DELIKATNA SITUACIJA

OPASAN ZADATAK U FUKUSHIMI Iz oštećene reaktorske zgrade izvlače prve gorive šipke

This photo taken on August 6, 2013 shows local government officials and nuclear experts inspecting a facility to prevent seeping of contamination water into the sea at Tokyo Electric Power's (TEPCO) Fukushima Dai-ichi nuclear plant in Okuma, Fukushima prefecture. Japan will accelerate efforts to prevent more radioactive groundwater from seeping into the ocean at the crippled Fukushima nuclear plant, government officials said on August 7, as critics slam its operator's handling of the issue. JAPAN OUT AFP PHOTO / JAPAN POOL via JIJI PRESS
 AFP

Japanski inženjeri pripremaju su za izvanredno delikatan i opasan zadatak izvlačenja prvih gorivih šipki iz jedne od oštećenih reaktorskih zgrada nuklearne elektrane Fukushima.

- Bit će teško, ali to moramo napraviti - izjavio je za BBC neimenovani predstavnik kompanije Tepco. Ta je kompanija vlasnik velike nuklearke Fukushima čiji su reaktori 1, 2 i 3 devastirani nakon što je razorni potres Tohoku 11. ožujka 2011. godine izazvao rušilački tsunami.

Više od 1000 gorivih šipki trenutno se nalazi u bazenu s vodom u zgradi reaktora 4. To zdanje, gdje se odlagalo istrošeno nuklearno gorivo, oštećeno je u požaru nekoliko dana nakon potresa i tsunamija.

Izvlačenje šipki smatra se opasnim, ali nužnim sigurnosnim korakom, a odvijat će se uz pomoć nove dizalice koja je nedavno instalirana u Fukushimi. Tijekom njihova izvlačenja, gorive šipke bit će stalno pod vodom kako ne bi došle u kontakt sa zrakom. Najveća enigma za nuklearne stručnjake jest u kakvom su stanju te šipke.

- Inspekcija pomoću kamere pokazuje da šipke izgledaju u redu, no mi nismo sigurni da one nisu oštećene. To se nikad ne zna – izjavio je Tepcov dužnosnik. Još se ne zna kad će početi delikatna operacija, no kompanija Tepco tvrdi da izvlačenju šipki prethode mjeseci priprema i detaljnog planiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:40