UKRAJINCI SVE BLIŽE

Opsadno stanje na Krimu: Sevastopolj se pretvara u utvrdu, grade i nastambe za - dupine!

Kijev je kao ključni cilj protuofenzive postavio probijanje kopnenog mosta i odsijecanje Krima

Arhivska fotografija

 Handout/Afp/Profimedia

Na ukrajinskom bojištu fokus se opet vraća na područje Krima nakon što su ukrajinske snage pogodile honarski most koji spaja poluotok s Hersonskom oblasti. Tim se mostom ostvaruje kontakt polutoka s kopnenim mostom koji je Rusija uspostavila prvih tjedana agresije od granice.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, razgovarajući s afričkim izaslanstvom dok su mu prezentirali svoj mirovni prijedlog, mirno im je rekao da moraju uzeti u obzir "nove okolnosti na jugu Ukrajine". Kijev je, s druge strane, kao ključni cilj protuofenzive postavio probijanje kopnenog mosta i odsijecanje Krima.

Rusija je u srijedu pokrenula protuudar na istoku bojišnice, u Luhanskoj oblasti, gdje ukrajinske snage ne namjeravaju trošiti snage, ali su, prema neovisnim i ukrajinskim izvorima, napadi bili bezuspješni: nisu probili ukrajinske obrambene linije pa nisu niti izazvali povlačenje snaga s južnog odsjeka ratišta. Ondje je, navode ukrajinski službeni izvori, ostvaren "djelomični uspjeh".

Obavještajni sektor britanskog ministarstva obrane objavio je u petak da ruske snage ojačavaju obrambene linije Sevastopolja, grada i luke na Krimu, od ljeta prošle godine. Ruski su stratezi svjesni, dakle, da postoji mogućnost napada na luku s kopna, čak i mora. Navode da je u moru postavljeno najmanje četiri sloja mreža i raznih prepreka. Taj je fortifikacijski sustav, navode britanski obrambeni obavještajci, "najvjerojatnije ojačan povećanim brojem istreniranih morskih sisavaca".

Slike pokazuju gotovo udvostručen broj plutajućih nastambi za sisavce u luci, gdje najvjerojatnije žive dobri dupini (Tursiops truncatus)." Dodajući da ruska mornarica "u arktičkim vodama koristi beluga kitove i tuljane". Ovo nije prvi put da je Rusija optužena da koristi morske životinje kao dio svoje obrambene strategije.

Norveška je 2019. otkrila beluga kita u blizini svoje obale opremljenog remenom na kojem je pisalo "Oprema St. Petersburg", koja omogućava nošenje kamere. Ruska mornarica je u to vrijeme brzo došla pod sumnju. Dok Moskva nikada nije potvrdila niti preuzela tu životinju, Norvežani su je krstili "Hvaldimir" (igra riječi koja kombinira hval, "kit" na norveškom, i prvo ime gospodara Kremlja), prenosi Le Monde.

Stanje na bojištu je i dalje nedovoljno poznato, ali nedvojbeno je da ruske snage pružaju grčevit otpor dok ukrajinske, s druge strane, nastoje pronaći slabu točku na kojoj će puknuti isturena linija obrane kako bi krenuli u dubinu teritorija. Vojni stručnjaci upozoravaju da je ukrajinska operacija zamišljena kao maraton, a ne sprint, te da Kijev računa da bi se neke isturene ruske postrojbe, pod stalnim udarima, mogle slomiti.

Bloomberg donosi ekskluzivnu priču o korektnosti plaćeničke skupine Wagner. Obitelj poginulih pripadnika potvrđuju da im se isplaćuje naknada za smrt, 60.000 dolara po osobi, uz ostale neisplaćene plaće. Udovice budu pozvane pa im se uruči novac u torbama te im se kaže da ga ne polažu u banku i tako u ruski sustav ulazi gotov novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 20:52