VAL KRIMINALA

‘Operacija legenda‘: Trump najavljuje slanje saveznih snaga u više gradova SAD-a

Trump je u svojim istupima isticao da će robusnom policijskom i vojnom akcijom odgovoriti na prosvjede
Donald Trump
 Brendan Smialowski/AFP

Vlada predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji uoči predsjedničkih izbora u studenom sve više govori o "zakonu i redu",u srijedu će objaviti planove za slanje saveznih snaga u još američkih gradova radi suzbijanja nasilja.

Trump će objaviti da program "Operacija legenda" širi na Albuquerque u državi Novi Meksiko kako bi savezna policija obuzdala val nasilnog kriminala pošto je akcije već najavila u drugim gradovima koji su uporišta demokrata.

Program podrazumijeva slanje pripadnika saveznih snaga kao pomoć lokalnoj policiji u suzbijanju, kako ocjenjuje ministarstvo pravosuđa, naglog rasta nasilnih zločina.

Republikanski predsjednik Donald Trump je ranije ovaj tjedan zaprijetio da će poslati pripadnike savezne policije (FBI) i druge federalne agente u Chicago, Philadelphiju, New York, Detroit, Baltimore i Oakland u Kaliforniji kako bi pomogli lokalnim vlastima da uguše nasilni kriminal koji je eksplodirao zadnjih tjedana.

Pokretanje tog programa poklopilo se s raspoređivanjem saveznih agenata u Portlandu u Oregonu gdje su poslani štititi sudnicu od prosvjednika protiv rasne nepravde.

Trump je u svojim istupima isticao da će robusnom policijskom i vojnom akcijom odgovoriti na prosvjede protiv sustavnog rasizma koji su zapalili američke gradove nakon policijskog ubojstva nenaoružanog afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu.

Gnjev ulice već se pomalo stišavao početkom srpnja u Portlandu kao i drugdje, no sve se promijenilo kada su u akciju ušli savezni policajci, koje guvernerka Oregona, demokratkinja Kate Brown naziva "Trumpovim vojnicima", piše agencija France presse.

U Portlandu su ti agenti bez identifikacijskih oznaka prisilno ubacivali prosvjednike u neobilježene kombije, što se može smatrati kršenjem građanskih prava.

Na društvenim mrežama kruže snimke tih agenata u paravojnim uniformama što je ponovno zapalilo narodni bijes.

Chicago i New York suprotstavit će se Trumpu na sudu

U ponedjeljak je Trump zaprijetio da će poslati savezne agente u New York i druge gradove koji su uporišta demokrata, kako bi zaštitio zgrade savezne vlade i "vratio red", na što su demokrati oštro odgovorili, prenosi agencija Reuters.

Akciju federalnih agenata u Portlandu nazvali su "autoritarnim zastranjenjem".

"Trumpova administracija neće suludo raspoređivati neimenovane agente na ulice Chicaga", rekla je u utorak gradonačelnica Lori Lightfoot i najavila da će tužiti Trumpa bude li to učinio.

Chicago bilježi eksploziju nasilja: 116 ubojstava u 28 dana do 19. srpnja što je porast od gotovo 200 posto, pokazuju podaci ministarstva policije koja to nasilje pripisuje borbama za vlast nad gradskim sektorima između 117.000 pripadnika bandi u gradu od 2,7 milijuna ljudi. U takvim krugovima jedno ubojstvo aktivira odmazdu i spiralu ubojstava.

I gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio u srijedu je ponovio da će grad sudski goniti savezne agente ako budu raspoređeni.

Republikanski predsjednik oštro kritizira demokrate koji su na vlasti u gradovima i saveznim državama u kojima raste kriminal i nada se da će svojim programom uvođenja "zakona i reda" povećati svoju popularnost četiri mjeseca do predsjedničkih izbora.

Bijela kuća nastoji se u svojim istupima fokusirati na gradski kriminal dok Trumpova popularnost pada zbog načina na koji je njegova vlada upravljala pandemijom koronavirusa.

Program "Operacija legenda" uključuje pripadnike savezne policije (FBI) i drugih agencija koje rade u partnerstvu s lokalnim snagama reda.

Ime je dobila po četverogodišnjem dječaku LeGendu Taliferru, koji je ustrijeljen i ubijen je dok je spavao rano ujutro 29. lipnja u gradu Kansasu u Missouriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:11