sukoba 24. rujna ubijen je kosovski policajac, a još tri osobe su izgubile život

Milan Radoičić

 /Screenshot/

Milan Radoičić je pušten na slobodu po odluci Višeg suda u Beogradu, dan nakon što je saslušan i priveden u Beogradu zbog oružanog sukoba i napada na policajce na sjeveru Kosova u kojem je, prema vlastitom priznanju, sudjelovao i za čiju je organizaciju preuzeo odgovornost. Upravo zbog činjenice da je Radoičić priznao kaznena djela, Viši sud ga je pustio na slobodu.

Kako je potvrđeno za portal Nova.rs, Milan Radoičić je tijekom saslušanja preuzeo odgovornost i priznao da je sudjelovao u događajima od 24. rujna na sjeveru Kosova, u selu Banjska, ali je negirao da se radi o kaznenim djelima.

Kako stoji u zapisniku, Radoičić je priznao kazneno delo po članku 348. – nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, zatim kazneno djelo 349. – sudjelovanje u grupi koja izvrši kazneno djelo, kao i kazneno djelo 288. – čin protiv opće sigurnosti.

Upravo zbog činjenice da je priznao kaznena djela za koja se tereti, Viši sud u Beogradu je odlučio pustiti ga na slobodu, odnosno da nema razloga da mu se odredi pritvor.

image

Milan Radoičić

Andrej Isakovic/Afp

Podsjetimo, prilikom oružanog sukoba, za koji je Radoičić priznao da ga je organizirao, ubijen je kosovski policajac, a još tri osobe su izgubile život. Ipak, Radoičića se ne tereti za kazneno djelo teškog ubojstva, za koje je zaprijećena znatno stroža kazna zatvora od 10 godina do maksimalne kazne doživotnog zatvora.

U izjavi koju je poslao preko svog odvjetnika Gorana Petronijevića, Radoičić je između ostalog naveo da je ‘sa sunarodnjacima 24. rujna došao na sjever Kosova s namjerom da ohrabri srpski narod u pružanju otpora režimu kosovskog premijera Albina Kurtija i ‘ostvari san o slobodi srpskog naroda‘.

‘Ja, Milan Radoičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogobrojnih spekulacija koje su se pojavile, obavještavam javnost da sam zajedno sa sunarodnjacima sa sjevera Kosova i Metohije dana 24. rujna došao na sjever Kosova i Metohije, u selo Banjska. Razlog našeg dolaska bio je da ohrabrimo srpski narod s tog područja u pružanju otpora teroru kojem je svakodnevno izložen. Obavještavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do mnogobrojnih inozemnih pomagača, da sam osobno obavio sve logističke pripreme za obranu naroda, a ovaj čin nema veze s mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obavijestio nikoga, ni vlast Republike Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpora Kurtijevom teroru, napisao je Radoičić u pismu koje je pročitao njegov odvjetnik, a kojim je preuzeo odgovornost za događaje u selu Banjska, piše Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 13:27