KONTRA SVIH

Optužena potpredsjednica EP-a razriješena dužnosti, protiv odluke bio samo jedan Hrvat

Za smjenu optužene potpredsjednice glasovalo je 625 od 628 zastupnika. Protiv smjene Kaili glasao je hrvatski neovisni zastupnik Kolakušić

Eva Kaili

 Eric Vidal/Afp

Europarlamentarci su u utorak razriješili dužnosti potpredsjednice parlamenta grčku zastupnicu Evu Kaili koju su belgijske vlasti optužile za korupciju, a protiv takve odluke bio je samo hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić.

Za smjenu optužene potpredsjednice glasovalo je 625 od 628 zastupnika. Protiv smjene Kaili glasao je hrvatski neovisni zastupnik Kolakušić, a dvoje je parlamentaraca bilo je suzdržano.

Ranije u utorak je predsjednica parlamenta Roberta Metsola objavila da je Konferencija predsjednika, tijelo parlamenta koje čini predsjednici zastupničkih klubova i predstavnik neovisnih zastupnika, jednoglasno odlučila predložiti Europskom parlamentu da okonča potpredsjednički mandat grčke zastupnice.

Za odluku o smjeni bila je potrebna dvotrećinska većina glasova zastupnika.

Kaili, jedna od 14 potpredsjednika parlamenta, bila je među četiri osobe uhićene i optužene u Belgiji ovog vikenda zbog optužbi da ih je Katar podmićivao kako bi utjecao na donošenje odluka parlamenta.

Belgijska policija je u pretresima u petak zaplijenila veću količinu novaca a među uhićenima je bila i potpredsjednica EP-a iz redova socijalista. Optuženi su za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji, pranju novca i korupciji.

Europski parlament trebao je ovaj tjedan glasati o prijedlogu o produžetku bezviznog putovanja u Europsku uniju za Kuvajt, Katar, Oman i Ekvador no zastupnici su u ponedjeljak odlučili odgoditi glasanje i prijedlog vratiti nadležnom odboru parlamenta.

Kaili su zbog istrage već bile oduzete sve ovlasti u EP-u, a grčka socijalistička stranka PASOK i klub socijalista u EP-u grčku eurozastupnicu su izbacili iz svojih redova.

Belgijski tužitelji su rekli da su mjesecima sumnjali da zaljevska zemlja pokušava utjecati na odluke u Bruxellesu. Izvor upoznat sa slučajem rekao je da se radi o zemlji domaćinu Svjetskog nogometnog prvenstva, Katru. Katarski dužnosnici zanijekali su optužbe o mogućim nedjelima.

Kaili niječe da je primala novac od Katra, rekao je u utorak u Grčkoj jedan od njezinih odvjetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:54