KONTRA EU PRAVILA

Orban zamrznuo cijene na niz namirnica: ‘To je krinka, jasno je što želi učiniti. Nije mu cilj borba s inflacijom...‘

U srijedu je Orbán proširio broj prehrambenih proizvoda sa zamrznutim cijenama, što će vjerojatno pogoditi trgovce

Viktor Orban

 Attila Kisbenedek/Afp

Mađarski premijer Viktor Orbán odgovorio je na rastuću inflaciju i rast cijena hrane nakon ruske invazije na Ukrajinu ograničavanjem cijena osnovnih proizvoda, od šećera do krumpira i piletine. Zamrzavanje cijena dio je plana da prepolovi inflaciju, objasnio je Orbán: inflacija je u listopadu dosegla 21,1 posto, a do kraja godine bi mogla dosegnuti 25 posto.

No portal Politico prenosi da Viktor Orbán pod krinkom borbe protiv inflacije želi istisnuti strane trgovačke lance iz Mađarske, u skladu s politikom stavljanja pod kontrolu najvažnijih gospodarskih grana. Politico piše da od 2010. Orbán pojačava kontrolu nad bankarstvom, građevinarstvom i energetikom, pri čemu su njegovi saveznici i partneri "profitirali stjecanjem velikih udjela u tim sektorima".

Proširio broj proizvoda

U srijedu je Orbán proširio broj prehrambenih proizvoda sa zamrznutim cijenama, što će vjerojatno pogoditi trgovce koji se već bore s nizom mjera uvedenih lani. U prosincu 2021.,vlada je predložila zakon koji obvezuje supermarkete s prihodima od prodaje iznad 100 milijardi forinti (250 milijuna eura) da prehrambene artikle predaju humanitarnim udrugama 48 sati prije isteka valjanosti. Zatim su naredili ograničenje cijena - bez kompenzacije trgovcima - za šest osnovnih namirnica, među kojima šećer, brašno i pileća prsa. Vlada je također povećala porezne stope za velike trgovce s 2,7 posto na 4,1 posto. Ove srijede dodali su jaja i krumpir na popis namirnica sa zaštićenim cijenama.

Na udaru su strane trgovačke kompanije. To su njemački diskontni divovi Aldi i Lidl, francuski lanac Auchan, irski Penny Market, austrijski Spar i britanski Tesco. Iako i on ispunjavaju prag od 100 milijardi forinti, nekoliko lokalnih trgovaca mješovitom robom može izbjeći porezne i druge mjere budući da posluju u franšiznom sustavu.

"Ono što se trenutačno događa nije ništa manje nego namjerno izbacivanje određenih poduzeća s tržišta", rekao je za Politico predstavnik jednog od pogođenih trgovaca koji je želio ostati anoniman. Nemoguće je profitabilno poslovati pod ovakvim okolnostima, ističe taj trgovac. Zakon je "suprotan temeljnim načelima na kojima se temelji unutarnje tržište EU-a", ističe neimenovani trgovac, pozivajući EU da reagira. Politico je kontaktirao i ostale, ali su odbili javno govoriti.

Želi kontrolirati maloprodaju

Portal zaključuje da je cilj mađarskog autokrata preuzeti maloprodaju iz ruku inozemnih divova. "Moramo povećati udio domaćeg vlasništva u sektoru građevinskog materijala i maloprodaji hrane", rekao je ministar gospodarskog razvoja Márton Nagy u svibnju.

Dva mjeseca nakon uvjerljive pobjede na izborima u travnju, Orbán je proglasio izvanredno stanje, što mu je omogućilo da vlada uredbama, zaobilazeći parlament. Tako je nametnuo niz novih poreza za razne sektore kojima dominiraju strane korporacije. Na primjer, velike telekomunikacijske tvrtke također su suočene s novim, povećanim progresivnim porezom na promet.

"Rusko-ukrajinski rat i pogrešne europske sankcije dovele su do energetske krize i visoke inflacije diljem Europe... To je razlog zašto je Vlada Mađarske odlučila ograničiti cijene", poručio je glasnogovornik vlade.

Veliki trgovački lanci ne uživaju simpatije u javnosti, zbog toga što im pri vrtoglavom rastu cijena rastu profiti. Lani je pet velikih trgovaca u stranom vlasništvu povećalo promet. Lidl je primjerice, i nakon povećanja poreza, zabilježio rast dobiti od 17 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:56