‘VARAJU NAROD‘

Orbanu se ne ratuje s Rusima: ‘U pripremi je izravan sukob, samo smo nekoliko centimetara od točke bez povrata‘

Orban kaže da Mađarska mora ostati izvan eventualne misije NATO-a u Ukrajini

Viktor Orban i Robert Fico

 Dursun Aydemir/Anadolu Via Afp

Mađarska se pod svaku cijenu mora kloniti misije NATO-a u Ukrajini, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban, dan nakon što je glavni tajnik Saveza rekao kako se ne planira slanje vojnika u tu ratom pogođenu zemlju.

On je poručio u intervjuu za javni radio da Budimpešta neće sudjelovati ni u fazi planiranja te misije, upozoravajući na rizik da mađarske jedinice budu prebačene pod zapovjedništvo NATO-a te da se koristi mađarski teritorij ako krene misija Saveza u Ukrajini.

„Izgubili bi ključan dio našeg suvereniteta ako se to dogodi, onda ne bismo mogli zadržati mađarske vojnike izvan rata”, rekao je Orban, a prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Najavio je da je trenutak u kojem će se Mađarska povući iz svih NATO-vih priprema za misiju u Ukrajini „vrlo blizu”. Dodao je da se takav korak mora prvo raspraviti s trenutnim i budućim glavnim tajnikom Sjevernoatlantskog saveza. Aktualni čelnik Saveza Jens Stoltenberg u četvrtak je pak rekao da NATO nema nikakav plan slanja vojske u Ukrajinu.

„Moramo jasno dati do znanja da Mađarska ima pravo držati se temeljnog ugovora NATO- a kojem smo se pridružili, kazao je Orban, naglašavajući da je NATO definiran kao obrambeni savez.

Europa u ‘ratnoj psihozi‘

Mađarski premijer tvrdi da je Europa u „stanju ratne psihoze” koja bi logično mogla rezultirati dolaskom zapadnih vojnika na ukrajinski teritorij.

Gledajući unatrag, lako je uvidjeti da se „sve brže krećemo prema otvorenom sukobu”, tvrdi Orban.

„Oni koji kažu da ne postoji prijetnja izravnog rata varaju narod.”

Mađarski premijer smatra i da se odvija kampanja ušutkivanje političara koji se zalažu za mir. Naveo je napad na slovačkog premijera Roberta Fica i navodnu blokadu izvještavanja o Mirovnom maršu koji se prošlu subotu održao u Mađarskoj.

U pripremi je izravan sukob, upozorio je Orban, pa dodao da smo „samo nekoliko centimetara od točke bez povrata”.

Izbori za EP ‘šansa za zaustavljanje rata‘

Orban je svoja crna upozorenja dao uoči izbora za Europski parlament koji se održavaju ovaj tjedan, a za koje smatra da su šansa da se zaustavi eskalacija rata.

„Imamo šansu zaustaviti rat” na tim izborima, smatra mađarski čelnik.

„Onda ćemo imati nekoliko teških mjeseci do američkih izbora, koje možemo preživjeti”.

A kad se vrati predsjednik Donald Trump, „možemo formirati panzapadnu transatlantsku mirovnu koaliciju” i zaustaviti rat, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 02:04