FORMULA ZA KRAJ RATA

Opća mobilizacija zbog ruskih uspjeha, europska elita u Parizu, hladan tuš iz Italije!

Ovaj pariški summit trebao bi biti i najava velikog mirovnog skupa u Švicarskog ovog ljeta

Satelit, ilustrativna fotografija, Volodimir Zelenski i Emmanuel Macron

 /Afp/ Profimedia

Europski čelnici okupljaju se u francuskoj prijestolnici Parizu na summitu o Ukrajini na kojem će razgovarati o daljnjoj pomoći Kijevu. No, na ovom sastanku ne očekuje se da će se dogovarati o daljnjim isporukama oružja Ukrajini, piše Politico.

Predsjednik Emmanul Macron okupit će svoje kolege u Elizejskoj palači na radnom sastanku kako bi razradili način suprotstavljanja tvrdnjama Kremlja da će Rusija "neizbježno dobiti rat" protiv Ukrajine. Drugi razlog za konferenciju je eskalacija ruske agresije posljednjih tjedana, odnosno određeni uspjesi koje su Rusi u tom razdoblju ostvarili na bojištu.

"Planiramo poslati jasnu poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da neće pobijediti u Ukrajini", rekao je savjetnik francuskog predsjednika. No, kako su poručili iz Ureda francuskog predsjednika, skup se održava kako bi se pokazale odlučnost, motiviranost i predanost pobjedi Ukrajine. Na skupu bi se, navode mediji, trebalo govoriti i o poziciji SAD-a, odnosno "destrukciji" koju u Zastupničkom domu Kongresa provode republikanski predstavnici koji već dulje vrijeme opstruiraju pomoć koju je SAD obećao Ukrajini.

Prema njegovim riječima, tijekom sastanka neće se najavljivati ​​nove isporuke oružja Ukrajini, nego će imati format "brainstorminga" kako bi se povećala učinkovitost rada na terenu i ojačala koordinacija između partnera i Ukrajine.

"Oko 20 europskih lidera sastaje se u Elizejskoj palači na žurno sazvanom summitu podrške Ukrajini", stoji u najavi skupa čiji će domaćin biti francuski predsjednik Emmanuel Macron. Na skup dolaze njemački kancelar Olaf Scholz, španjolski premijer Pedro Sánchez, nizozemski premijer Mark Rutte, estonska premijerka Kaja Kallas te britanski ministar vanjskih poslova David Cameron, ali i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Iako se očekivao i dolazak šefice talijanske vlade Giorgie Meloni, ona će neočekivano, piše Politico, poslati zamjenika ministra vanjskih poslova Edmonda Ciriellija, i to navodno zato što Macron jedini od čelnika G7 nije sudjelovao na njezinoj "videokonferenciji", nego je otišao na poljoprivredni sajam, vjerojatno i zato da se umili farmerima koji se već tjednima bune.

Ovaj pariški summit trebao bi biti i najava velikog mirovnog skupa u Švicarskog ovog ljeta. Naime, kako piše kijevska Ukrajinska pravda, na taj globalni "mirovni summit", koji se planira održati u Švicarskoj, bit će pozvani predstavnici više od 160 zemalja, rekao je Andrij Jermak, šef Ureda predsjednika Volodimira Zelenskog.

Prema njegovim riječima, službeni pozivi već su pripremljeni i bit će uskoro poslani, no spor je oko toga hoće li na skup biti pozvana i Rusija. Iz Moskve nisu rekli bi li oni došli, ali su poručili da je taj skup bez njih "juha bez soli". Kako je pojasnio Jermak, a navodi Radio Slobodna Europa, mogućnost sudjelovanja Rusije u raspravi o tzv. formuli mira bit će razmotrena tek nakon što svjetski čelnici na summitu u Švicarskoj razviju konkretan plan za Ukrajinu i prevladavanje posljedica agresije na nju. Datum summita nije objavljen. Prije su švicarske vlasti, koje su pristale održati forum na zahtjev Ukrajine, izvijestile da ga namjeravaju organizirati "do ljeta".

"Formula mira" koju je predložio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predviđa, između ostalog, potpuno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine i vraćanje granica zemlje iz 1991. godine. Ruske vlasti formulu nazivaju neprihvatljivom i naglašavaju da rasprave o planovima za Ukrajinu bez njihova sudjelovanja neće nikamo dovesti. Vladimir Putin je dva puta izjavio da Rusija neće odustati od onoga što je već postigla u Ukrajini, koristeći riječ "osvajanje", navodi RSE.

Što uopće očekivati od mogućih "mirovnih pregovora" ako uzmemo u obzir da je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov nedavno izjavio da je Rusiji važno postići ciljeve tzv. specijalne vojne operacije te da je poželjno to učiniti mirnim putem. Ako se ne može tako ostvariti, "onda se specijalna vojna operacija nastavlja", istaknuo je Peskov poziciju Moskve. Podsjetimo, Rusija želi promjenu vlasti u Ukrajini i dolazak proruskog režima u Kijev.

Victoria Nuland, zamjenica američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, rekla je da će pregovori biti mogući kada Ukrajina bude u "povoljnijoj poziciji" te da će Kijev sam donijeti odluku o čemu će i kako pregovarati, a SAD će podržati svaku odluku Kijeva. No, rekla je da Kijev sigurno nije zainteresiran za mirovne razgovore po Putinovoj formuli "što je moje, moje je, a ono što je vaše, o tome ćemo razgovarati", odnosno da neće razgovarati o onome što je okupirano ili već pripojeno Rusiji, poput Krima i četiriju regija - Donecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona - od kojih neke ne kontrolira u potpunosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 10:13