SANKCIJE RUSIJI

Orban: ‘Izuzeće naftovoda Družba je dobar prijedlog, ali Mađarska treba jamstvo‘

‘Mađarska treba jamstva da će imati alternativni dobavni pravac u slučaju nekog incidenta s naftovodom u Ukrajini‘

Viktor Orban

 John Thys/Afp

Prijedlog da se uvoz nafte koja se dostavlja naftovodom izuzme iz zabrane uvoza predstavlja dobar pristup, ali Mađarska treba jamstvo da će imati osiguran uvoz nafte u slučaju incidenta s naftovodom Družba, izjavio je u ponedjeljak mađarski premijer Viktor Orban.

“Prijedlog da se naftovod izuzme iz embarga predstavlja dobar pristup, ali nije dovoljan. Mađarska treba jamstva da će imati alternativni dobavni pravac u slučaju nekog incidenta s naftovodom u Ukrajini”, rekao je Orban prije početka samita čelnika država članica EU-a u Bruxellesu.

Nedavno je savjetnica ukrajinskog ministra za energiju Olena Zerkal rekla da bi “nešto moglo dogodit” s naftovodom Družba koji prolazi kroz Ukrajinu ako Mađarska i dalje bude blokirala šesti paket sankcija koji uključuje zabranu uvoza nafte iz Rusije.

Orban je optužio Europsku komisiju da je stvorila problem jer je predložila sankcije prije nego što se konzultirala s državama članicama. Istaknuo je da najprije treba naći rješenje za mađarski problem opskrbe energijom i tek onda uvesti sankcije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je sumnju da se na samitu čelnika EU-a u ponedjeljak i utorak može postići suglasnost o naftnom embargu.

“Nemam velika očekivanja da će to biti riješeno u sljedećih 48 sati, ali sam sigurna da će nakon toga biti mogućnosti za dogovor”, rekla je von der Leyen prije početka samita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:56