PETER SZIJJARTO

Orbanov šef diplomacije: ‘Rusko cjepivo je najbolje, priznaju mi to i zapadni čelnici, ali javno o tome šute!‘

"EU-ovo zanemarivanje Sputnjika V više je pitanje politike nego efikasnosti", rekao je

Peter Szijjártó

 Attila Kisbenedek/AFP

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó rekao je za Russia Today kako je "frustriran" zbog zapadnjačkih čelnika koji se, kako kaže, politički poigravaju s ruskim cjepivom Sputnjik V. Uvjeren je kako si ti lideri ne mogu dopustiti da javno priznaju kako je "najbolje".

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je Pfizerovo, Modernino, AstraZenecino i Johnsonovo cjepivo, ali ruski Sputnjik V i dalje čeka dozvolu, unatoč tome što se već primjenjuje u 70 zemalja diljem svijeta.

Za Mađare koji su cijepljeni Sputnjikom V to znači da ne mogu dobiti EU digitalnu covid potvrdu, unatoč tome što će Mađarska početi lokalno proizvoditi to cjepivo iduće godine.

"Ovo me jako frustrira", rekao je Szijjártó za RT, naglasivši kako prema EU regulacijama EMA ili vlade država članica mogu odobriti cjepiva, kao što je mađarska vlada učinila sa Sputnjikom V.

"Ne razumijemo zašto to odobrenje ne poštuju i ostale države članice", dodao je.

"EU-ovo zanemarivanje Sputnjika V više je pitanje politike nego efikasnosti", rekao je.

"Kada god pričam sa zapadnoeuropskim kolegama, uvijek mi kažu da su svjesni toga da su ruska znanstvena dostignuća na dobrom glasu. Privatno svi to govore, ali kada izađu u javnost, svi govore drugačije".

Istraživanja objavljena u medicinskom časopisu Lancet i komparativne studije iz Mađarske objavljene ovog tjedna pokazuju da je rusko cjepivo najefektivnije od svih pet cjepiva u sprječavanju smrtnih ishoda od covida. Drugo je po efikasnosti u prevenciji same infekcije, nakon američke Moderne, navodi RT.

I sam Szijjártó odabrao je rusko cjepivo.

"Razlog zašto sam se cijepio Sputnjikom je jednostavan. Kada sam bio dijete bio sam cijepljen sovjetskim cjepivima. Budući da sam još uvijek živ i zdrav, odlučio sam da nema potrebe za promjenom", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:49