POSJET BOSNI I HERCEGOVINI

OPERACIJA OSIGURANJA Zbog Pape kamionima zabranjeno i prići Sarajevu

U operaciji osiguranja sudjeluju i snage reda iz Slovenije, Hrvatske te Crne Gore
 AFP

Već sama izuzetna atmosfera koja vlada u gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini otkriva što znači dolazak pape Franje 6. lipnja, poručio je vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.

Ljudi se raduju i pokazuju pozitivnu energiju zbog Papina dolaska, rekao je kardinal Puljić. Pozvao je sve da otvore svoja srca Papinim porukama.

Papamobil u Splitu

“Neka one zažive u BiH, a to su poruke mira i poruke dijaloga”, istaknuo je sarajevski kardinal, poručujući da se one odnose i na vjerske, političke i druge društvene lidere.

Uoči sutrašnjeg pohoda pape Franje Sarajevu vlasti BiH poduzele su izuzetne sigurnosne mjere.

Papa dolazi u subotu ujutro i boravit će u Sarajevu 11 sati, ali će Sarajevo biti napola blokirano 12 sati ranije. Od petka u 18 sati do subote navečer zabranjeno je kretanje vozila težih od 3,5 tona na autocesti i magistralnim putevima oko Sarajeva, objavili su jučer članovi organizacijskog odbora.

Jadrolinija je jučer objavila da je njezinim brodom “Marko Polo” u noći s 3. na 4. lipnja na liniji Ancona - Split prevezen papamobil kojim će se koristiti papa Franjo u Sarajevo.

Zabranjene terase

Predstavnik policije Irfan Nefić jučer je najavio da će biti uklonjene sve terase kafića i restorana na ruti kojom će se Papa kretati od zračne luke u Butmiru do stadiona Koševo, gdje će se održati središnje misno slavlje s početkom u 11 sati. Ugostiteljima na toj trasi savjetovano je da zatvore svoje lokale. Grad neće biti potpuno blokiran, nego će policija upućivati vozače na alternativne pravce. Policija je objavila upute vozačima da u slučaju prometne nesreće bez ozlijeđenih odmah maknu automobile s ceste kako se ne bi stvarala gužva.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik državnog organizacijskog odbora za doček posjetio je združeni štab sigurnosnih agencija BiH koje sudjeluju u osiguranju Papina posjeta. U radu štaba sudjeluju i časnici za vezu policija Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Kako sigurnosne, tako i sve ostale pripreme teku po planu, kažu organizatori.

Najteži posjet

Podsjećajući da je ovo treći dolazak pape u BiH, Čović je izjavio da je dolazak Ivana Pavla II. u Banju Luku 2003. bio mnogo zahtjevniji u organizacijskom smislu.

To je veliki događaj za svaku zemlju, jer u BiH dolazi jedna od najutjecajnijih osoba na svijetu, izjavio je ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović, bivši srpski član Predsjedništva BiH.

“Taj spoj i državničkog posjeta, ali i religijskog u smislu ekumenskog i međureligijskog dijaloga, može poslati dobru poruku za sve što mi želimo i čemu težimo kad je u pitanju BiH, a to je biti dio jednog suvremenog uređenog svijeta, dio svijeta u kojem će se poštovati prava i slobode drugih”, istaknuo je paroh Jovan.

Djeca Srebrenice pjevat će papi pjesmu o ljubavi

Zbor od 140 djece iz Srebrenice pjevat će papi pjesmu “Love people” za vrijeme posebnog susreta s mladima. Pjesmu je lani snimio zbor Superar iz Srebrenice, kao odgovor na katastrofalne poplave. Djeca su objavljivanjem te pjesme skupljala novac za obnovu muzičkih škola u nastradalim područjima, prenio je portal Klix.ba.

- Stvarno zvuči nevjerovatno da djeca različitih nacionalnosti pjevaju pred vrhovnim katoličkim poglavarom. Djeca su jako uzbuđena i vježbamo svakog dana. Želimo pokazati svijetu što srebrenička djeca mogu, kao i da ovdje postoje mnoge pozitivne stvari - rekao je voditelj zbora Ismar Porić. ( S. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 19:58