MAĐARSKA PORUKA

Orban zahtijeva prekid vojne pomoći EU Ukrajini: ‘Ljudi, popadat će sve europske vlade ako nastavite, budite realni‘

Neki od mađarskih partnera u EU-u bili su previše željni borbe s Putinom, a taj sukob uvlači cijeli kontinent u krizu, kazao je Balazs Orban

Viktor Orban

 Ludovic Marin/Afp

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije, pritom upozoravajući da će dugotrajni sukob potaknuti gospodarsku krizu koja će ugroziti vlade diljem Europe, piše Financial Times.

- Brzi prekid vatre u četveromjesečnom ratu jedina je šansa Europe da izbjegne devastirajuću recesiju - rekao je Balazs Orban, politički direktor u premijerskom uredu prezimenjaka Viktora Orbana, predviđajući da će i druge vlade EU politiku vojne potpore Ukrajini zamijeniti "racionalnošću" i inzistirati na brzom završetku sukoba u sljedećih nekoliko mjeseci.

Budimpešta je dugo vremena bila najbliži partner Moskve unutar EU i izazvala je frustraciju u Bruxellesu zbog njezine nevoljkosti da nakon invazije na Ukrajinu prekine sve veze s Rusijom i pruži nedvosmislenu potporu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

- Neki od mađarskih partnera u EU bili su previše željni borbe s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a taj sukob uvlači cijeli kontinent u krizu. Oni žele rat i vjeruju da mogu pobijediti Putina, okupirati Kremlj i to im je cilj. Na početku sukoba, barem u medijima, takvo je bilo i uvriježeno mišljenje. Ali kladio bih se da će se za četiri mjeseca pojaviti više racionalnosti. U protivnom, cijene komunalnih usluga i energije, političke destabilizacije i patnja srednje klase.postati će realnost. Portugalci i Španjolci neće više prihvatiti tvrdnju da su u ratu jer su oni predaleko od Ukrajine. Tako da će političke tenzije sigurno rasti - rekao je Balasz Orban, koji inače nije u srodstvu s premijerom.

image

Balazs Orban, politički direktor u uredu mađarskog premijera

Trenka Attila/Attila Trenka/Profimedia/Trenka Attila/Attila Trenka/Profimedia

Mnoštvo zastrašujućih gospodarskih upozorenja i recesijskih prognoza vlada i središnjih banaka o potencijalnoj ekonomskoj šteti uzrokovanoj sukobom potaknulo je razgovore između čelnika EU o tome kako bi trebali reagirati na rusku invaziju, objašnjava Financial Times. Neki ekonomisti zagovaraju ekstremne mjere poput racionalizacije potrošnje energije i ograničenja rasta cijena.

Orban je rekao i da je Budimpešta osudila rusku invaziju, ali je, za razliku od drugih država EU koje zagovaraju Putinov poraz pod svaku cijenu, dodao da je "sada vrijeme da sjednemo i smirimo se... jer naš bi cilj u sljedećim mjesecima trebali biti pregovori, mir, primirje i mir".

- Mađarska ne želi stvarati probleme. Ali ako se pokušate baviti politikom bez da sagledate realnost oko sebe, jednostavno ćete izgubiti povjerenje ljudi. Straši to što trenutno nema iskrenih rasprava o aktualnoj situaciji. Naš glavni ciljevi trebali bi u nadolazećim mjesecima biti pregovori i prekid vatre - kazao je Balazs Orban.

Prošlog mjeseca Budimpešta je uspjela ublažiti sankcije EU usmjerene na smanjenje kupnje ruske nafte i stavila veto na napore da se sankcionira patrijarha Ruske pravoslavne crkve. Također je odbila dopustiti korištenje svog teritorija za tranzit oružja u Ukrajinu, s kojom dijeli granicu od 137 kilometara.

Podsjetimo i da su se Viktor Orban i Zelenski javno sukobili u prvim tjednima rata. Zelenski se suprotstavio Orbanu tijekom summita EU zbog "oklijevanja" oko sankcija Rusiji, dok je Orbán rekao da je ukrajinski čelnik njegov "politički protivnik". Budimpešta je, međutim, ponudila istaknutu potporu nastojanjima Ukrajine za članstvo u EU.

Balazs Orban smatra kako je "teško" predvidjeti prirodu budućeg odnosa EU s Putinovom vlašću i da će biti potrebne rasprave o tome kako se nositi s Rusijom nakon rata.

- Ono što smo radili u posljednjih 12 godina više nije održivo jer su se okolnosti promijenile. Zato bismo trebali minimizirati kontakt s obje strane, pričekati kraj rata, a onda sjesti i smisliti što ćemo dalje - zaključio je politički direktoru u uredu mađarskog premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 23:20