BURNO U PARLAMENTU

Oporba ih optužila da vode zemlju u propast: Rumunjska vlada preživjela glasovanje o povjerenju

Ukupno je 201 zastupnik glasovao za taj prijedlog, što je daleko od 234 glasa potrebna za rušenje vlade
 Daniel Mihailescu/AFP

Rumunjska vlada liberalnog premijera Florina Citua preživjela je u utorak, kao što se očekivalo, glasovanje o povjerenju koje je predložila lijeva oporba optužujući ju da "vodi zemlju u propast".

Ukupno je 201 zastupnik glasovao za taj prijedlog, što je daleko od 234 glasa potrebna za rušenje vlade koja je preuzela dužnost nakon izbora u prosincu.

Socijaldemokrati (PSD) uz potporu krajnje desnog AUR-a optužuju vladu da je "osiromašila" Rumunje "zamrznuvši im plaće i mirovine" te "rasipajući" novac pozajmljen na međunarodnom tržištu.

Premijer odbija te optužbe ističući spremnost svoje koalicije koju čine liberali i reformistička stranka USR-Plus da modernizira zemlju.

"Izdvojili smo rekordan iznos za javna ulaganja, 5,5 posto bruto domaćeg proizvoda", rekao je u parlamentu.

Glavnina novca namijenjena je izgradnji autocesta i bolnica, a zastarjela infrastruktura odvratila je zadnjih godina više velikih kompanija od ulaganja u zemlju.

Vlada je ujedno najavila da će sanirati domaće financije zbog kojih je Bruxelles bio zaprijetio pokretanjem postupka za prekomjerni deficit.

Citu je odustao od prijedloga o dvostrukom povećanju mirovina koji je obećao PSD dok je bio na vlasti, a koji bi ionako mršav proračun stajao desetke milijarda eura.

Rumunjsko gospodarstvo, snažno pogođeno zdravstvenom krizom, palo je u 2020. za 3,9 posto, što je najgora recesija od 2009.

No ublažavanje epidemioloških mjera donijelo je lagan oporavak: tako je BDP u prvom tromjesečju porastao za 2,8 posto u odnosu na prvo tromjesečje.

Europska komisija i Međunarodni monetarni fond (MMF) povećali su svoja predviđanja rasta koja su sada između 5,1 i 6 posto za 2021.

Analitičari ipak upozoravaju da bi četvrti val pandemije mogao udariti s dolaskom jeseni a kampanja cijepljenja slabo napreduje.

Dosad se cijepilo tek 4,5 milijuna od 19 milijuna Rumunja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:46