KONTROVERZAN POTEZ

Orbana zbog navijačkog šala napadaju sa svih strana, on se oglasio: ‘Hajde da ne vidimo nešto čega nema‘

Karta "Velike Mađarske" uključuje teritorij Hrvatske, Ukrajine, Austrije, Slovačke, Rumunjske i Srbije

Viktor Orban s navijačkim šalom

 Miguel Medina/afp

Nakon što se digla velika bura zbog fotografije na kojoj oko vrata drži navijački šal koji prikazuje teritorij "Velike Mađarske", a koji obuhvaća teritorij Hrvatske, Slovenije, Vojvodine, Austrije, Rumunjske i Ukrajine, oglasio se i predsjednik Mađarske, Viktor Orban, piše Slobodna Dalmacija.

On je objavio kratku poruku na Fejsbuku.

– Nogomet nije politika. Hajde da ne vidimo nešto čega nema. Reprezentacija Mađarske je tim svih Mađara, bez obzira gdje žive – napisao je.

Podsjetimo, Ukrajina je najavila da će pozvati mađarskog veleposlanika kako bi prosvjedovala zato što je što je premijer Viktor Orban otišao na nogometnu utakmicu noseći šal na kojem je prikazan ukrajinski teritorij kao dio Mađarske.

"Promicanje revizionističkih ideja u Mađarskoj ne pridonosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i nije u skladu s načelima europske politike", istaknuo je glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko na Facebooku.

Nikolenko je rekao da Ukrajina želi ispriku te da se opovrgnu bilo kakve pretenzije prema ukrajinskom teritoriju.

Ukrajinski mediji prikazali su fotografije Orbanova susreta s mađarskim nogometašem, na kojima nosi šal za koji je Ukrainska Pravda ustvrdila da prikazuje kartu "Velike Mađarske" uključujući teritorij koji je sada dio susjednih država Austrije, Slovačke, Rumunjske, Hrvatske, Srbije i Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:20