PRIJETNJA

OPĆA PANIKA ZBOG JEDNE ŽIVOTINJE, SVE SIGURNOSNE SLUŽBE TRAŽE LIJEPOG PROŽDRLJIVCA 'Njoj tu nema mjesta, ona narušava cijeli ekosustav!'

 
 Profimedia, Barcroft Media

Rijetke su životinjske vrste koje toliko prijete ekosustavu na Floridi kao burmanski piton: bez prirodnog neprijatelja, može se bez problema širiti u toj južnoj američkoj državi, javlja Hina.

Zbog toga je Tom Rahill odlučio provoditi noći u nacionalnom parku Everglades s čvrstom odlukom da pomogne u iskorjenjivanju te opasne zmije, invazivne vrste koja prijeti autohtonim životinjama.

"Ne dajte se prevariti, to je lijepa životinja", rekao je taj 62-ogodišnji muškarac, s reptilom od tri metra oko vrata kojeg je upravo uhvatio.

"Ali njoj tu nema mjesta. Ona narušava ekosustav", kaže on.

Noći Tom Rahill provodi u tom močvarnom području punom komaraca, krokodila i pitona koji su sve brojniji.

S istom misijom u Evergladesu je i Anne Gordon Vega (60).

Burmanski piton potiče iz jugoistočne Azije i postao je pravi problem od pojavljivanja na Floridi 80-tih godina prošlog stoljeća. Američka vlada zabranila je njegov uvoz 2012.

Pitonov plijen su psi, mačke, ptice, vjeverice, zečevi pa i manji krokodili.

Tom Rahill i Anne Gordon Vega nalaze se među 25 ugovornih djelatnika angažiranih u okviru programa koji je floridska vladina agencija pokrenula 2017. radi "humane eutanazije" tih reptila.

Lovci na pitone dobiju 50 dolara za svaku zmiju dugačku 1,2 metra, te bonus od 25 dolara za svakih dodatnih trideset centimetara. Tarifa dalje kaže da iskorjenjivanje gnijezda vrijedi 200 dolara.

Za ženku koju ima oko vrata Tom Rahill kaže: "Vjerojatno je da bi ona, da je nismo uhvatili, položila između 25 i 30 jaja a iz 90 posto njih bi se izlegli pitoni".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:20