ZA BOLJE 'PERFORMANSE'

Oprez: Lažna Viagra preplavila svjetsko tržište

 Wikipedia

Španjolska je policija u najnovijoj akciji protiv krijumčara lijekova uspjela zaplijeniti čak 160 tisuća tableta lažne Viagre, javljaju španjolski mediji.

Izvješće o zaplijeni nove količine lažnih lijekova za impotenciju pristiglo je nakon nekolicine sličnih međunarodnih policijskih akcija, a sve upućuje na to da je proizvodnja lažne Viagre postao vrlo unosan posao. 'Lažnjaci' nisu na sebi imali konačno odredište.

Carinici na međunarodnoj zračnoj luci u Miamiju su ranije ovog mjeseca uspjeli presresti pošiljku od 21 600 tableta lažne Viagre koje su bila namijenjene crnom tržištu Indije.

Vjeruje se kako tablete ne završavaju na policama nego se prodaju pojedincima kojima je preneugodno priznati probleme s erektilnom disfunkcijom ili žele nabaviti lijek za 'rekreativne' svrhe ili jednostavno žele platiti manje.

No, kupci zanemaruju ono najvažnije, a to su zdravstveni rizici prilikom uzimanja lažnih lijekova.

- Možda se u lažnom lijeku nalaze pravi sastojci, međutim, možda je doza pogrešna što može uzrokovati komplikacije u potencijalnog pacijenta. Isto tako, postoji mogućnost da su vam prodali bombone - objasnio je Clemence Gautier, savjetnik u bangkoškoj pravnoj tvrtki Tilleke & Gibbins koja se specijalizirala za slučajeve lažnih lijekova.

Još veću zabrinutost kod vlasti izazivaju lažni lijekovi za opasnije bolesti poput malarije. Inače, prema pisanju GlobalPosta, više od 77 posto lažnih lijekova proizvodi se na području Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:17