U FOKUSU ISTRAŽITELJA

ONI SU OSUMNJIČENI ZA TEROR U BELGIJI! Jedan je sudjelovao i u napadima na Pariz, a drugi je Abdeslamov prijatelj iz djetinjstva

 Belgijska policija

Još uvijek je nepoznato tko je odgovoran za napade na Bruxelles, ali belgijski istražitelji već su potvrdili da će se fokusirati na dva imena - Najim Laachraoui (24) i Mohamed Abrini (31). Ovaj dvojac osumnjičenih terorista, inače bliskih s ISIS-om, poznat je istražiteljima još od napada na Pariz u studenom. Međutim, za razliku od Abdeslama, oni su u posljednji trenutak uspjeli pobjeći organima reda.

Jedna od teorija koji kruži belgijski medijima jest da se dvojac uspaničio da će uhićeni Abdeslam otkriti njihovu tajnu lokaciju pa su krenuli 'na sve ili ništa'. Međutim, ništa službeno nije potvrđeno, pa ni to da je opasni dvojac sudjelovao u eksplozijama u zračnoj luci i metrou.

Laachraoui je 24-godišnji Sirijac koji je iz ratom zahvaćene zemlje pobjegao u veljači 2013. i to pod lažnim imenom Soutane Kayal. Upravo su Mađari zabilježili da je čovjek pod tim imenom u rujnu prošle godine prošao kroz njihovu zemlju u izbjegličkom valu, a društvo na napornom putu mu je pravio Abdeslam. Upravo su belgijski istražitelji jučer objavili da je Laachraoui bio suučesnik napada na Pariz. Njegov DNK je pronađen na nekoliko eksplozivnih naprava korištenim u napadima u studenom, ali i u stanovima u predgrađu Bruxellesa gdje se skrivao Abdeslam.

S druge strane, Mohamed Abrini je 30-godišnjak marokanskog podrijetla i on je Abdeslamov prijatelj iz djetinjstva. Njegovo ime došlo je u žižu javnosti kada je dva dana prije napada na Pariz nadzornim kamerama snimljen kako ulazi u Renaul Clio, automobil koji je korišten u napadu. Prije toga snimljen je na jugu Francuske kako u društvu Abdeslama kupuje sokove na benzinskoj stanici.

Njegova uloga u napadu na Pariz ostaje nejasna, budući da su njegovi rođaci rekli da je Abrini te kobne večeri bio u Bruxellesu. Policiji je otprije poznat po sitnim krađama i dilanju droge, a njegovi prijatelji kažu da je radikaliziran još kao maloljetnik. Njegov mlađi brat Souleymane (20) poginuo je u Siriji kao pripadnik ISIS-a, i to u diviziji koju je vodio Abdelhamid Abaaoud, mozak operacije u Parizu.

Istražitelji ne odbacuju mogućnost da je i sam Abrini putovao u Siriju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:37