REPORT GOJKA DRLJAČE

Orbanova obmana: Kako je Hrvatska ispala sukrivac za propast naftnog embarga

Što radi hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova, ako mađarska strana lako plasira potpuno nerealne priče o Hrvatskoj?

Viktor Orban i Andrej Plenković

 Dursun Aydemir/AFP

U newsletteru koji je jutros dospio na e-mail-ove pretplatnika The Financial Timesa dominira vijest kako je mađarsko-hrvatski sukob odgodio dogovor oko naftnog embarga protiv Rusije. Može se reći kako je takva percepcija jednog velikog i uglednog medija kao što je The Financial Times velika pobjeda Viktora Orbana i PR-a mađarske diplomacije, a koju zapravo trebaju zahvaliti indolentnosti najviših institucija Republike Hrvatske.

Ako Financial Times ocjenjuje da je dogovor oko embarga odgođen ili čak propao zbog sukoba na relaciji Mađarska-Hrvatska, onda je Viktor Orban jednostavno agresivnom retorikom uspio prikriti kako je politički prijatelj Vladimira Putina te iz interesa želi nastaviti trgovinu energentima s Rusijom jer to odgovara Mađarskoj, njezinim kompanijama i oligarsima, bez obzira na prolijevanje krvi u Ukrajini. Ovo je vjerojatno jedan od bitnijih javnih poraza hrvatskih vlasti u borbi za percepciju pozicije Republike Hrvatske. Hrvatska je ispala zemlja svađalica, iako nije činila baš ništa.

The Financial Times piše:

„Nepovjerenje između Zagreba i Budimpešte pogoršano je svježim izjavama Viktora Orbana, koji je prošli tjedan imao ponešto revizionističke komentare na lokalnom radio programu. Dok je kritizirao naftni embargo zbog 'dubokih propusta', Orban je primijetio kako 'oni s obalama i lukama mogu uvoziti naftu brodom bilo gdje iz svijeta, ali ima zemalja koje nemaju obalu. Imali smo jedno koje nam je oduzeto, a sada ga nemamo'“.

Sada FT pak tumači kako su nakon toga krenule svađe na relaciji Zagreb-Budimpešta zbog čega je odgođen skup Francuske i grupe zemalja istočne Europe, gdje se trebalo razgovarati o naftnom embargu. Problem je ove percepcije (s krivim faktima o uzročno-posljedično nizu i vremenu zbivanja) u tome što je očigledno kako se Zagreb gura u prvi plan priče s kojom nema veze: Orban želi nastaviti trgovinu s Rusijom, pa je prodao priču kako je problem u tome što Mađarska više nema more.

Time prikriva činjenicu kako je Hrvatska zemlja koja je zadnjih godina bila u dramatičnoj ovisnosti o uvozu i plina i nafte preko mađarskog Mola, koji, uostalom, sada kontrolira i vađenje plina iz hrvatskog akvatorija. Sada imamo apsurdnu situaciju kako mađarski diplomati poručuju preko FT-a da su u Hrvatskoj krivo shvatili Viktora Orbana koji je samo podsjetio na povijesne činjenice te pozivaju hrvatske vlasti da ne nasjednu na 'medijsku histeriju'. Sve to je tragikomično jer je potpuno jasno kako unutar EU Mađarska ne može niti smije imati teritorijalne pretenzije na teritorij susjedne zemlje (Hrvatske), ali se tom retorikom prikriva prava suština odnosa Orban-Putin.

Nadalje, prema pisanju FT-a sada i Bruxelles i Berlin pričaju kako su i dalje uvjereni da će u oba glavna grada (Budimpešti i Zagrebu) pronaći način za odobrenje naftnog embarga, ali je i tu problem s tim tumačenjem u tome što Zagreb, narodski rečeno, tu luk nije niti mirisao. Sve je zakuhao Orban zbog mađarskih interesa, kao i prijateljstva s Putinom, te plasirao priču kako se boji ovisnosti o uvozu preko Hrvatske, a da pri tome preko mađarskog Mola čak ima ugovore o isporukama preko LNG terminala.

Ukratko: Što točno radi hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova kad je u pitanju informiranje važnih internacionalnih medija o pravoj suštini odnosa između Hrvatske i Mađarske? Otužno.

Ispod je screenshot dijela e-mail newslettera FT-a koji stiže na adrese svih bitnih donosioca odluka u EU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:46